4 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 19 april 2012 17:53

Värmdö Bygg bygger om Stockholmsmässan

alt
Patric Sjöberg, vd för Stockholmsmässan.

 

Stockholmsmässan investerar drygt 100 Mkr i en total ombyggnad av anläggningens entréområde. Entreprenör för ombyggnaden blir Värmdö Bygg och projektet beräknas vara klart hösten 2013.


– Förutom att hela huvudentrén blir luftigare och fräschare så kommer vi också få till en helt annan logistik när det är stora flöden av besökare. Värmdö Bygg gjorde vår senaste ombyggnad när vi utökade hallytan med 10 000 kvm, och

det känns tryggt att lägga även det här viktiga byggprojektet

i deras händer, säger Patric Sjöberg, vd för Stockholmsmässan.


Parallellt med att denna byggnation startar undersöker Stockholmsmässan förutsättningarna för att för att dubbla hotellkapaciteten med ett andra hotelltorn på området.

alt
Håkan Hellström, vd Castellum.

 

Under årets första kvartal minskade Castellums vinst efter skatt till 362 Mkr (394), motsvarande 2,21 kr (2,40) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 10 Mkr (97) och för räntederivat med 206 Mkr (171). Förvaltningsresultat, således resultatet exklusive värdeförändringar och skatt, steg med 9 procent till 273 Mkr (250), motsvarande 1,66 kr (1,52) per aktie.


– Vi kan inte vara annat än nöjda med tillväxten i förvaltningsresultatet, även om nettouthyrningen visade en nedåtgående trend, säger vd Håkan Hellström.


Hyresintäkterna ökade till 753 Mkr (717), medan nettouthyrningen sjönk till ­8 Mkr (21). Den ekonomiska uthyrningsgraden var vid periodens slut till 88,5 procent (88,7).

Under kvartalet uppgick Castellums nettoinvesteringar till 323 Mkr (419), varav 307 Mkr (244), avsåg ny-, till- och ombyggnationer, och den 31 mars värderades fastighetsportföljen till 34 200 Mkr (33 867 vid årsskiftet).


De räntebärande skulderna ökade till 17 817 Mkr 17 063, varav 2 392 Mkr (2 235) var utestående företagscertifikat. Medelräntan var oförändrat 4,0 procent. Uppskjuten skatteskuld ökade till 3 839 Mkr (3 714).


Efter utdelning om 607 Mkr minskade det egna kapitalet till 10 958 Mkr (11 203), motsvarande 67 kr per aktie. Det långsiktiga substansvärdet inklusive derivat och uppskjuten skatt beräknades till 95 kr per aktie.

 

 

tisdag, 17 april 2012 21:05

Klövern närmar sig 21 Mdr

alt
Rutger Arnhult, vd Klövern.

 

Klöverns kvartalsvinst efter skatt minskade till 175 Mkr (199), motsvarande 0,91 kr per stamaktie (1,24) och 2,50 kr per preferensaktie (-). I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter om 53 Mkr (112) och värdeförändringar på derivat om 91 Mkr (65). Förvaltningsresultatet ökade med 1 procent till 98 Mkr (97).


Intäkterna ökade med 19 procent till 399 Mkr (334) medan driftöverskottet steg med 27 procent till 242 Mkr (199). Under perioden tecknades bland annat hyresavtal i tre kontorsvåningsplan i Victoria Tower och med det finska teknikföretaget Sarlin i Västerås.

Den 2 mars köpte Klövern, med nyemitterade preferensaktier som dellikvid, Dagon och för närvarande pågår integrationsprocessen för fullt. Med Dagon växer Klöverns fastighetsvärde från drygt 15 Mdr kr till nära 21 Mdr kr. Samtidigt ökade den vakanta ytan till nära 500 000 kvm. Målet är att halvera vakansen inom fem år.


De räntebärande skulderna steg till 14 031 Mkr (9 345). Ökningen beror i första hand på förvärvet av Dagon, men även på investeringar i befintliga fastigheter. Klövern har under perioden emitterat två obligationer om totalt 820 Mkr. Den genomsnittliga finansieringsräntan för hela den finansiella portföljen uppgick till 4,6 procent. Vid periodens slut uppgick Klöverns egna kapital till 5 923 Mkr (4 740), motsvarande en soliditet om 26,5 procent (30,8).

tisdag, 17 april 2012 21:00

Vasakronan byggstartar i Frösunda

alt
Rosenborg 3 i Frösunda, Solna. Bild Aros Arkitekter/Sweco

 

Vasakronans bägge kontorshus kv. Rosenborg 1 och 2 i Frösunda får nu sällskap av ett tredje, Rosenborg 3. Byggnaden kommer att omfatta 9 000 kvm kontor och vid projektstart är det klart att hälften av denna yta är uthyrd till JM och Cramo. Johan Einarsson, projektutvecklare på Vasakronan, säger:


– Att få bidra till utvecklingen av Norra Frösunda på det här viset med ett nytt kontorshus där en stor del av arean redan är förtecknad känns naturligtvis jätteroligt. Inom samma fastighet finns dessutom ett systerhus, Rosenborg 4, om cirka 9 000 kvm planerat. När det är uppfört så kommer vi att ha slutfört utvecklingen av kvarteret.


