15 maj 2024
onsdag, 25 april 2012 21:23

Fabege heläger nu Centralbadet

Skrivet av 
alt
Centralbadet uppfördes år 1904 efter ritningar av arkitekt Wilhem Flemming
alt
Läraren 5 vid Norra Bantorget i Stockholm.
alt
Christian Hermelin, vd Fabege.

 

 

Fabege har genomfört en bytesaffär med Gamla Livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv (publ). Affären innebär att Fabege köper Livbolagets 50 procent och blir ensam ägare till tomträtten Islandet 3 (Centralbadhuset på Holländargatan i Stockholm) samtidigt som Fabege säljer fastigheten Läraren 5 (vid Norra Bantorget) till Livbolaget.


Tomträtten Islandet 3 om cirka 8 400 kvm uthyrningsbar yta omfattar, förutom anrika Centralbadet och restaurang, 5 000 kvm kontor. Förvärvet sker genom bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 150 Mkr. Fastigheten Läraren 5 omfattar cirka 4 300 kvm fördelat på kontor, bostäder och butik. Försäljningen sker i bolagsform till ett underliggande fastighetsvärde om 211 Mkr och ger ett resultat om 48 Mkr efter skatt, som redovisas under andra kvartalet 2012.


– Jag är riktigt nöjd med den här affären. Sammantaget har vi uppnått ett positivt resultat, oförändrat kassaflöde, minskad belåning och ett bestämmande inflytande över Islandet 3, säger Klaus Hansen Vikström, affärsutvecklingschef på Fabege.


I ett samtal med Christian Hermelin, vd Fabege, säger han att det blev en fördel för båda parter att bli ensamägare till respektive fastighet.


I en kommentar kan sägas att Fabege genom åren kontinuerligt stärkt sina positioner på marknaden i Stockholm. Ett genombrott för Fabege och Arenastaden var när Europas största fastighetsbolag, Unibail-Rodamco, beslutade att i januari i år uppföra Mall of Scandinavia, omfattande 100 000 kvm i Arenastaden, Solna. Byggstart har just skett och Peab ska ha färdigställt projektet i fem våningar under hösten 2015.


För övrigt känner jag väl till Centralbadet beläget på en av Stockholms vackraste gårdar mellan Holländargatan och Drottninggatan i Stockholm city. Centralbadet omges även av vackra hus som Författarnas Hus på Drottninggatan 88 och Hårlemanska malmgården på Drottninggatan 88 A, en malmgård som var en ståtlig bostad åt arkitekt Carl Hårleman och en av de få malmgårdar från 1700-talets början som finns kvar i centrala Stockholm.


Centralbadet uppfördes år 1904 efter ritningar av arkitekt Wilhem Flemming. Byggnaden i jugendstil var den första i Stockholm som använde armerad betong. Vad som än idag är lyckat är att trädgårdens vegetation fortsätter inne i badhusets gestaltning och återkommer i ytterväggarnas puts som lövverksmotiv. SF