19 maj 2024
torsdag, 12 april 2012 16:19

Peab får miljarduppdrag i Narvik

Skrivet av 

alt

Hamnen i Narvik ligger i en naturskön miljö. Foto: Narvik Hamn AB

 

Peab har fått uppdraget att genomföra en utbyggnad av Fagernesterminalen vid hamnen i Narvik i Norge. Beställare är Northland Resources och kontraktssumman uppgår till 400 Mkr. Arbetet ska utföras av Peab och i uppdraget ingår att bygga en kaj, en uppvärmd lossningsanläggning för järnvägsvagnar, en förrådsbyggnad samt faciliteter för lastning på fartyg. Arbetet har påbörjats och beräknas vara klart i april 2013.

Peab har även fått uppdraget att på lastbil under varumärket Cliffton transportera den i Kaunisvaara brutna järnmalmen till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara. I Pitkäjärvi ska malmen lastas om till tåg för vidare transport på Malmbanan till Narvik. Beställare är även här Northland och omsättningen under åren 2013-2021 beräknas uppgå till cirka 500 Mkr per år.

Peab samarbetar sedan två år tillbaka med Northland vid gruvan i Kaunisvaara, med ansvar för markavtäckning och logistik samt byggandet av ett anrikningsverk. Samarbetet medför att minst 400 nya arbetstillfällen skapas i Sverige och Norge.


Peabs vd och koncernchef Jan Johansson kommenterar:

– Dessa uppdrag skapar cirka 400 nya jobb i norra Sverige och Norge. Samarbetet med Northland visar hur Peab arbetar vid större projekt, där tre av koncernens fyra affärsområden samverkar. Våra stora uppdrag i norra Norge och Sverige är bra exempel på hur Peab i praktiken agerar som Nordens Samhällsbyggare.