29 april 2024
onsdag, 16 maj 2012 17:04

Backahill budar på Brinova

Skrivet av 
alt
Erik Paulsson, styrelseordförande i Brinova.

 

Backahill AB lägger bud på samtliga aktier i Brinova för 105 kr per aktie oavsett aktieslag. Budet värderas till cirka 2 740 Mkr. Exklusive budgivarens innehav blir budvärdet 1 279 Mkr. Erbjudandet förväntas offentliggöras den 8 juni 2012 samt anmälningsperioden förväntas löpa mellan den 8 juni och den 6 juli 2012. Om Backahill får över 90 procent av aktierna kommer bolaget att påkalla tvångsinlösen av resterande aktier och verka för att Brinova avnoteras.

 

Styrelsen för Brinova har beslutat att inrätta en budkommitté, bestående av styrelseledamöterna Bo Forsén, Göran Hellström och Boel Flodgren, för att utvärdera budet och fatta de beslut som krävs med anledning av detta. Övriga styrelseledamöter, Erik Paulsson, Gustaf Hermelin och Sara Karlsson, deltar inte i något beslut i Brinova som handlar om budet på grund av intressekonflikt.

 

Budkommittén kommer att, så snart som möjligt och senast två veckor före acceptfristens utgång, återkomma med sin uppfattning om budet och skälen, tillsammans med ett värderingsutlåtande (sk fairness opinion) från oberoende expertis. Brinova har utsett advokat Jonas Frii från Setterwalls till legal rådgivare i samband med ärendet.

 

I en kommentar kan sägas att förmodligen kommer Brinova ganska snart att avnoteras och därmed får bolaget ett mer fritt liv. Erik Paulsson är styrelseordförande i Brinova samt ägare till samtliga aktier i Backahill AB. Transaktionen finansieras av eget kapital och förvärvskrediter tillhandahållna av Swedbank och Sparbanken Öresund. Totalt har de utomstående aktierna ett värde om cirka 1 279 Mkr.