JM Entreprenad har upphandlats som totalentreprenör för att uppföra byggnaden och byggstarten är omedelbar. Vasakronan har fortsatt hög miljöambition och att bygga miljöklassat är standard. För Rosenborg 3 är siktet inställt på miljöcertifiering enligt LEED Platinum. Byggnaden beräknas stå klar i början av 2014.

tisdag, 17 april 2012 20:51

Anette Kaunitz går till NCC

alt
Annette Kaunitz. Foto: NCC

 

Annette Kaunitz tillträder som marknads- och kommunikationschef på NCC Property Development som därmed förstärker sin stabsorganisation ytterligare. Hon får uppdraget att utveckla kommunikationsarbetet i syfte att stödja affärsområdets affär.


Annette Kaunitz tillträder tjänsten som kommunikations- och marknadschef per den 1 maj

i år. Hon kommer närmast från Fabege där hon varit kommunikationschef och medlem i koncern-ledningen.

söndag, 15 april 2012 19:35

Skanska i kontrakt om 14,3 Mdr kr

alt
Ett av Skanskas största kontrakt är ett tunnelprojekt i Virginia, USA.

 

Skanska har tagit hem sitt första OPS-projekt i USA efter att ha nått Financial Close med Virginia Department of Transportation. Bolaget blir en viktig spelare när det gäller finansiering, design, byggnation, drift och underhåll av en ny tvåfilig, 1 700 meter lång, tunnel parallellt med den 50 år gamla Downtown Tunnel under Elizabeth River mellan Norfolk och Portsmouth, som ligger mitt på USAs östkust i delstaten Virginia.


I uppdraget ingår även ansvar för drift och underhåll, förbättrad trafiksäkerhet i den nuvarande Midtown Tunnel, samt att förlänga den befintliga trafikleden Martin Luther King Expressway (MLK).


Byggkontraktet värderas totalt till cirka 14,3 Mdr kr (1,47 miljarder dollar), varav Skanskas andel är 45 procent (4,4 Mdr kr). Bygget startar omgående och beräknas vara slutfört i augusti 2018.


Som en del av projektbolaget Elizabeth River Crossings (ERC), investerar Skanska cirka 910 Mkr (136 MUSD), vilket motsvarar 50 procent av projektbolaget, som tar full risk för trafik, omsättning och trafikavgifter under koncessionstiden som är 58 år.


Projektsponsorer och medfinansiärer är Infrastructure Development och Macquarie Group, medan ett joint venture mellan Skanska-Kiewit-Weeks Marine står för design och byggnation av detta jätteprojekt, som ska förbättra trafiksäkerheten och minska kötiden med 30 minuter per bil och dag på en av de mest trafikerade vägarna öster om Mississippifloden.

söndag, 15 april 2012 19:28

Wetterfront planeras i Jönköping

alt
Wetterfront har ritats av Arkitekthuset i Jönköping.


Björn Karlsson, fastighetsbolaget Lecrima, har tillsammans med Jörgen Larsson, Quadrent Förvaltning, tagit fram ett förslag på ett nytt projekt i centrala Jönköping. Projektet heter Wetterfront och innehåller cirka 10 500 kvm BTA kontor, kafé, restaurang, utställningslokaler samt parkeringar för 280 personbilar och åtta bussar på Järnvägsgatan. Namnet Wetterfront anspelar på läget vid Vättern och att Jönköping är i framkant.


Tanken med Wetterfront är att utnyttja läget nära resecentrum, Hamnparken, hamnen och city för att skapa moderna kontorsmiljöer och publika utrymmen.


– Wetterfront flätar samman öster och väster i Jönköping och innebär nya arbetsplatser i ett utmärkt kommunikationsläge för pendlare och besökare till Jönköping, säger Jörgen Larsson.


Den planerade byggnaden, som ritats av Bert Noorlander, Arkitekthuset i Jönköping, omfattar sju våningar med en transparent arkitektur kryddat med en sjönära restaurang med utsikt över Vättern. Byggnaden blir tillgänglig från Hamnparken men även från Strandpromenaden via hiss och trappa.


