29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 29 mars 2012 19:05

Ett tryggare Rågsved

alt
Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.
alt
Ikano Bostad har just färdigställt 70 brf-lägenheter i Rågsved.

 

Många Rågsvedsbor uppskattar sin stadsdel och är nöjda med sitt boende. Det framkom under Boendedialogen som genomfördes i Rågsved 2010 och 2011. Men det finns även de som upplever stadsdelen som otrygg och nerskräpad.


– För oss fastighetsägare är bildandet av en fastighetsägarförening ett sätt att möta upp synpunkter från boende i Rågsved.  Många trivs i här, men att det finns även utmaningar där vi behöver satsa. Det gäller bland annat trygghet och städning, säger föreningens nyvalda ordförande Magdalena Bosson, vd för Familjebostäder, som varit initiativtagare.


Idén med en fastighetsägarförening är att driva konkreta frågor där fastighetsägare, boende och verksamma i stadsdelen har gemensamma intressen. Med från start är Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Ikano, Micasa, Sisab och Rågsveds fastighets AB. Men även bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare i Rågsved är intresserade och välkomna att gå med.


– Med det här samarbetet ser vi framför oss en ännu tryggare stadsdel med nöjdare boende. Nöjda boende tillsammans med aktiva fastighetsägare skapar goda förutsättningar för en långsiktigt hållbar stadsdel, säger Christian Mariager, fastighetschef på Ikano Bostad som både har hyresrätter och bygger bostadsrätter i Rågsved.


I en intervju med Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad, berättar han att bolaget just färdigställt 70 bostadsrättslägenheter på Bjursätrahöjden i Rågsved.


Ikano Bostad förvaltade under år 2011 cirka 4 600 lägenheter och då bolaget

även hade 650 lägenheter under produktion. Till detta antal kan läggas 11 bostadsfastigheter med 1 200 lägenheter i Hagsätra, Stockholm, som

Ikano köpte av Svenska Bostäder i mars i år.

torsdag, 29 mars 2012 18:04

Niras letar lokaler åt KMPG

alt
Anneli Hasselström, Niras.

 

KPMG:s lokaler på Tegelbacken i centrala Stockholm är i stort behov av renovering och revisionsjätten lokalerna, antingen för gott eller under tiden för renoveringen. Niras har fått i uppdrag att vara KPMG:s rådgivare i lokalprojektet från analys av det framtida lokalbehovet till stöd i genomförandeprocessen.

Processen med att hitta ett etableringsalternativ för de KPMG:s cirka 750 medarbetare i Stockholm har inletts och flytten av verksamheten är planerad till början av 2014. Det nya huvudkontoret ska spegla att KPMG är ett modernt, internationellt företag med en hög kompetens och en flexibel organisation.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få uppdraget att få arbeta med denna stora omlokalisering och att få möjlighet att bidra till att KPMG får ett nytt Stockholmskontor som blir en inspirerande mötesplats för både kunder och medarbetare, säger Anneli Hasselström, ansvarig för uppdraget på Niras.

 

alt
Charlie Caper and Erik Rosales demonstrerade iPAD3.
alt
Besökarna i Stockholmsmontern var hänförda.
alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Nya iPad3 demonstrerades på ett underhållande sätt i Stockholmsmontern på årets Mipim i Cannes. Denna demonstration finns på YouTube där drygt 1 miljon besökare har sett den.


De skickliga Charlie Caper och Erik Rosales gjorde en uppskattad show då demonstrerade iPad3. Genom att bolla med sju skilda iPads sågs momentant skilda presentationer på människor som arbetar inom IT och media i Stockholm, med tillägget Capital of Scandinavia. Människor som alla sa att Stockholm är ett ledande kluster i världen med life science, ICT (Information and communications technology) samt automation- och robotteknologi.


När jag skriver detta har 1 067 335 besökare sett denna demonstration i Stockholmsmontern på YouTube och fler blir det för varje dag.


