16 maj 2024
måndag, 07 maj 2012 19:57

NCC säljer köpcentrum i Finland för 800 Mkr

Skrivet av 
alt
Joachim Hallengren, vd NCC Property Development.
alt
Hämeenlinna köpcentrum.

 

NCC Property Development säljer det pågående projektet Hämeenlinna köpcentrum i Tavastehus cirka tio mil norr om Helsingfors till det finländska pensionsförsäkringsbolaget Keva. Tillträdet skedde igår, medan resultatet avräknas i fjärde kvartalet 2014. Affären genomförs som en så kallad forward funding, där köpeskillingen betalas månadsvis i relation till färdigställandegraden av projektet från tidpunkten för tillträdet fram till färdigställandet.


Projektet bedöms med nuvarande uthyrningsgrad om

47 procent få en köpeskilling om cirka 800 Mkr och beräknas vara färdigställt under fjärde kvartalet 2014. NCC ansvarar för uthyrning av kvarvarande outhyrda ytor fram till projektets färdigställande och ytterligare tre år därefter. Uthyrning av resterande ytor genererar maximalt ytterligare cirka 130 Mkr i tilläggs-köpeskilling.


Hämeenlinna köpcentrum byggs som en överdäckning ovanför motorvägen mellan Helsingfors och Tammerfors. Det omfattar 26 200 kvm uthyrningsbar butiksyta och 600 parkeringsplatser.


– Med den här försäljningen befäster NCC sin ledande position som fastighetsutvecklare i Finland som är en av våra viktigaste marknader och där vi för närvarande har sex pågående projekt. Vi glädjer oss åt att en stark och långsiktig ägare som Keva blir ägare till köpcentret, säger Joachim Hallengren, vd NCC Property Development.