16 maj 2024
lördag, 21 april 2012 17:49

Exploateringen av Fröjdendal

Skrivet av 

 

alt
Typhus 1 i Fröjdendal.
alt
Typshus 2 i Fröjdendal.
alt
Flygbild över Fröjdendal med färjeläger och småbåtshamn.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Priserna på fritidsboende slår ständigt nya rekord på västkusten. Välbelägna skärgårdshus på Marstrand kostar idag cirka 150 000 kr/kvm. Minst lika höga priser är det på Käringön, ett fiskesamhälle med 200 hus som nås med en färja från Hälleviksstrand på västra Orust. Ett annat färjeläger på Orust heter Fröjdendal, där min farfar Valfrid föddes år 1887 och som efter första världskriget blev en fin karl genom att lägga till ett h i efternamnet. Fröjdendal ägs av Morlanda säteri som är en gård med 700-åriga anor och med Jon Thorburn som ägare.


Morlanda säteri äger även marken som hyrs av Orust golfklubb sedan år 1984. Trafiken vid färjelägret och småbåtshamnen vid Fröjdendal har ökat och särskilt då i juli när många tar färjan från Fröjdendal till Malö, Flatön och Ängön för att delta i de årliga Taube-spelen.


Nu verkar planarbetet för att exploatera Fröjdendal bli klart i sommar. Här tänker Thorburn bygga cirka 15 villor på mark med utsikt över Malö strömmar och golfbanan.  Disposition och gestaltning av området ansvarar Göran Algeröd Form&Funktion i samarbete med Mats&Arne Arkitektkontor. Detaljplanen har tagits fram av Sören Mannberg, Rådhuset arkitekter.


Förmodligen räknar Thorburn med höga priser på exploateringen, nära en golfbana och med storslagen utsikt över Malö strömmar.


Frågan blir hur prisutvecklingen på exklusiva fritidshus blir på västkusten när det blir allt svårare att erhålla krediter. Egentligen är frågan omöjlig att svara på idag. 


Men jag tror på Marstrand, Käringön och även på Fröjdendal för den delen. Orsaken är att det inte går att exploatera dessa områden mer och på grund av den naturliga knappheten blir priserna långsiktigt stabila, liksom för motsvarande områden på västkusten, vilket även norska vänner brukar hålla med om.