För att Wetterfront ska bli verklighet krävs planändring. Teoretiskt skulle byggstart kunna ske 2014 med färdigställande år 2016.

alt
SAAB:s produktionsanläggning i Trollhättan omfattar gigantiska 483 000 kvm.

 

Analys: Stefan Fröjdendahl


Förvaltarna skriver i sin bouppteckning för SAAB:s konkurs att de ifrågasätter affären då SAAB:s fastigheter såldes – en affär som skall granskas ytterligare. En källa till Fastighetsaktien menar att konkursförvaltarna kan komma att åberopa återvinning, eftersom SAAB redan var konkursmässigt i juli 2011 då Hemfosa-konsortiet förvärvade 50,1 av aktierna i SAAB:s fastighetsbolag. Det finns många fordringsägare i konkursen som hoppas på återvinning. Enligt bouppteckningen som har lämnats in till Vänersborgs tingsrätt är skulderna i SAAB Automobils konkurs totalt cirka 13 Mdr kr, medan tillgångarna värderas till cirka 3,6 Mdr kr.


När affären blev publik förra året skrev jag: ”I dag blev det klart att den svenska staten släpper sina panter i SAAB:s fastighetsbolag. Det betyder att konsortiet med Hemfosa, Peab, Brinova, Weland Fastigheter samt några icke publika delägare, köper 50,1 procent av aktierna i SAAB Fastigheter, omfattande gigantiska 483 000 kvm, för 255 Mkr. Enligt bedömare som Fastighetsaktien har talat med är stora delar av produktionsanläggningarna i Trollhättan i mycket gott skick. I avtalet är årshyran satt till 90 Mkr med en kontraktslängd om 15 år och med ett hyresfritt år 2011 på grund av SAAB:s likvida svårigheter. I en kommentar vill jag bara gratulera Catella och Lennart Schuss samt Hemfosas Jens Engwall till en komplicerad, men lyckad affär. Även om SAAB går i konkurs kan det stora fastighetsbeståndet förvandlas till skilda typer av fastigheter i en stor företagspark. Att köpa välhållna fastigheter till 1 262 kr/kvm är minst sagt förmånligt.”


Det nya bolaget som äger 50,1 procent av SAAB:s fastigheter heter idag Automobile Property AB med Jens Engwall som styrelseordförande.


I en kommentar till SAAB:s bouppteckning kan sägas att det är inte otroligt, å ena sidan, att konkursförvaltarna stämmer Automobile Property AB med krav om återvinning. Å andra sidan var det Riksgälden som släppte sin pant, i en politisk tid då SAAB skulle räddas av Victor Muller med eventuell hjälp av Vladimir Antonov. Mediabevakning kring Muller och regeringen gällde till stor del att inte sätta SAAB i konkurs.


Så frågan blir: Släppte Riksgälden panten för billigt för att kortsiktigt rädda SAAB? Alla dessa fundamenta talar för att en eventuell tvist om återvinning av SAAB:s fastighetstillgångar kan bli utdragen och komplicerad.

alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan. Foto: Cato Lein

 

Vasakronan har publicerat sin Hållbarhetsredovisning för 2011. Bolaget säger att Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare i fastighetsbranschen och att växande krav från kunderna bidrar till att skynda på utvecklingen. Vasakronan menar att företaget har en tätposition och att hållbarhetsaspekterna är till stor del integrerade i företagets verksamhet. Det är tredje året i rad som Vasakronan publicerar en Hållbarhetsredovisning.


Vasakronan framhåller att bolaget har ett stort ansvar att arbeta för hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan som Sveriges största fastighetsägare.


Det arbete som Vasakronan genomför för en hållbar utveckling omfattar dels miljö- och klimatfrågor, dels den sociala dimensionen i att utveckla hållbara städer och stadsdelar med ett helhetsperspektiv. Ett arbete som även bygger på en balans mellan företagets lönsamhet och att verka för en minskad miljöpåverkan och en positiv samhällsutveckling.


I år har Vasakronans Hållbarhetsredovisning fått ett annorlunda format och uttryck och består av två tydligt avgränsade delar.


Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan, säger:

– I grunden håller vi fast vid riktlinjerna från Global Reporting Initiative (GRI) och själva rapportdelen finns naturligtvis kvar. Men vi ville också göra redovisningen mer lättillgänglig, både för oss själva men även för andra intressenter. Därför är den första delen mer publicistisk, lättläst, innehållsrik och informativ.


I en kommentar kan sägas att av bolagen på Stockholmsbörsens Large Cap-lista rapporterade 28 av 56 bolag i november 2011 Hållbarhetsredovisningar, vilket är en ökning med nio bolag sedan föregående år, enligt en mätning som har gjorts av Veckans affärer. För att kunna jämföra siffrorna mellan olika bolag krävs en gemensam standard för rapportering och av just det skälet kräver Näringsdepartementet sedan några år att alla statliga bolag rapporterar i enlighet med Global Reporting Initiatives standard. I detta sammanhang ska sägas att Vasakronan inte betraktas som ett statligt bolag, enligt uppgift från Fredrik Wirdenius.


