29 april 2024

Redaktionen

måndag, 23 april 2012 19:03

Brinova hyr ut 5 500 kvm i Kista

alt
Daniel Mühlbach, Footway Group och Gustaf Hermelin, vd för Brinova.

 

Brinova hyr ut 5 500 kvm på ett fyraårigt kontrakt till e-handelsföretaget Footway Group AB i fastigheten Vanda 1, Kista. Lokalerna avser både lager och kontor.


– Det är spännande med utvecklingen inom e-handel där både lagerlogistik och avancerad IT-logistik måste fungera perfekt. Med Footway i vår fastighet optimeras möjligheterna för utveckling av ett e-handelskluster där samordningsvinster kan genereras. Logistikpositionen intill Europavägarna E4/E18 är perfekt, säger Gustaf Hermelin, vd för Brinova.


Daniel Mühlbach, Footway Group, ser inflyttningen som starten på en spännande tid för hela företaget.

– Vi räknar med att inom två år erbjuda över 20 000 olika skomodeller från lagret, säger han.

 

måndag, 23 april 2012 18:59

Brostaden hyr ut 1 700 kvm i Sollentuna

alt

 

Brostaden har tecknat ett hyreskontrakt med ISS Växtinredning, ett verksamhetsområde inom ISS Sverige,

i den nyproducerade byggnaden på Bäckvägen 18 i Sollentuna. ISS förhyr cirka 1 700 kvm lager där

inflyttning kommer att ske 30 september 2012.


Den nyproducerade byggnaden som uppförs på fastigheten blir en modern lageranläggning som omfattar totalt cirka 3 400 kvm. Kvar finns nu endast 1 700 kvm att hyra. Projektet står klart för inflyttning till hösten 2012. Fastigheten har ett utmärkt läge mellan E4 och E18 vid en av de nybyggda rondellerna till Norrortsleden.


– Det är roligt att se att våra nyproducerade byggnader hyrs ut till så starka varumärken som ISS. Dessutom tyder den här uthyrningen på att det finns en stark marknad och efterfrågan för lageranläggningar, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.


– Vi ser fram emot att bli hyresgäster i de nya lokalerna hos Brostaden vid Bäckvägen. Det innebär att vi får ändamålsenliga lokaler som är anpassade efter våra särskilda behov för hantering av växter. Inte minst ser vi möjligheter till betydligt bättre logistik, vilket kommer att öka effektiviteten och göra vår vardag enklare, säger Mari Tuveson, verksamhetschef, på ISS Växtinredning.

måndag, 23 april 2012 18:55

Wallenstam får utmärkelse i Nacka

alt

 

Av nio nominerade kandidater vann Wallenstams nybyggnation Södra Strandparken, på Stensövägen i Älta när Nacka meddelade vinnaren för stadsbyggnadsutmärkelsen år 2012.

Södra Strands-parken består av 73 ljusa och moderna hyresrättslägenheter, ritade av Frenning & Sjögren Arkitekter AB.

            – Vi har ett stort engagemang i Älta och en vision för fortsatt stadsutveckling. Därför känns det extra viktigt att få en bekräftelse på att Södra Strandparken tagits emot så väl, säger vd Hans Wallenstam.

            Utmärkelsen har delats ut sedan 2005 för att lyfta goda exempel på bra stadsbyggnad.

lördag, 21 april 2012 17:49

Exploateringen av Fröjdendal

 

alt
Typhus 1 i Fröjdendal.
alt
Typshus 2 i Fröjdendal.
alt
Flygbild över Fröjdendal med färjeläger och småbåtshamn.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Priserna på fritidsboende slår ständigt nya rekord på västkusten. Välbelägna skärgårdshus på Marstrand kostar idag cirka 150 000 kr/kvm. Minst lika höga priser är det på Käringön, ett fiskesamhälle med 200 hus som nås med en färja från Hälleviksstrand på västra Orust. Ett annat färjeläger på Orust heter Fröjdendal, där min farfar Valfrid föddes år 1887 och som efter första världskriget blev en fin karl genom att lägga till ett h i efternamnet. Fröjdendal ägs av Morlanda säteri som är en gård med 700-åriga anor och med Jon Thorburn som ägare.


