15 maj 2024
tisdag, 27 mars 2012 19:49

Balder öppnar snart nya eleganta Palace

Skrivet av 
alt
Balders nya Palace ska öppna i maj.

 

 

Palacehuset, Vallgraven 14:1 i Göteborg, köptes av Balder i juli 2010.  I december förra året stängdes det klassiska nöjespalatset för en omfattande renovering, dock har Hotel Palace haft öppet som vanligt. I slutet på maj ska Palace restaurang och bar öppna igen. Dock är det inte säkert att restaurangen ska heta Palace, enligt en intervju i Restauratören med Mikael Skager, som lämnat Fiskekrogen för att operera den nya restaurangdriften. I fyra våningar ska det nya Palacehuset kunna ta emot upp till 800 gäster.


Mikael Skager säger:

– Vi försöker återskapa tiden runt förra sekelskiftet och det historiska värdet i huset. Jag tycker att Göteborg saknar en klassisk mötesplats dit man alltid kan gå, ungefär som Sturehof fungerar i Stockholm.


Palacehuset, som andas historia, har haft två tidigare namn, dels Sockerbruket, dels Fürstenbergska palatset. Huset uppfördes och färdigställdes 1751 som sockerbruk vid Södra Hamngatan 2 i Brunnsparken för handelsman N Jacobsson. Arkitekt var Carl Hårleman, som även var överintendent och huvudansvarig för färdigställandet av Stockholms slott efter Nicodemus Tessin den yngres död år 1728. Den ursprungliga anläggningen bestod av en central byggnad mot Södra Hamngatan och två flyglar kring en gård. Vid bränderna 1792 och 1813 förstördes stora delar av palatset, men återuppbyggdes. Då Götilda Magnus ärvde fastigheten kunde hon och hennes man Pontus Fürstenberg bygga om huset till en villa, ritad Adrian C. Peterson. Paret lät en rad unga konstnärer bo i huset och som ersättning för mat och husrum fick de utsmycka huset. Några av dessa konstnärer var Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Hugo Birger, Herman Norman och skulptören Per Hasselberg.


Efter ett tag räckte dock inte huset till för all konst och paret byggde därför ytterligare en våning som stod klar 1885, vilken kom att kallas Fürstenbergska galleriet. Den första elektriska taklampan i Göteborg fanns i huset och det första rikssamtalet som ringdes med telefon skedde från huset under makarna Fürstenbergs tid.


Hotellrörelsen upphörde 1968 och huset var ett tag rivningshotat. Grannkvarteren vid Norra Hamngatan revs under 1960-talet och grannkvarteret med Grand Hotel vid Södra Hamngatan revs i början av 1970-talet. På 1970-talet togs matsalen över av Wermlandsbanken, men efter en stor ombyggnad år 1993 återställdes lokalerna till dagens skick med populära restaurang Palace och tillhörande nattklubb, vilken under flera år i rad blev krogen med högst omsättning i Göteborg.


Det är Stylt Trampoli som nu skapar ett nytt koncept för hotell-, restaurang- och konferensverksamhet för Palacehuset som även får en ny entré. När Södra Hamnkanalen lades igen år 1881 flyttades Palacehusets entré till Södra Hamngatan. Nu flyttas entrén till gaveln mot Brunnsparken.


Således väntar många på att klassiska Palace snart öppnar igen för att åter bli Göteborgs populäraste mötesplats. SF