18 maj 2024
tisdag, 10 april 2012 19:32

SAAB:s konkursbo klandrar Hemfosa-konsortiet

Skrivet av 
alt
SAAB:s produktionsanläggning i Trollhättan omfattar gigantiska 483 000 kvm.

 

Analys: Stefan Fröjdendahl


Förvaltarna skriver i sin bouppteckning för SAAB:s konkurs att de ifrågasätter affären då SAAB:s fastigheter såldes – en affär som skall granskas ytterligare. En källa till Fastighetsaktien menar att konkursförvaltarna kan komma att åberopa återvinning, eftersom SAAB redan var konkursmässigt i juli 2011 då Hemfosa-konsortiet förvärvade 50,1 av aktierna i SAAB:s fastighetsbolag. Det finns många fordringsägare i konkursen som hoppas på återvinning. Enligt bouppteckningen som har lämnats in till Vänersborgs tingsrätt är skulderna i SAAB Automobils konkurs totalt cirka 13 Mdr kr, medan tillgångarna värderas till cirka 3,6 Mdr kr.


När affären blev publik förra året skrev jag: ”I dag blev det klart att den svenska staten släpper sina panter i SAAB:s fastighetsbolag. Det betyder att konsortiet med Hemfosa, Peab, Brinova, Weland Fastigheter samt några icke publika delägare, köper 50,1 procent av aktierna i SAAB Fastigheter, omfattande gigantiska 483 000 kvm, för 255 Mkr. Enligt bedömare som Fastighetsaktien har talat med är stora delar av produktionsanläggningarna i Trollhättan i mycket gott skick. I avtalet är årshyran satt till 90 Mkr med en kontraktslängd om 15 år och med ett hyresfritt år 2011 på grund av SAAB:s likvida svårigheter. I en kommentar vill jag bara gratulera Catella och Lennart Schuss samt Hemfosas Jens Engwall till en komplicerad, men lyckad affär. Även om SAAB går i konkurs kan det stora fastighetsbeståndet förvandlas till skilda typer av fastigheter i en stor företagspark. Att köpa välhållna fastigheter till 1 262 kr/kvm är minst sagt förmånligt.”


Det nya bolaget som äger 50,1 procent av SAAB:s fastigheter heter idag Automobile Property AB med Jens Engwall som styrelseordförande.


I en kommentar till SAAB:s bouppteckning kan sägas att det är inte otroligt, å ena sidan, att konkursförvaltarna stämmer Automobile Property AB med krav om återvinning. Å andra sidan var det Riksgälden som släppte sin pant, i en politisk tid då SAAB skulle räddas av Victor Muller med eventuell hjälp av Vladimir Antonov. Mediabevakning kring Muller och regeringen gällde till stor del att inte sätta SAAB i konkurs.


Så frågan blir: Släppte Riksgälden panten för billigt för att kortsiktigt rädda SAAB? Alla dessa fundamenta talar för att en eventuell tvist om återvinning av SAAB:s fastighetstillgångar kan bli utdragen och komplicerad.