Morlanda säteri äger även marken som hyrs av Orust golfklubb sedan år 1984. Trafiken vid färjelägret och småbåtshamnen vid Fröjdendal har ökat och särskilt då i juli när många tar färjan från Fröjdendal till Malö, Flatön och Ängön för att delta i de årliga Taube-spelen.


Nu verkar planarbetet för att exploatera Fröjdendal bli klart i sommar. Här tänker Thorburn bygga cirka 15 villor på mark med utsikt över Malö strömmar och golfbanan.  Disposition och gestaltning av området ansvarar Göran Algeröd Form&Funktion i samarbete med Mats&Arne Arkitektkontor. Detaljplanen har tagits fram av Sören Mannberg, Rådhuset arkitekter.


Förmodligen räknar Thorburn med höga priser på exploateringen, nära en golfbana och med storslagen utsikt över Malö strömmar.


Frågan blir hur prisutvecklingen på exklusiva fritidshus blir på västkusten när det blir allt svårare att erhålla krediter. Egentligen är frågan omöjlig att svara på idag. 


Men jag tror på Marstrand, Käringön och även på Fröjdendal för den delen. Orsaken är att det inte går att exploatera dessa områden mer och på grund av den naturliga knappheten blir priserna långsiktigt stabila, liksom för motsvarande områden på västkusten, vilket även norska vänner brukar hålla med om.

lördag, 21 april 2012 17:41

NCC bygger för 255 Mkr i Oslo

alt
NCC bygger kontor i Oslo för 255 Mkr. Bild: Lund Hagem Arkitekter

 

NCC Construction Norge har fått i uppdrag att bygga ett miljöcertifierat kontor i Oslo åt Watrium Eiendom för cirka 255 Mkr. Kontoret ska omfatta 9 500 kvm och även innehålla också två våningar med p-platser på sammanlagt 4 000 kvm. Projektet utförs som en totalentreprenad och är färdigt i oktober 2013.


Kontoret ska klassificeras enligt Breeam, nivå Excellent. Det ska även energiklassificeras i energiklass A och uppfylla alla krav för passivhus. Bland annat kommer kontoret ha energibrunnar med värmepumpar, solceller på taket samt byggas med material som är termiskt trögt, vilket minskar behovet av uppvärmning samt kylning.


 – Kompetens inom olika miljö- och energiklassningar efterfrågas allt mer på marknaden, Vi har satsat på att bygga upp kompetens på det området och har nu fått två uppdrag med miljöprofil kort tid, säger distriktschef Marius Tunstad, NCC Construction Norge.

lördag, 21 april 2012 17:29

Peab bygger kontor och hotell i Luleå

alt
Peab bygger hotell i Luleå åt Norrporten. Bild Strategisk Arkitektur.

 

Peab har fått uppdraget att bygga kvarteret Hunden i Luleå, innehållande kontor, hotell, butiker, bostäder och allmänna utrymmen. Beställare är Norrporten och den totala investeringen uppgår till cirka 500 Mkr, varav Peabs andel utgör 360 Mkr.


Uppdraget är totalentreprenad där arbetet har påbörjats och färdigställande är beräknat till våren 2014.


– Expansionen i Norrbotten går allt snabbare och Peab är väl positionerat i regionen. Att Norrporten ger oss förtroendet att bygga i Luleå är mycket glädjande, säger Jan Johansson, vd för Peab.

lördag, 21 april 2012 17:18

Fabege anlitar Veidekke i Solna

alt
Skatteverkets nya kontor i Solna. Bild Reflex Arkitekter.

 

Fabege AB har upphandlat Veidekke Entreprenad i en samverkansentreprenad omfattande 500 Mkr exklusive moms för att renovera och modernisera kvarteret Nöten i Solna.


Till att valet föll på Veidekke bidrog ett lyckat samarbete runt kvarteret Bocken i centrala Stockholm och Veidekkes erfarenhet av liknande entreprenadformer.


Hela kvarteret Nöten genomgår just nu en omfattande renovering och modernisering. En viktig hyresgäst är Skatteverket som valt att hyra 29 000 kvm. Vid ombyggnaden utgår Fabege och Veidekke från Skatteverkets högt ställda krav på miljö, energi, teknik och flexibilitet.

alt
Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

 


Atrium Ljungberg redovisade en ökad kvartalsvinst efter skatt till 213 Mkr (131), vilket motsvarade 1,64 kr/aktie (1,00). Den ökade vinsten berodde främst på orealiserade värdeförändringar för finansiella instrument, vilka uppgick till 107 Mkr (0). Resultatet före värdeförändringar steg till 178 Mkr (174).

