29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 25 april 2012 21:23

Fabege heläger nu Centralbadet

alt
Centralbadet uppfördes år 1904 efter ritningar av arkitekt Wilhem Flemming
alt
Läraren 5 vid Norra Bantorget i Stockholm.
alt
Christian Hermelin, vd Fabege.

 

 

Fabege har genomfört en bytesaffär med Gamla Livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv (publ). Affären innebär att Fabege köper Livbolagets 50 procent och blir ensam ägare till tomträtten Islandet 3 (Centralbadhuset på Holländargatan i Stockholm) samtidigt som Fabege säljer fastigheten Läraren 5 (vid Norra Bantorget) till Livbolaget.


Tomträtten Islandet 3 om cirka 8 400 kvm uthyrningsbar yta omfattar, förutom anrika Centralbadet och restaurang, 5 000 kvm kontor. Förvärvet sker genom bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 150 Mkr. Fastigheten Läraren 5 omfattar cirka 4 300 kvm fördelat på kontor, bostäder och butik. Försäljningen sker i bolagsform till ett underliggande fastighetsvärde om 211 Mkr och ger ett resultat om 48 Mkr efter skatt, som redovisas under andra kvartalet 2012.


– Jag är riktigt nöjd med den här affären. Sammantaget har vi uppnått ett positivt resultat, oförändrat kassaflöde, minskad belåning och ett bestämmande inflytande över Islandet 3, säger Klaus Hansen Vikström, affärsutvecklingschef på Fabege.


I ett samtal med Christian Hermelin, vd Fabege, säger han att det blev en fördel för båda parter att bli ensamägare till respektive fastighet.


I en kommentar kan sägas att Fabege genom åren kontinuerligt stärkt sina positioner på marknaden i Stockholm. Ett genombrott för Fabege och Arenastaden var när Europas största fastighetsbolag, Unibail-Rodamco, beslutade att i januari i år uppföra Mall of Scandinavia, omfattande 100 000 kvm i Arenastaden, Solna. Byggstart har just skett och Peab ska ha färdigställt projektet i fem våningar under hösten 2015.


För övrigt känner jag väl till Centralbadet beläget på en av Stockholms vackraste gårdar mellan Holländargatan och Drottninggatan i Stockholm city. Centralbadet omges även av vackra hus som Författarnas Hus på Drottninggatan 88 och Hårlemanska malmgården på Drottninggatan 88 A, en malmgård som var en ståtlig bostad åt arkitekt Carl Hårleman och en av de få malmgårdar från 1700-talets början som finns kvar i centrala Stockholm.


Centralbadet uppfördes år 1904 efter ritningar av arkitekt Wilhem Flemming. Byggnaden i jugendstil var den första i Stockholm som använde armerad betong. Vad som än idag är lyckat är att trädgårdens vegetation fortsätter inne i badhusets gestaltning och återkommer i ytterväggarnas puts som lövverksmotiv. SF

onsdag, 25 april 2012 21:19

Urban Deli expanderar i Sickla

alt

 

Efter succén i AFA Fastigheters Sockerbetan 1 vid Nytorget på Södermalm i Stockholm tar restaurangen, delibutiken och mataffären Urban Deli nästa steg. I november tas det framgångsrika konceptet, utökat med ett matlabb, till Atrium Ljungbergs Sickla Affärskvarter. Urban Deli hyr en lokal om 850 kvm.


– Vi är ytterst omsorgsfulla i valet av aktörer och Urban Deli har med sina framgångar vid Nytorget bevisat vilken kapacitet de har att skapat med en unik häftig mötesplats där matupplevelsen står i centrum, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.


Urban Deli öppnade 2009 sin första restaurang om 650 kvm på Nytorget och blev med sin nyskapande mix av restaurang, butik och deli snabbt en uppskattad och självklar mötesplats. När det nu är dags för en andra etablering väljer företaget Sickla framför innerstaden.


– Sickla ligger precis i skarven mellan innerstad och förort och det är tydligt åt vilket håll staden växer. Sickla håller på att utvecklas till ett Sicklamalm och vi vill vara med från början! Sickla har med Hammarby Sjöstad och Nacka kommun ett spännande upptagningsområde med stor potential och kundgrupper som vi tror attraheras av vårt koncept. Dessutom ligger Sickla extremt lättillgängligt, menar Jesper Weidlitz, vd för Urban Deli.

onsdag, 25 april 2012 21:15

Siri Legernes, ny tf vd på Link

alt
Siri Legernes.

 

Link arkitektur har utsett Siri Legernes, företagets koncernchef, som tillförordnad vd för den svenska verksamheten.  Linda Marend, som tidigare haft rollen som vd lämnar bolaget. Link arkitektur börjar samtidigt sökandet efter en ny vd för den svenska verksamheten.


