28 april 2024

Administrator

fogdevreten-campus-solna


HEBA och Akademiska Hus har tecknat en avsiktsförklaring i syfte att tillsammans med Solna kommun upprätta en detaljplan för student- och gästforskarbostäder samt lokaler för kontor och undervisning på Karolinska Institutets (KI) campus i Solna. När detaljplanen har vunnit laga kraft har HEBA för avsikt att förvärva en del av marken av Akademiska Hus och bygga bostäder som hyrs ut till Karolinska Institutet. Akademiska Hus kommer att behålla och utveckla den del av marken som planeras för kontor och undervisning.

Karolinska Institutet planerar för ett International Center med bostäder för utländska studenter och gästforskare. Initialt har KI, Solna, ett behov av 200 lägenheter och KI bedömer att det behövs ytterligare cirka 200 lägenheter i ett senare skede.

heba_lennart.karlsson_w– Vi är väldigt glada över att få förtroendet att samarbeta med Karolinska Institutet och Akademiska Hus och vi ser fram mot att tillsammans utveckla nya student- och gästforskarbostäder i Solna, säger Lennart Karlsson (bilden till vänster), vd för HEBA.

I en kommentar kan sägas att bristen på student- och forskarbostäder i Stockholm är akut. Enligt SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation) finns det endast 12 000 bostäder till Stockholms 80 000 studenter. Fram till hösten 2011 har det enligt SSCO endast byggts 63 nya studentbostäder i Stockholm sedan år 2007.

Ansvarig arkitekt för planutredningen om etablering av HEBA:s nya student- och forskarbostäder på KI, Solna, är veteranen Bo Svensson (bilden till höger) på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.

Den första mark för studentbostäder som Akademiska bosse-svensson-scheiwHus sålde var till Byggvesta i Linköping år 2007. Tidigare ansåg Akademiska Hus, under Christina Rogestams ledning, att bolaget inte skulle sälja mark på grund av bolagets starka expansion. Men dåvarande vd för Akademiska Hus, Joakim Ollén, lyckades få styrelsens förtroende för att sälja mark till Byggvesta med vd Gunnar Nordfeldt.

I augusti år 2008 blev Byggvestas 369 studentbostäder färdigställda i Campus Linköping, ett boende som kallas Colonia, med ett koncept som ursprungligen var från University of Washington i Seattle, vilket förstärker och skapar ett stort socialt och yrkesmässigt nätverk för Colonias studenter. SF

 
tisdag, 07 februari 2012 20:22

Fortin hyr ut 1 200 kvm i Klarabergshuset

klarbergshuset-strateg.-arkNordier och Basale har företrätt fastighetsägaren Fortin i samband med uthyrningen och etableringen av det internationella försäkringsbolaget Chartis nya Sverigekontor. Inflyttning sker vid halvårskiftet på 1 200 kvm till Klarabergshuset i centrala Stockholm. Strategisk Arkitektur ansvarade för utformningen av byggnaden.

– Med ett bolag inom försäkringsbranschen som hyresgäst får vi en bredare hyresgästmix, vilket är positivt. Vi ser fram mot en långvarig relation med Chartis eftersom hyreskontraktet tecknades på 10 år, säger Mattias Östman, förvaltningschef på Basale.

 
tisdag, 07 februari 2012 20:22

Valad hyr ut 3 400 kvm i Älvsjö

 

valad-kabelverket-2-alvsjowValad har hyrt ut 3 400 kvm kontorsyta till Gemalto, leverantör av integrerade säkerhetslösningar, i fastigheten Älvsjö 360 i Stockholm. Uthyrningen slutfördes för Valads fond V+Nordic 2. Jones Lang LaSalle samarbetade med Valad om uthyrningen.

– Det gläder oss att Gemalto har valt att förlägga sitt huvudkontor i Älvsjö 360. Det är den första hyresgästen sedan byggnaden fick sitt nya namn förra året och vi ser fram emot att få fler hyresgäster inom kort, säger Frej Adolph, Head of Asset Management hos Valad i Sverige.

