18 maj 2024
tisdag, 10 april 2012 19:25

Vasakronans Hållbarhetsredovisning för 2011

Skrivet av 
alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan. Foto: Cato Lein

 

Vasakronan har publicerat sin Hållbarhetsredovisning för 2011. Bolaget säger att Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare i fastighetsbranschen och att växande krav från kunderna bidrar till att skynda på utvecklingen. Vasakronan menar att företaget har en tätposition och att hållbarhetsaspekterna är till stor del integrerade i företagets verksamhet. Det är tredje året i rad som Vasakronan publicerar en Hållbarhetsredovisning.


Vasakronan framhåller att bolaget har ett stort ansvar att arbeta för hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan som Sveriges största fastighetsägare.


Det arbete som Vasakronan genomför för en hållbar utveckling omfattar dels miljö- och klimatfrågor, dels den sociala dimensionen i att utveckla hållbara städer och stadsdelar med ett helhetsperspektiv. Ett arbete som även bygger på en balans mellan företagets lönsamhet och att verka för en minskad miljöpåverkan och en positiv samhällsutveckling.


I år har Vasakronans Hållbarhetsredovisning fått ett annorlunda format och uttryck och består av två tydligt avgränsade delar.


Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan, säger:

– I grunden håller vi fast vid riktlinjerna från Global Reporting Initiative (GRI) och själva rapportdelen finns naturligtvis kvar. Men vi ville också göra redovisningen mer lättillgänglig, både för oss själva men även för andra intressenter. Därför är den första delen mer publicistisk, lättläst, innehållsrik och informativ.


I en kommentar kan sägas att av bolagen på Stockholmsbörsens Large Cap-lista rapporterade 28 av 56 bolag i november 2011 Hållbarhetsredovisningar, vilket är en ökning med nio bolag sedan föregående år, enligt en mätning som har gjorts av Veckans affärer. För att kunna jämföra siffrorna mellan olika bolag krävs en gemensam standard för rapportering och av just det skälet kräver Näringsdepartementet sedan några år att alla statliga bolag rapporterar i enlighet med Global Reporting Initiatives standard. I detta sammanhang ska sägas att Vasakronan inte betraktas som ett statligt bolag, enligt uppgift från Fredrik Wirdenius.


Allt fler fastighetsbolag har nu Hållbarhetsredovisningar. Enligt våra källor var Akademiska Hus först ut bland fastighetsbolagen med Hållbarhetsredovisningar med en publicering år 2008. Akademiska Hus har även på föredömligt sätt även fört in uppgifter från deras Hållbarhetsredovisning in i sin årsredovisning. Enligt Fredrik Wirdenius för även Vasakronan in uppgifter från bolagets Hållbarhetsredovisning in i bolagets årsredovisning.


Allmänt kan sägas att allt fler investerare vill se vilka energieffektiviseringar och klimatoptimeringar som är mest kostnadseffektiva mätt i pengar.


Ett företag som växer starkt är Flexolvit som fokuserar på mediauppföljning, automatisk mätaravläsning och kostnadsuppföljning av energiförbrukning som visar fastigheters och hyresgästers energiförbrukning i realtid.


Bland fastighetsbolag som använder Flexolvit i sin miljörapportering kan nämnas GE Real Estate, Corem och Statens fastighetsverk.