14 maj 2024
onsdag, 09 maj 2012 21:04

Mäklarsamfundet kritiserar regeringen

Skrivet av 
alt
Ingrid Eiken, vd Mäklarsamfundet.

 

Det är fortsatt obalans i nybyggandet, vilket drabbar unga och studenter värst. Nu behövs det byggas små och billigare lägenheter.


I en kommentar med anledning av SCB:s statistik över bostadsbyggandet under 2011 säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.


Behovet av studentlägenheter och smålägenheter är skriande och SCB:s statistik visar tydligt att det inte byggs tillräckligt. Särskilt de med begränsade resurser, som t ex unga och studenter, drabbas hårt av bristen på studentrum och enrumslägenheter. Ska Sverige få en sundare bostadsmarknad måste det till åtgärder för att stimulera byggandet även av mindre och billigare lägenheter.


SCB:s statistik visar att det under 2011 byggdes 134 studentlägenheter vilket är 9 lägenheter fler än under 2010 då byggandet var rekordlågt. Under åren 1996-2009 byggdes det knappt 1500 studentlägenheter per år.


Under 2011 byggdes det 1 722 nya enrumslägenheter vilket är den lägsta nivån på 23 år. Sverige sticker också ut jämfört med våra nordiska grannar. I Norge byggs det dubbelt så mycket som i Sverige per tusen invånare och vi ligger på en tredjedel av byggandet i Finland.


– Regeringen behöver ta SCB:s uppgifter på allvar. Det krävs ett samlat grepp och nytänkande kring bostadspolitiken från regeringens sida. Att stimulera byggandet av studentrum och enrumslägenheter som även de med mindre resurser har råd med är bra för bostadsmarknaden som helhet, avslutar Ingrid Eiken.