– Vi går nu ut externt och letar efter Lindas efterträdare och förhoppningen är att vi ska ha den nya vd:n på plats senast i månadsskiftet augusti/september, säger Siri Legernes.

alt
Mikael Igelström.

 

Cornerstones transaktionschef Mikael Igelström tillträder den 1 maj som ny vd för Sverige efter Lars Almquist, som går vidare internt och blir ansvarig för affärsutveckling i Norden.

 

Cornerstones strategiska satsning på att utveckla sin verksamhet i Norden fortsätter och som ett led i detta förstärks det nordiska samarbetet med en gemensam affärsutvecklingsfunktion under ledning av Lars Almquist, som fram till nu varit vd för Sverige. Istället tar transaktionschefen Mikael Igelström över som vd i Sverige, samtidigt som han fortsätter som transaktionschef i Norden.

 

– Under de senaste två åren har Cornerstone Sverige gått från ett filialkontor med tre personer till ett mer eller mindre komplett fastighetsbolag, med ansvar för fastigheter för mer än 4 miljarder SEK och långt framskridna planer på fondinvesteringar om ytterligare 2-3 miljarder SEK. Självklart vill jag fortsätta att bidra till den utvecklingen, säger Mikael Igelström, som också tar plats i Cornerstones ledningsgrupp för Europa.

 

Förändringarna i den nordiska organisationen följer naturligt på de förändringar som beslutats inom hela Cornerstone Europe, där förre affärsutvecklings-chefen Charles Weeks nyligen blev europachef. Cornerstones svenska organisation är i övrigt oförändrad.

 

– Cornerstone fortsätter sin strategiska satsning på Norden, som är en mycket attraktiv marknad för internationella fastighetsinvesterare. Våra lokala team i Sverige och Finland har gjort oerhörda insatser under det senaste året, såväl med förändringarna inom NRF som med att utveckla affärerna och stärka vårt varumärke. Med rollbytet i den svenska ledningen kommer både Lars och Mikael att bli starkare och tydligare i sina respektive roller, säger Charles Weeks.

 

 

tisdag, 24 april 2012 14:30

Ikano byggstartar i Kungens Kurva

 

alt
Jan Kristensson, vd för Ikano Retail Centres.

 

alt

Ikanos shoppingcenter kommer att bli cirka 20 000 kvm stort och beräknas öppna till julhandeln 2013.

alt
Situationsplan för Ikano Shoppingcenter i Kungens Kurva.

 

alt

Carin Brånén, kommunikationschef Ikano Fastigheter.

 

Idag tar Daniel Dronjak Nordqvist, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, och Jan Kristensson, vd för Ikano Retail Centres det första spadtaget för ett 20 000 kvm stort nytt shoppingcenter vid Ikea i Kungens Kurva. Nu vid byggstarten är cirka 70 procent av ytorna är redan uthyrda.

 

– Vi ser fram emot etableringen som ytterligare stärker Kungens Kurva som Skandinaviens största handelsplats och som skapar många nya jobb inte minst för våra ungdomar. Det behövs i expansiva Huddinge som snart får sin 100 000:e invånare, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Ikanos shoppingcenter kommer att bli cirka 20 000 kvm stort och beräknas öppna till julhandeln 2013.


– Ett antal marknadsledande handelsaktörer har redan tecknat kontrakt och cirka 70 procent är redan uthyrt. Vi bygger i två etapper. Elgigantens befintliga butik kommer att byggas in i den första etappen. I etapp två planerar vi för ytterligare 40 000 kvm handel, säger Jan Kristensson i ett pressmeddelande.


Peab är entreprenör för byggnationen som beräknas uppgå till 273 Mkr.

 

Kommunikationschef för Ikano Fastigheter är Carin Brånén, som berättar att Ikano är en expansiv, långsiktig fastighetsägare och projektutvecklare med verksamhet i Norden inom tre affärsområde: Ikano Retail Centres, Ikano Kontor och Ikano Bostad.

 

tisdag, 24 april 2012 12:29

Mounir Tajiou ny vd för Granen

alt
Mounir Tajiou, ny vd för Granen Fastighetsutveckling.
alt
Per Arwidsson, styrelseordförande i Granen Fastighetsutveckling.

 

Tidigare vice vd Mounir Tajiou har tillträtt som ny vd för Granen Fastighetsutveckling.


– Vi har arbetat regelbundet med Mounir i närmare fem år nu. De första fyra åren som advokat hos Linklaters och den person som genomförde våra transaktioner och senaste halvåret som vice vd i bolaget. Mounir besitter goda kunskaper och har god erfarenhet inom fastighetstransaktioner och finansmarknad samt har i övrigt rätt förutsättningar att leda koncernen vidare i våra expansionsplaner för affärsområdena Fastighetsförvaltning, Bostadsutveckling samt Fastighetsutveckling, säger Per Arwidsson, ägare och styrelseordförande i Granen-koncernen, och Carl Michael Augustsson, avgående vd och ny affärsområdeschef för Fastighetsutveckling.
 