I en kommentar till eventet säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region:

– En bättre och mer underhållande marknadsföring av varumärket Capital of Scandinavia går nog inte att finna just nu.

alt
Balders nya Palace ska öppna i maj.

 

 

Palacehuset, Vallgraven 14:1 i Göteborg, köptes av Balder i juli 2010.  I december förra året stängdes det klassiska nöjespalatset för en omfattande renovering, dock har Hotel Palace haft öppet som vanligt. I slutet på maj ska Palace restaurang och bar öppna igen. Dock är det inte säkert att restaurangen ska heta Palace, enligt en intervju i Restauratören med Mikael Skager, som lämnat Fiskekrogen för att operera den nya restaurangdriften. I fyra våningar ska det nya Palacehuset kunna ta emot upp till 800 gäster.


Mikael Skager säger:

– Vi försöker återskapa tiden runt förra sekelskiftet och det historiska värdet i huset. Jag tycker att Göteborg saknar en klassisk mötesplats dit man alltid kan gå, ungefär som Sturehof fungerar i Stockholm.


Palacehuset, som andas historia, har haft två tidigare namn, dels Sockerbruket, dels Fürstenbergska palatset. Huset uppfördes och färdigställdes 1751 som sockerbruk vid Södra Hamngatan 2 i Brunnsparken för handelsman N Jacobsson. Arkitekt var Carl Hårleman, som även var överintendent och huvudansvarig för färdigställandet av Stockholms slott efter Nicodemus Tessin den yngres död år 1728. Den ursprungliga anläggningen bestod av en central byggnad mot Södra Hamngatan och två flyglar kring en gård. Vid bränderna 1792 och 1813 förstördes stora delar av palatset, men återuppbyggdes. Då Götilda Magnus ärvde fastigheten kunde hon och hennes man Pontus Fürstenberg bygga om huset till en villa, ritad Adrian C. Peterson. Paret lät en rad unga konstnärer bo i huset och som ersättning för mat och husrum fick de utsmycka huset. Några av dessa konstnärer var Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Hugo Birger, Herman Norman och skulptören Per Hasselberg.


Efter ett tag räckte dock inte huset till för all konst och paret byggde därför ytterligare en våning som stod klar 1885, vilken kom att kallas Fürstenbergska galleriet. Den första elektriska taklampan i Göteborg fanns i huset och det första rikssamtalet som ringdes med telefon skedde från huset under makarna Fürstenbergs tid.


Hotellrörelsen upphörde 1968 och huset var ett tag rivningshotat. Grannkvarteren vid Norra Hamngatan revs under 1960-talet och grannkvarteret med Grand Hotel vid Södra Hamngatan revs i början av 1970-talet. På 1970-talet togs matsalen över av Wermlandsbanken, men efter en stor ombyggnad år 1993 återställdes lokalerna till dagens skick med populära restaurang Palace och tillhörande nattklubb, vilken under flera år i rad blev krogen med högst omsättning i Göteborg.


Det är Stylt Trampoli som nu skapar ett nytt koncept för hotell-, restaurang- och konferensverksamhet för Palacehuset som även får en ny entré. När Södra Hamnkanalen lades igen år 1881 flyttades Palacehusets entré till Södra Hamngatan. Nu flyttas entrén till gaveln mot Brunnsparken.


Således väntar många på att klassiska Palace snart öppnar igen för att åter bli Göteborgs populäraste mötesplats. SF

måndag, 26 mars 2012 15:27

AFA köper prime

alt
Lönnen 25, Sturegatan 9-11/Karlavägen 45 i Stockholm. Foto: Gustav Kaiser

alt
Tomas Ingmarsson, chef AFA Fastigheter. Foto: AFA Fastigheter

 

Av Stefan Fröjdendahl


AFA Fastigheter har förvärvat fastigheten Lönnen 25 på Sturegatan 9-11/Karlavägen 45. Säljare är Länsförsäkringar Liv som erhåller cirka 400 Mkr vid tillträdet den 30 mars 2012. Priset för fastigheten, omfattande cirka 5 600 kvm, motsvarar 71 429 kr/kvm. Lönnen 25 har ett garage i direkt anslutning till huset. Större hyresgäst i fastigheten, som har 0 procent vakans, är Almega. Leimdörfer har varit Länsförsäkringar Livs rådgivare under försäljningsprocessen. Efter förvärvet uppgår det totala marknadsvärdet inom AFA Fastigheter till cirka 18 Mdr kr.