Älvsjö 360 innehåller totalt 22 000 kvm och för närvarande finns ytterligare 15 000 kvm kontorsyta ledig för uthyrning.

 

 

norra_2_n_aaro_designsystem
Etapp 2 i Hjorthagen. Illustration: Aaro Designsystem

 

På Nordbygg, 20-23 mars 2012, presenteras miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden i en samutställning mellan Stockholms stad och ett antal byggherrar som markanvisats i området. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms miljöprofilerade stadsutvecklingsområden. I såväl planering som genomförande av stadsdelen beaktas hårda miljökrav.

I Norra Djurgårdsstadens monter medverkar representanter för Stockholms stad, NCC, Wallenstam, Einar Mattsson, Wester+Elsner och Stockholms Hamnar. Dessutom deltar Norra Djurgårdsstaden Innovation, vars uppgift är att främja utveckling och tillämpning av svensk miljöteknik och systemlösningar för hållbar stadsutveckling i området.

Ambitiösa miljömål för Norra Djurgårdsstaden innebär att staden, byggherrar, arkitekter och entreprenörer samverkar och satsar extra resurser för att kunna realisera visionen om ett hållbart samhälle i en levande stad.

– Ur miljöhänseende har vi tillsammans med alla byggherrar, deras entreprenörer, leverantörer och slutligen kunder, ett gemensamt ansvar att verka för en klimatanpassad stadsdel som är fri från fossila bränslen år 2030. För att nå dit behöver vi hjälpas åt. Och det är därför vi är här, för att visa vad som gjorts hittills, diskutera utmaningar, inspireras och hitta nya lösningar, säger projektchef Staffan Lorentz, Stockholms stads exploateringskontor.

Stockholm växer och ser ut att bli en miljonstad år 2024. Utifrån den förutsättningen är effektivt återanvändande av mark, utbyggd kollektivtrafik och att värna stadens kvaliteter viktiga delar i strategin för att möta behovet av fler bostäder och arbetsplatser.

– Det övergripande målet är att förverkliga en omvandling av ett mer än 100 år gammalt industriområde till en levande och hållbar stadsdel för 55 000 boende och arbetande. Bland annat kommer gasverkets arkitektur att bevaras och området öppnas för allmänheten med nya verksamheter som kulturkluster, förskola, kaféer och spårvägsmuseum, tillägger han.

Industri- och hamnområden omvandlas för nya ändamål, befintliga verksamheter moderniseras och utvecklas. Det är en utveckling som sker i en rad svenska och nordiska städer. Norra Djurgårdsstaden ska ge nya möjligheter till attraktivt boende, företagande och näringsliv i ett dynamiskt sammanhang, social och kommersiell service och en modern färje- och kryssningshamn som förbinder Stockholm med andra städer och länder.

 

 

vasakronan_svea-artilleri-w
Att arbeta med egenutveckling i bra kontorslägen är en del av Vasakronans långsiktiga strategi. I projektet Svea Artilleri på Östermalm har bolaget arbetat kontinuerligt i 10 års tid med utveckling av den nuvarande detaljplanen. Illustration: Vasakronan

 

På Valhallavägen 117 i Svea Artilleri bygger Vasakronan två nya fastigheter om totalt 7 000 kvm kontor. Strax före jul tecknade Aon Sweden hyresavtal om det ena huset och nu hyr IT-företaget Sigma merparten av det andra. Vasakronan fullföljer därmed sitt tioåriga projekt att konvertera 20 000 kvm regemente till moderna kontor.

Johan Einarsson, projekt- och fastighetsutvecklare på Vasakronan, kommenterar projektet:



– Beslutet att bygga dessa två hus fattades under 2011 och jag har själv varit delaktig i projekt Svea Artilleri på olika sätt sedan 2005. Vi har skapat kontor och en miljö som känns riktigt bra och det har visat sig under resans gång att vi inte är ensamma om att tycka det. Intresset för området har varit stort hela tiden och inte minst för de här två husen.



Sedan projekt Svea Artilleri startade har bostadsbyggrätter, som Svea Torn, sålts och evakueringsuthyrning gjorts. Befintliga byggnader om 15 000 kvm har totalrenoverats och ett underjordiskt garage har byggts. Med uppförandet av de två nya halvmåneformade fastigheterna avrundas projektet.