– Granen har ett fantastiskt utgångsläge i dagens marknad med sin starka balansräkning och stora likviditetsreserv. Vi ska med en tydlig fokus, stort engagemang och arbetsglädje nå våra högt uppsatta mål. Jag ser fram emot att tillsammans med våra duktiga medarbetare få förvalta det stora förtroende som Per Arwidsson har gett till organisationen, säger Mounir Tajiou, ny vd på Granen Fastighetsutveckling. 


tisdag, 24 april 2012 09:30

Wihlborgs hyr ut projekt Fören

alt
Wihlborgs nya kontorsfastighet Fören på Dockan i Malmö.
Foto: Wihlborgs

 

På Dockan i Malmö bygger Wihlborgs en ny kontorsfastighet som till stora delar är uthyrd. Bolaget har sedan tidigare startat byggandet av en ny kontorsfastighet under projektnamnet Fören. Byggnaden ligger i Malmö på Dockan strax intill Gängtappen och innehåller totalt 9 000 kvm kontorsyta.

Ett hyresavtal har tecknats med teknikkonsultföretaget ÅF för 6 000 kvm kontorsyta med en option på ytterligare 1 500 kvm. ÅF flyttar in i huset under mars 2013.

– Vi är väldigt glada över att ÅF fortsätter att utveckla sin verksamhet inom Wihlborgs fastighetsbestånd, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter AB.

ÅF hyr sedan tidigare kontorslokaler hos Wihlborgs på två olika ställen. I Fören får de möjlighet att flytta samman sin verksamhet med alla fördelar som detta innebär.

– Wihlborgs storlek och vår koncentration till olika delmarknader visar vår styrka även när det gäller att hjälpa våra kunder när de behöver förändra sitt lokalbehov, avslutar han.

Om ÅF utnyttjar sin option, återstår delar av bottenplanet och översta våningsplanet att hyra ut.

tisdag, 24 april 2012 09:11

Karlsborgsbostäder kan säljas

alt

 

Hela Karlsborgsbostäder kan säljas till en privat fastighetsägare. Karlsborgs kommun har precis börjat

föra diskussioner om en eventuell försäljning.

En privat fastighetsägare är intresserad av att köpa det kommunala bostadsbolaget Karlsborgsbostäders 400 lägenheter, skriver tidningen Hem & Hyra.


– Vi ser både för- och nackdelar med en försäljning, säger kommunalrådet Kjell Sjölund (C).


Politikerna ska nu diskutera en eventuell försäljning och kommer att lämna besked i mitten av maj om det blir någon affär eller inte.

alt
Anne Kavanagh, AXA Real Estate.

 

AXA Real Estate planerar att öka sina investeringar i retail-fastigheter med 50 procent under år 2013, enligt uppgifter till media av Anne Kavanagh, Global Head of Asset Management.


Eftersom det planeras färre köpcentrum i Europa så är marknaden för retail stabil och det finns ingen risk överutbud enligt Kavanagh. Nu ser AXA Real Estate även möjligheter att uppgradera sin befintliga köpcentrum.


För närvarande svarar retail för 19 procent av det totala tillgångsvärdet i AXA Real Estates portfölj, jämfört med 46 procent för kontor, 12 procent för bostäder samt med 23 procent för industri- och logistikfastigheter.


AXA Real Estate förvaltar totalt fastighetstillgångar om 43 miljarder euro i Europa. SF

alt
Fredrik Ahlqvist, Kilpatrick Townsend.

 

Kilpatrick Townsend var rådgivare åt Sveafastigheter när dess opportunistiska Fund III förvärvade affärs- och konferenshotellet Ibis Hägersten i södra Stockholm av Pandox för 112 Mkr. Ibis innehåller totalt 190 rum, tio konferenslokaler, restaurang och bar. Förvärvet innebar att Fund III nu har 17 hotell. Sveafastigheter genomförde transaktionen med sina partners hotellkapitalförvaltaren Midstar och hotelloperatören Event Holding.


Rådgivande jurister på Kilpatrick Townsend var Fredrik Ahlqvist, Fredrika Myhrman och Ólafur Steindórsson.


Kilpatrick Townsend var även rådgivare åt Sveafastigheter när dess Fund III i december år 2010 gjorde sin första transaktion med förvärvet av Accor Hotels Sweden. Ett stort förvärv till en icke-publik köpeskilling som omfattade 14 hotellfastigheter och 18 operatörskontrakt om totalt 1 769 rum. Av dessa 18 kontrakt opererades 14 av Ibis. SF