Nettoomsättningen ökade till 518 Mkr (512), varav hyresintäkter uppgick till 455 Mkr (419). Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen förbättrades till 291 Mkr (260).


– Vår projektverksamhet fortsätter att bidra till tillväxt. Färdigställda projekt under 2011 och strategiska förvärv runt årsskiftet gör att vi glädjande kan redovisa ännu ett kvartal med kraftig ökning av driftnettot, säger vd Ingalill Berglund i en kommentar.


Under perioden investerade Atrium Ljungberg 314 Mkr (224) i egna projekt, som modevaruhuset Rådhuset och Gränby Centrum i Uppsala, Post 73 i Haninge, Sickla Affärskvarter i Nacka, NOD i Kista och Mobilia i Malmö. Dessutom köpte bolaget resterande 50 procent av kv Blästern 11 i Hagastaden för 630 Mkr (0). Efter detta förvärv värderades portföljen till 22 841 Mkr (21 897 vid årsskiftet) med ett genomsnittligt direktavkastningskrav om 5,8 procent. Uthyrningsgraden inklusive projektfastigheter steg till 95 procent (94).


Skulderna ökade till 11 173 Mkr (9 721) och finansierades till en medelränta om 4,1 procent (4,0). Det egna kapitalet ökade till 9 761 Mkr (9 541), vilket motsvarade 40,2 procent (41,2).


Marknaden uppskattade rapporten eftersom aktien steg med drygt 4 procent till 89,90 kr som senast betalt. LE

fredag, 20 april 2012 00:03

Aberdeen förnyar vid Stureplan

alt
Jens Linderstam, Aberdeen Asset Management.
alt
Sperlingens Backe 30, dag och natt.
alt


I höst får Stockholm ett nytt spännande handels- och restaurangkvarter vid Stureplan när nya hyresgäster slår upp portarna i SEB Trygg Livs totalrenoverade fastighet Sperlingens Backe 30 i hörnet Sturegatan /Humlegårdsgatan.

 

I förra veckan tecknades ett avtal med projektets ankarhyresgäst – Sturehof – som även äger Riche och Teatergrillen. Sturehof har skrivit ett avtal på 15 år och öppnar ett nytt restaurangkoncept på hela 1 750 kvm. Dessutom ska Eton, Morris och Crockett&Jones etablera flaggskeppsbutiker i fastigheten.

 

Det nya restaurangkonceptet är Sturehofs största etablering hittills och blir en mötesplats som innehåller både restaurang, marknad, bageri, kafé, orangeri m.m.

 

– Vår ambition är att göra kvarteret levande och attraktivt i en tidlös stil. Inspirationen kommer från Europa och gator som Jermyn Street i London och Kronprinsensgade i Köpenhamn, säger Jens Linderstam, ansvarig för retail och fastighetsutveckling på Aberdeen Asset Management.

 

Aberdeen säger i ett pressmeddelande att ytterligare varumärken står på tur att öppna butiker i höst och sammantaget blir detta hörn i norra delen av Stureplan ett bra komplement till och förlängning av det redan etablerade stråket från NK till Bibliotekstan. Varje butik är fristående och har egen entré från gatorna.


 

 

torsdag, 19 april 2012 20:29

Pandox säljer för 112 Mkr i Hägersten

alt
alt
Anders Nissen, vd Pandox.

Pandox avyttrar affärs- och konferenshotellet Ibis Hägersten i södra Stockholm. Hotellet är beläget invid E4/E20 och har 190 rum, tio konferenslokaler, restaurang och bar.

Försäljningspriset uppgår till 112 Mkr, vilket överstiger Pandox bokförda värde av tomträtten.


Köpare är Sveafastigheter som via sitt samarbete med Midstar och Event Holding, förvärvar samtliga aktier i bolaget Norgani Stockholm Fotsacken 1 AB innehållande tomträtten Fotsacken 1.


– Försäljningen är ett led i den fortsatta förädlingen av portföljen med 73 hotellfastigheter som förvärvades av Norgani 2010. Sedan förvärvet har totalt fem icke strategiska hotell avyttrats och nya avtal, med tillhörande investeringsprogram, har träffats för drygt 40 hotell, säger Anders Nissen, vd för Pandox.