Per Thiberg, chef fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan, tillägger:

– När det gäller egenutveckling måste man vara långsiktig och försiktig och Vasakronan bygger därför sällan på spekulation. I det här fallet gjorde vi ett undantag, eftersom vi såg potentialen i att skapa två konkurrenskraftiga produkter i ett väldigt eftertraktat läge. Vår bedömning visade sig vara riktig. Med mer än ett år kvar till inflyttning återstår endast 1 000 kvm i det ena huset och 450 kvm i det andra att hyra ut. Det ger en uthyrningsgrad på 80 procent.



Svea Artilleri byggdes under åren 1873–1877 efter arkitekt E. A. Jacobssons ritningar. Hans ”progressiva och självständiga stilvilja”, som samtiden uttryckte det, ledde förmodligen till att projektet kom att bli normgivande för den kommande kasernbyggnadsperioden.

Svea Artilleri var den första svenska kasernanläggning att byggas som en sluten borggård inramad av rymliga och välplanerade kaserner. Här fanns även en badanläggning och en central matinrättning, vilket inte var vanligt för den tidens kasernbyggnader.

År
1877 flyttade Svea Artilleriregemente in i de nya lokalerna, som då låg långt från den dåtida stadsbebyggelsen. Det stora markområdet Gärdet bakom användes som övningsfält.


Artilleriregementet huserade i kasernerna fram till år 1949. Därefter användes byggnaderna av ett flertal institutioner, bland annat Sveriges Radio.

 År 1961 flyttade Försvarshögskolan in i kanslihus och kaserner och satt där fram till 2005 då de flyttade till KTH:s campus. I samband med detta startade en varsam förädling av de historiska kasernbyggnaderna till de moderna kontorslokaler som Svea Artilleri erbjuder i dag och som även de nya fristående husen på gården kommer att erbjuda. Med uppförandet av de två halvmåneformade husen inleds den sista etappen av omdaningen. Totalt tilllskapas cirka 7 000 kvm nya kontorslokaler fördelat på två hus.

 

 

sats_sparvagnshallarna

Lördagen den 4 februari öppnar SATS Spårvagnshallarna i centrala Stockholm, på Birger Jarlsgatan 57D. Ytorna omfattar tre våningsplan inredda med det senaste inom träningsutrustning och design. Här finns även fresh food-konceptet Squeezed Up. Centrumet har fokus på personlig träning. På invigningsdagen erbjuds gästerna träningsprogram, musikunderhållning, dryck och tilltugg. Drop-in gäller på samtliga klasser den 4 februari.

sats_christian_mannerstraleSATS presenterar denna nyöppning i Stockholms innerstad som den mest unika och häftigaste lokalen i SATS historia. Spårvagnshallarna framställs som ett fantastiskt komplement till de befintliga sportanläggningarna i centrala Stockholm. Christian Mannerstråle, Nordic development manager på SATS, kommenterar invigvningen:

– Den blir en historisk dag i vårt företags historia och det är en fantastisk känsla att få informera om tillökningarna i vår SATS-familj. Vi ska öppna tre nya center och fortsätter med vår mission att växa, vara tillgängliga för våra medlemmar och stärka vår position i Sverige.

SATS nya anläggning har 2 078 kvm i tre plan. Här ska finnas två salar för gruppträning och andra träningsytor, PT-områden (personlig träning) och konditionsavdelning.

Ursprunget till de nya lokalerna uppfördes år 1905 och ritades av arkitekt Adolf Emil Melander. Hallarna brukades som garage för spårvagnar fram till det att spårvägen avvecklades, år 1967. Sedan dess har byggnaden inhyst spårvägsmuseum och bilbutiker.

 

fredag, 03 februari 2012 12:52

Danviksbron och Barnhusbron renoveras

stockholms_stad_ulla_hamiltonVid trafik- och renhållningsnämndens sammanträde torsdagen den 2 februari fattades beslut om renoveringsåtgärder för Barnhusbron och Danviksbron i Stockholm. Nämndens ordförande, trafikborgarrådet Ulla Hamilton, kommenterar beslutet.