Fastigheten har ett utmärkt läge intill Humlegården och den totaltrenoverades under 2005-2006 då en ny takvåning med kontorslokaler etablerades under arkitekterna Scheiwiller Svenssons ledning.


Kvarteret Lönnen, som ligger intill Villastaden, började byggas på 1870-talet. Men delar av Villastaden, villor och bostadshus från 1870- och 1880-talet, revs under 1960-talet då tomter köptes upp och försågs med kontorsfastigheter samt exklusivare bostäder. Lönnen 25 bebyggdes 1966-1970 med en kontorsfastighet om 7 våningar efter ritningar av H Ahlberg & E John. Byggherre var LKAB som hade sitt huvudkontor där fram till år 1969, då gruvstrejken tvingade koncernledningen till Kiruna.


Humlegården Fastigheter, Länsförsäkringar Livs asset manager, klassar Lönnen 25 som en byggnad som en av de mer estetiskt tilltalande från sin tid. LKAB gav byggnaden en elegant inredning och en fasad som är klädd med rosa älvdalssten med en relief i natursten av professor Eric Gate (1896-1983). Verket fick den lämpliga titeln Apoteos till Norrland.


I en intervju med Tomas Ingemarsson (bilden ovan), chef AFA Fastigheter, framhåller han att AFA Fastigheter har sin historiskt lägsta vakans.


I en kommentar till denna låga vakansnivå kan sägas av kontorsmarknaden för Stockholms city ser långsiktigt stark ut. En orsak är att nybyggnationen av kontor i Stockholmsområdet har varit förhållandevis låg. Enligt DTZ färdigställdes i Stockholmregionen i genomsnitt varje år cirka 125 000 kvm nya kontorslokaler mellan åren 2000 till 2010 medan det under de senaste åren endast tillkommit cirka 40 000 kvm per år.


Vår åsikt är att AFA har förvärvat en synnerligen vacker fastighet med utmärkt läge. Vi bedömer direktavkastningen till cirka 5 procent, en avkastning som är långsiktigt stabil och med framtida potential, eftersom stadsutvecklingen globalt för större städer visar att hyresnivåerna för CBD pekar på en uthållig styrka med tydliga inslag av tillväxt.

alt
Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

 

Just nu pågår omröstningen för Årets Stockholmsbyggnad 2012. Via webb och sms kan stockholmarna vara med och bestämma vilken ny byggnad som de tycker ska bli Årets Stockholmsbyggnad. Efter ett öppet nomineringsförfarande har juryn valt ut tio som går till finalen.


– Jag vill att stockholmarna ska vara med och påverka arkitekturen i vår stad. Ett viktigt skäl till att vi har tävlingen är att locka fler att intressera sig för hur det byggs i Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).


Finalbidragen är Brunnsläkaren 1, Lusten 1, Kolsundet 4, Lidarände 2, Baltic 23, Kvarnstocken 2, Mursmäckan 1, Klockan 1, Tegeludden 11 och Kungsholmsporten (Förtjusningen 1 och Glädjen 14).


