15 maj 2024
onsdag, 04 april 2012 19:33

The Shard, Europas högsta byggnad

Skrivet av 
the-shard
The Shard of Glass (Glasskärvan) invigs i sommar, lagom till Olympiska Spelen i slutet av juni i år.

 

alt
En svit i Shangri La.

 

alt
En av restaurangerna i The Shard.



Snart är The Shard (Skärvan) vid London Bridge färdigställd. I juni i år ska The Shard invigas som den högsta byggnaden i Europa om 72 våningar med en höjd om 1 016 ft eller 310 meter och med en total yta om 54 488 kvm.

 

Shard ritades 2000 av den italienske arkitekten Renzo Piano, mest känd för Paris Centre Pompidou, i ett samarbete med den brittiske arkitekten Richard Rogers. År 2000 beslutade entreprenör Irvine Sellar att sanera Southwark Towers, en kontorsbyggnad från 1970-talet intill London Bridge station. Då han hade en lunch med Piano i Berlin, talade arkitekten föraktfullt om höga byggnader under måltiden, innan han vände på restaurangens meny och skissade en isberg-liknande skulptur. Piano talade under lunchen om att han inspirerades av Themsen och järnvägsstationen intill platsen samtidigt som han lyriskt berättade om den venetianske Canalettos målningar med mängder av master på segelfartyg i hamn.

Bolagen CLS Holdings plc, Sellar Property Group och CN Ltd (tillförordnad av familjen Halabi) – erhöll en finansiering om 196 miljoner pund i september år 2006 av Nationwide Building Society och Kaupthing Singer & Friedlander. Detta belopp gjorde det möjligt för de tre aktörerna att köpa ut hyresgästen PricewaterhouseCoopers i den befintliga byggnaden. I september 2007 påbörjades rivning av Southwark Towers.

I slutet av 2007 blev projektet osäkert på grund av turbulensen på de finansiella marknaderna. Projektet var nära att stoppas i januari 2008, men vid den tidpunkten meddelades det att ett konsortium med investerare från Qatari hade erlagt 150 miljoner pund för att säkra 80 procent av aktierna och därmed ta kontroll över projektet. De nya ägarna lovade att finansiera en ny byggstart, vilket innebar att byggnationen av tornet kunde påbörjas. Det nya konsortiet med Qatar National Bank, Q Invest, Qatar Islamic Bank och Barwa Real Estate köpte ut samtliga aktier och andelar som ägdes av Halabi och av CLS Holdings samt en del av de andelar som ägdes av Sellar Property.

I november 2007 erhöll entreprenören Mace kontraktet att bygga Shard till ett fast pris om högst 350 miljoner pund. Denna entreprenadsumma höjdes dock till 435 miljoner pund redan i november 2008. Vad det slutliga priset blir, vet ingen i dag.

 

Den 30 mars 2012 i år lyftes den prefabricerade toppen, The Spire, högst upp på The Shard, vilket gjorde den till den högsta byggnaden i Europa, högre än Commerzbank Tower i Frankfurt, om 259 meter.

I dag innehåller The Shard shoppinggallerior (våning 0-3), kontor (våning 4-28), hotell (våning 34-52), bostäder (53-64) samt utsiktsplatser på 121 meter och 244 meters höjd.

Shangri-La Hotel i The Shard har totalt 170 super-lyxiga rum, som i genomsnitt är större än 42 kvm. Hotellet har även 25 sviter med vinterträdgårdar. SF