Allt fler fastighetsbolag har nu Hållbarhetsredovisningar. Enligt våra källor var Akademiska Hus först ut bland fastighetsbolagen med Hållbarhetsredovisningar med en publicering år 2008. Akademiska Hus har även på föredömligt sätt även fört in uppgifter från deras Hållbarhetsredovisning in i sin årsredovisning. Enligt Fredrik Wirdenius för även Vasakronan in uppgifter från bolagets Hållbarhetsredovisning in i bolagets årsredovisning.


Allmänt kan sägas att allt fler investerare vill se vilka energieffektiviseringar och klimatoptimeringar som är mest kostnadseffektiva mätt i pengar.


Ett företag som växer starkt är Flexolvit som fokuserar på mediauppföljning, automatisk mätaravläsning och kostnadsuppföljning av energiförbrukning som visar fastigheters och hyresgästers energiförbrukning i realtid.


Bland fastighetsbolag som använder Flexolvit i sin miljörapportering kan nämnas GE Real Estate, Corem och Statens fastighetsverk.

onsdag, 04 april 2012 19:33

The Shard, Europas högsta byggnad

the-shard
The Shard of Glass (Glasskärvan) invigs i sommar, lagom till Olympiska Spelen i slutet av juni i år.

 

alt
En svit i Shangri La.

 

alt
En av restaurangerna i The Shard.



Snart är The Shard (Skärvan) vid London Bridge färdigställd. I juni i år ska The Shard invigas som den högsta byggnaden i Europa om 72 våningar med en höjd om 1 016 ft eller 310 meter och med en total yta om 54 488 kvm.

 

Shard ritades 2000 av den italienske arkitekten Renzo Piano, mest känd för Paris Centre Pompidou, i ett samarbete med den brittiske arkitekten Richard Rogers. År 2000 beslutade entreprenör Irvine Sellar att sanera Southwark Towers, en kontorsbyggnad från 1970-talet intill London Bridge station. Då han hade en lunch med Piano i Berlin, talade arkitekten föraktfullt om höga byggnader under måltiden, innan han vände på restaurangens meny och skissade en isberg-liknande skulptur. Piano talade under lunchen om att han inspirerades av Themsen och järnvägsstationen intill platsen samtidigt som han lyriskt berättade om den venetianske Canalettos målningar med mängder av master på segelfartyg i hamn.

Bolagen CLS Holdings plc, Sellar Property Group och CN Ltd (tillförordnad av familjen Halabi) – erhöll en finansiering om 196 miljoner pund i september år 2006 av Nationwide Building Society och Kaupthing Singer & Friedlander. Detta belopp gjorde det möjligt för de tre aktörerna att köpa ut hyresgästen PricewaterhouseCoopers i den befintliga byggnaden. I september 2007 påbörjades rivning av Southwark Towers.

I slutet av 2007 blev projektet osäkert på grund av turbulensen på de finansiella marknaderna. Projektet var nära att stoppas i januari 2008, men vid den tidpunkten meddelades det att ett konsortium med investerare från Qatari hade erlagt 150 miljoner pund för att säkra 80 procent av aktierna och därmed ta kontroll över projektet. De nya ägarna lovade att finansiera en ny byggstart, vilket innebar att byggnationen av tornet kunde påbörjas. Det nya konsortiet med Qatar National Bank, Q Invest, Qatar Islamic Bank och Barwa Real Estate köpte ut samtliga aktier och andelar som ägdes av Halabi och av CLS Holdings samt en del av de andelar som ägdes av Sellar Property.

I november 2007 erhöll entreprenören Mace kontraktet att bygga Shard till ett fast pris om högst 350 miljoner pund. Denna entreprenadsumma höjdes dock till 435 miljoner pund redan i november 2008. Vad det slutliga priset blir, vet ingen i dag.

 

Den 30 mars 2012 i år lyftes den prefabricerade toppen, The Spire, högst upp på The Shard, vilket gjorde den till den högsta byggnaden i Europa, högre än Commerzbank Tower i Frankfurt, om 259 meter.

I dag innehåller The Shard shoppinggallerior (våning 0-3), kontor (våning 4-28), hotell (våning 34-52), bostäder (53-64) samt utsiktsplatser på 121 meter och 244 meters höjd.

Shangri-La Hotel i The Shard har totalt 170 super-lyxiga rum, som i genomsnitt är större än 42 kvm. Hotellet har även 25 sviter med vinterträdgårdar. SF