Den av de tio finalistbyggnaderna som får flest röster vinner och det är stockholmarna som röstar fram Årets Stockholmsbyggnad. Omröstningen pågår från och med nu och fram till den 22 april. Vinnaren tillkännages vid en prisceremoni den 26 april.

fredag, 23 mars 2012 02:56

Mood blev fullbesatt

alt
Köerna till invigningen av nya Mood var långa.
alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, var överens.
Stockholm hjälper AMF och AMF hjälper Stockholm.
alt
Rulltrapporna för de tre planen i Mood fungerade perfekt.
alt
Monica von Schmalensee, vd White. Moods husarkitekt är White.
alt
Karolin Forsling, chef retail AMF Fastigheter, var särskilt nöjd.
alt
Från vänster: Anneli Aspe och Tina Magnuson New Office.
alt
Mästerfotografen Lennart Nilsson med maka Catharina Nilsson.
alt
Från vänster Annica Carlsson, vd Equator och Katarina Sipes, Senior Architect, Equator.
alt
Carl-Michael Augustsson, vd Granen Fastighetsutveckling och Staffan Olsson, vd Profi.
alt
Maria Garph och Leif Garph, vd Sparbössan Fastigheter.
alt
Dag Klerfelt, vd AB Havstruten.
alt
Bengt Möller, Senior Advisor KREAB & Gavin Anderson och Ann-Chatrin Möller.
alt
Maria Hall Person, centrumledare på Profi för kv. Caroli i Malmö.
alt
Från vänster: Lars Johansson, styrelseordförande Unibail Rodamco Norden och Björn Tigler, Fastighets AB Båset.
alt
Sophie Allgårdh, konstkritiker och författare.
alt
alt
Sophie Allgårdh framför Arvid Westmans Shopping Beyond Shopping.
alt
Shopping Beyond Shopping av Arvid Wretman.
alt
Besökarna fick presenter.
alt
Ett storväxt par.
alt
Hus på terrass.
alt
En vig flicka vid utgången till Mood.

En som kan mycket om köpcentrum, Lars Johansson, styrelseordförande för Unibail Rodamco Norden, sa under torsdagens kväll när Mood, Stockholms nya innecentrum, öppnade portarna:


– Jag har aldrig sett så många människor under en invigning av ett köpcentrum eller en galleria.


Tusentals gäster strömmade till invigningen av Mood, som blev helt fullbesatt. I Stockholms nya exklusiva citygalleria får närbelägna NK en svår konkurrent.


– Med Mood Stockholm bidrar vi till vitaliseringen av city och skapar en levande, attraktiv stadsmiljö för både näringsliv, butiker och besökare, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.


Redan år 2009 beslutade AMF Fastigheter att Salénhuset skulle byggas om. Arbetet påbörjades i september 2010 och är nu slutfört. Skanska har varit byggentreprenör, White har svarat för arkitekturen och Koncept har varit ansvarig för den nya inredningen.

Ombyggnationen och det nya konceptet har med framgång letts av Karolin Forsling, affärsområdeschef retail på AMF Fastigheter. Hon konstaterar:

– Mood Stockholm har tagit shopping ett steg längre – det man kallar ”Beyond Shopping”. Konceptet har redan fått ett stort genomslag internationellt och gjort att Mood Stockholm kan välkomna nya globala varumärken och aktörer till Sverige och Stockholm.


Beyond Shopping är det första i sitt slag i Sverige, tillägger Cecilia Clave från Koncept som har arbetat med Moods inredning under flera år. Hon framhåller att besökaren inte bara ska kunna handla i butikerna; där finns – förutom ett sextiotal butiker och tre restauranger – även arbetslounger och trädgårdsterrasser. Mood erbjuder även concierge-tjänst för att bistå kunderna med olika önskemål. Till det kan läggas att Sveriges främsta restauratörer som EAT (Lux Stockholm), Boquerian (Vassa Eggen) och Vigårda (Grupp F12) finns på plats i Stockholms nya exklusiva galleria.


Mood Stockholm, med tre våningar citygalleria, omfattande 10 400 kvm, och kontorslokaler i sex våningar, om cirka 31 000 kvm, är nu fullt uthyrt.