– Genom att renovera och underhålla stadens broar tar vi ansvar för den kritiska infrastrukturen som behövs även i morgondagens Stockholm.

Beslutet i trafik- och renhållningsnämnden om renovering av Danviksbron är ett inriktningsbeslut och planeras till år 2013 innan arbetet med Nya Slussen påbörjas. Renoveringen beräknas uppgå till 41 mkr.

Genomförandebeslut om renovering av Barnhusbron togs. Denna planeras till perioden mars 2012 – augusti 2012 och uppgår till 15 mkr.

 
onsdag, 01 februari 2012 21:56

Diligentia hyr ut 9 000 kvm till Klarna

diligentia.-sveav.44-wKlarna, som levererar betalningslösningar för e-handel, blir första hyresgäst hos Diligentia i de nya lokalerna på Sveavägen 44. Från årsskiftet 2013/2014 ska Klarna hyra 9 000 kvm i fastigheten, som Diligentia omvandlar till en ny miljöcertifierad (Breeam Excellent) fastighet om totalt 50 000 kvm.

diligentia-pfister-w– Vi är glada över att Klarna valde Sveavägen 44 i sin stora upphandling. Det är ett imponerande bolag och vi ser det som ett prestigeuppdrag att skapa 9 000 innovativa kvadratmeter för de 800 medarbetare som kommer att befolka Klarnas huvudkontor om två år, säger Markus Pfister, Diligentias fastighetschef för kontor.

När nya Sveavägen 44 står klart vid årsskiftet 2013/2014 kommer vi att se kontorsytor som enkelt kan växa och krympa, utan att behöva byggas om. Här planeras också ytor för butiker och restauranger.

Dessutom ska hotellkoncernen Nobis öppna ett boutiquehotell om 92 rum, restaurang, bar och konferens i kvarteret.

 
tisdag, 31 januari 2012 22:09

Skanska byggstartar i Solna

solna_brf-arkitektenI dag tog Skanska och Solna stad det första spadtaget för Ingenting, ett nytt bostadsområde där totalt 750 bostäder ska byggas. Den första etappen består av Brf Arkitekten, Solnas första passivhus innehållande 34 bostäder. 

De nya kvarteren i Ingenting är planerade för att smälta samman med Gunnar Asplunds kulturminnesmärkta kontorsbyggnader från 1930-talet. Det ska ske bland annat genom en ny allé och det trädkantade Ektorget.

– Ingenting är en ny spännande stadsdel med bostäder och arbetsplatser, tydliga stadskvarter och en intressant historia med kopplingar till både Bellman och konstnären Tobias Sergel, som hade sin atelje där. Områdets centrum är Gunnar Asplunds 1930-talsbebyggelse som nu till granne får en modern och miljövänlig bebyggelse, kommenterar Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna stad.

tisdag, 31 januari 2012 11:50

Badanläggningar upprustas


Flatenbadet, vid sjön Flaten i Skarpnäck, blir föremål för en upprustning och utveckling av strandbadet under våren 2012. Målet är att anläggningen ska bli en samlingspunkt för kurser, vandringar, utegympa och kulturevenemang. Fastighetskontoret rustar upp samtliga byggnader och anläggningen kommer att innehålla en servering med handikappanpassade toaletter och möteslokaler för föreningsliv och kulturaktiviteter i området.

paul_hedqvistUnder året ska även Långsjöbadet i Älvsjö genomgå en omfattande upprustning och utveckling av strandbadet. Målet är en anläggning som kan hålla öppet året runt och där serveringen även kan hyras ut för privata ändamål, såsom föreningsmöten, barnkalas och födelsedagsfirande.

– Flatenbadet är unikt. Det är Stockholms största strandbad, med fyra kulturmärkta byggnader ritade av den kände arkitekten Paul Hedqvist (bilden) och uppförda på 1930-talet. Det är av stor vikt att varsamt rusta upp och bevara dessa byggnader där generationer av stockholmare har tillbringat varma sommardagar, kommenterar Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.