13 maj 2024
måndag, 28 maj 2012 20:08

Catella lanserar låneindikator

Skrivet av 

 

alt

Anders Palmgren, ansvarig för Catella Corporate Finance.

 

I syfte att belysa trender och förändringar inom fastighetsfinansiering lanserar Catella CREDI – Catella Real Estate Debt Indicator – som indikerar läget på den svenska fastighetslånemarknaden.

 

– Vi upplever just nu en period med snabba förändringar av förhållandena för fastighetskrediter. Catella ser ett behov av ökad transparens i finansieringssituationen för fastighetsbolagen. Det är en naturlig utveckling för Catella och ett komplement till vår rådgivning, säger Anders Palmgren, ansvarig för Catellas Corporate Finance.

 

CREDI består av två delar: dels en halvårsenkät om nuläget och framtiden för svenska börsnoterade fastighetsbolag samt de banker som erbjuder fastighetsfinansiering på den nordiska marknaden, dels en uppsättning index baserade på allmänt tillgängliga uppgifter som visar den samlade utvecklingen av kreditvillkor som skuldsättningsgrad, löptid och lånekostnad för den börsnoterade svenska fastighetssektorn.

 

Daniel Anderbring, analytiker på Catella Corporate Finance, säger:

– Informationen från undersökningen ger fördjupad kunskap och en antydan om framtiden som komplement till CREDI-indikatorn. Dessutom representerar respondenterna både utbuds- och efterfrågesidan på fastighetslånemarknaden.

 

– Genom att övervaka kreditvillkoren inom den börsnoterade svenska fastighetssektorn strävar vi också efter att följa trender och förändringar på den bredare fastighets-finansieringsmarknaden, tillägger Niclas Forsman, kapitalmarknadsanalytiker på Catella Corporate Finance.