Salénhuset, som uppfördes 1978, ritad av Coordinator arkitekter, har fått en helt ny lyckad gestaltning. Monica von Schmalensee, vd White arkitekter, informerar att hon var verksam på Coordinator år 1991, då Coordinator och White blev ett arkitektkontor. Sedan dess har hon följt alla utvecklingsskeden av huset till dagens nya karaktär och framgångsrika gestaltning.


AMF Fastigheter har satsat stort på en ny konstnärlig gestaltning av Mood. Fastighetsaktien ställde några frågor till Sophie Allgårdh, konstkritiker och författare, med anledning av den publika konsten i citygallerian Mood.


FA: Vad är ditt spontana intryck?


Allgårdh:

– Det är ovant att möta artikulerade konstverk i en citygalleria. Ofta blir det ett mischmasch där kitsch och konst möts på ett ogenomtänkt sätt. Men den här gången är det fråga om starka verk som faktiskt tillåts ta plats och gripa in i miljön. De är heller inte integrerade i en galleria à la futuristisk finlandsfärja utan i ett affärskomplex med stadsgator och öppna torgbildningar.


FA: Ser du inga svårigheter med att visa konst i en kommersiell miljö?


Allgårdh:

– Det är alltid en balansgång och den mest idealiska platsen är inte att möta konst i en renodlat kommersiell miljö. Intrycken blir för många och konsten har en tendens att drunkna. Å andra sidan söker sig konsten ständigt nya vägar och fördelen här är att den exponeras för väldigt många människor. En och annan förbipasserande kommer givetvis att stanna till och begrunda.


FA: Vad kan du säga om urvalet?


Sophie Allgårdh:

– Små och sköra verk hade inte passat här och jag ser en poäng med att galleri Andréhn-Schiptjenko, som gjort urvalet, satsat på mer kraftfulla verk. Det mest anslående är Cajsa von Zeipels (född 1983) kolossala kvinnoskulptur i glasfiber framför Moods ena entré. Det är som om byggnadens tak vilar på den kvinnliga skulpturens axlar. Hon blir en kvinnlig Atlasfigur och skorna med de skyhöga klackarna gör att hon aldrig kommer ner på marknivå. Hon står som på ett podium och hänger i entrén. Peter Hagdahl (född 1956) står för ett färgsprakande bildflöde med LED-lampor på ett jättelikt tak. Jag kommer att tänka på barockkyrkornas plafondmålningar. Plötsligt öppnar sig himlen mot något gudomligt – mot en annan dimension. Det är som om han velat leka med konsthistoriens hisnande effekter.


FA: Men det är också fråga om mer handfasta verk, en vattenfontän till exempel.


Allgårdh:

– Ja, det stämmer. Katarina Löfström har gått in i professor Balthazars knasigt underbara värld och fogat samman 300 meter kopparrör i olika dimensioner som efter ett antal turer mynnar ut i ett enda rör. Det blir smått magiskt.

Arvid Wretman medverkar med två verk som kommenterar shoppingkulturen på ett flödande fantasifullt sätt.


Text: Stefan Fröjdendahl

Foto: Cato Lein

onsdag, 21 mars 2012 19:30

Akademiska Hus byggstartar Lux i Lund

 

alt

 

Akademiska Hus och Lunds universitet byggstartar  LUX som tillsammans med Språk- och litteraturcentrum blir en central nod

i det framväxande Kunskapsstråket.


De humanistiska och teologiska fakulteterna samlar hela sin verksamhet och skapar en central mötesplats för studenter och lärare inom humaniora och teologi som hittills varit spridda på olika platser i Lund. Akademiska Hus satsar därför cirka 400 Mkr i en om- och tillbyggnad av Zoologen och Zoofysiologen. Öppna ytor, tydliga entréer och naturliga mötesplatser står i fokus när 7 000 kvm nybyggnation tillkommer och när de befintliga byggnaderna förnyas helt.


