18 maj 2024
söndag, 15 april 2012 19:35

Skanska i kontrakt om 14,3 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Ett av Skanskas största kontrakt är ett tunnelprojekt i Virginia, USA.

 

Skanska har tagit hem sitt första OPS-projekt i USA efter att ha nått Financial Close med Virginia Department of Transportation. Bolaget blir en viktig spelare när det gäller finansiering, design, byggnation, drift och underhåll av en ny tvåfilig, 1 700 meter lång, tunnel parallellt med den 50 år gamla Downtown Tunnel under Elizabeth River mellan Norfolk och Portsmouth, som ligger mitt på USAs östkust i delstaten Virginia.


I uppdraget ingår även ansvar för drift och underhåll, förbättrad trafiksäkerhet i den nuvarande Midtown Tunnel, samt att förlänga den befintliga trafikleden Martin Luther King Expressway (MLK).


Byggkontraktet värderas totalt till cirka 14,3 Mdr kr (1,47 miljarder dollar), varav Skanskas andel är 45 procent (4,4 Mdr kr). Bygget startar omgående och beräknas vara slutfört i augusti 2018.


Som en del av projektbolaget Elizabeth River Crossings (ERC), investerar Skanska cirka 910 Mkr (136 MUSD), vilket motsvarar 50 procent av projektbolaget, som tar full risk för trafik, omsättning och trafikavgifter under koncessionstiden som är 58 år.


Projektsponsorer och medfinansiärer är Infrastructure Development och Macquarie Group, medan ett joint venture mellan Skanska-Kiewit-Weeks Marine står för design och byggnation av detta jätteprojekt, som ska förbättra trafiksäkerheten och minska kötiden med 30 minuter per bil och dag på en av de mest trafikerade vägarna öster om Mississippifloden.