HT-fakulteterna binds därmed samman då alla verksamhetsdelar nu samlas i det nya komplexet LUX och det intilliggande Språk- och litteraturcentrum (SOL). Tillsammans bildar de ett gemensamt HT-centrum som kommer att spela en viktig roll i det framväxande Kunskapsstråket.

alt
Kontorshuset i Hornstull.

 

I september flyttar Pensionsmyndigheten in på ett helt våningsplan om 1 180 kvm i

fastigheten Bulten 19 i Hornstull. I och med det är kontorsfastigheten om drygt 7 000 kvm

fullt uthyrd. Grannar i huset är Assessio, Micro Systemation, SmartBear, Lomar Arkitekter,

Hamrin & Partner samt Folktandvården.


– Efterfrågan på både lokaler i handelsplatsen och moderna kontor i Hornstull är väldigt stor

just nu, vilket känns roligt och vi är så klart väldigt glada att även Pensionsmyndigheten väljer

att bli hyresgäster hos oss,  säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.


– Vi valde redan 2009 att etablera oss i Hornstull och tycker att det är ett kontorsläge som bara

blir bättre och bättre. Därför känns det extra kul att utöka verksamheten i området” säger

Katrin Westling Palm, Generaldirektör på Pensionsmyndigheten.


Kontorshuset i Bulten 19 har genomgått en total ombyggnation och består av toppmoderna

kontorslokaler. Detta är en del av Bonnier Fastigheters gemensamma stadsutvecklingsprojekt

med Stockholm Stad och SL där syftet är att skapa en levande mötesplats samt att utveckla

handeln. Handelsplatsen som består av cirka 11 000 kvm butiker och restauranger kommer att

öppna våren 2013. Redan under hösten 2012 öppnar dock tre nya restauranger på

Hornsbruksgatan, bredvid kontorsentrén.


Uthyrningen skedde tillsammans med Cushman & Wakefield som bistår Bonnier Fastigheter

med kontorsuthyrningen i Hornstull.

alt
Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

alt

Katrin Westling Palm, generaldirektör på Pensionsmyndigheten

 

 

alt



I CBRE:s årliga rapport över butikshyresnivåer för A-lägen, ligger Stockholms butikshyror på låga nivåer, eftersom Stockholm hamnar först på 29:e plats bland de städer som är medtagna i EU27, CBRE:s EMEA Retail MarketView.

Anders Lillsunde, Senior Advisor, CBRE Sverige förklarar:

 

– Det finns två förklaringar till den låga placeringen. Vår hyreslagstiftning med det starka hyresgästskyddet i kombination med överlåtelsemöjligheterna har skapat en överlåtelsemarknad där attraktion och potential egentligen prissätts. Det är i överlåtelsepriserna som bra och dåliga tider syns, inte i hyresnivåerna. Marknadshyresbegreppet är nästan fixerat till konstanter. Hyrorna är inlåsta medan överlåtelserna är fria. Sedan är vår potential inte så stor då Stockholm har ett jämförelsevis litet befolkningsunderlag.

 

Enligt CBRE är butikshyrorna i Europa stabila, trots en utmanande euro-marknad och en dämpad detaljhandel där återförsäljarna tävlar om begränsade utrymme i de mest eftersökta områden i Europas större städer.

 

Den totala hyrestillväxten i CBRE:s European Prime High Street Rent Index var endast 0,5 procent under Q4 2011, trots starka marknader i Berlin, Manchester och framför allt i Lille i norra Frankrike. Över helåret 2011 steg butikshyrorna i genomsnitt med 3,4 procent i Europa, vilket indikerar en nedgång i hyrestillväxten under andra halvåret 2012. Butikshyrorna för prime-områdena är stabila på de flesta orter, men där endast ett fåtal städer i Europa får en mer betydande hyrestillväxt.

 

I en kommentar kan sägas att generellt har svenska hushåll mycket stora skulder, faktiskt näst högst i Europa efter Nederländerna, ett faktum som på lång sikt minskar konsumtionen. SF

alt
Anders Lillsunde, Senior Advisor, CBRE Sverige