13 maj 2024
fredag, 23 mars 2012 02:56

Mood blev fullbesatt

Skrivet av 
alt
Köerna till invigningen av nya Mood var långa.
alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, var överens.
Stockholm hjälper AMF och AMF hjälper Stockholm.
alt
Rulltrapporna för de tre planen i Mood fungerade perfekt.
alt
Monica von Schmalensee, vd White. Moods husarkitekt är White.
alt
Karolin Forsling, chef retail AMF Fastigheter, var särskilt nöjd.
alt
Från vänster: Anneli Aspe och Tina Magnuson New Office.
alt
Mästerfotografen Lennart Nilsson med maka Catharina Nilsson.
alt
Från vänster Annica Carlsson, vd Equator och Katarina Sipes, Senior Architect, Equator.
alt
Carl-Michael Augustsson, vd Granen Fastighetsutveckling och Staffan Olsson, vd Profi.
alt
Maria Garph och Leif Garph, vd Sparbössan Fastigheter.
alt
Dag Klerfelt, vd AB Havstruten.
alt
Bengt Möller, Senior Advisor KREAB & Gavin Anderson och Ann-Chatrin Möller.
alt
Maria Hall Person, centrumledare på Profi för kv. Caroli i Malmö.
alt
Från vänster: Lars Johansson, styrelseordförande Unibail Rodamco Norden och Björn Tigler, Fastighets AB Båset.
alt
Sophie Allgårdh, konstkritiker och författare.
alt
alt
Sophie Allgårdh framför Arvid Westmans Shopping Beyond Shopping.
alt
Shopping Beyond Shopping av Arvid Wretman.
alt
Besökarna fick presenter.
alt
Ett storväxt par.
alt
Hus på terrass.
alt
En vig flicka vid utgången till Mood.

En som kan mycket om köpcentrum, Lars Johansson, styrelseordförande för Unibail Rodamco Norden, sa under torsdagens kväll när Mood, Stockholms nya innecentrum, öppnade portarna:


– Jag har aldrig sett så många människor under en invigning av ett köpcentrum eller en galleria.


Tusentals gäster strömmade till invigningen av Mood, som blev helt fullbesatt. I Stockholms nya exklusiva citygalleria får närbelägna NK en svår konkurrent.


– Med Mood Stockholm bidrar vi till vitaliseringen av city och skapar en levande, attraktiv stadsmiljö för både näringsliv, butiker och besökare, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.


Redan år 2009 beslutade AMF Fastigheter att Salénhuset skulle byggas om. Arbetet påbörjades i september 2010 och är nu slutfört. Skanska har varit byggentreprenör, White har svarat för arkitekturen och Koncept har varit ansvarig för den nya inredningen.

Ombyggnationen och det nya konceptet har med framgång letts av Karolin Forsling, affärsområdeschef retail på AMF Fastigheter. Hon konstaterar:

– Mood Stockholm har tagit shopping ett steg längre – det man kallar ”Beyond Shopping”. Konceptet har redan fått ett stort genomslag internationellt och gjort att Mood Stockholm kan välkomna nya globala varumärken och aktörer till Sverige och Stockholm.


Beyond Shopping är det första i sitt slag i Sverige, tillägger Cecilia Clave från Koncept som har arbetat med Moods inredning under flera år. Hon framhåller att besökaren inte bara ska kunna handla i butikerna; där finns – förutom ett sextiotal butiker och tre restauranger – även arbetslounger och trädgårdsterrasser. Mood erbjuder även concierge-tjänst för att bistå kunderna med olika önskemål. Till det kan läggas att Sveriges främsta restauratörer som EAT (Lux Stockholm), Boquerian (Vassa Eggen) och Vigårda (Grupp F12) finns på plats i Stockholms nya exklusiva galleria.


Mood Stockholm, med tre våningar citygalleria, omfattande 10 400 kvm, och kontorslokaler i sex våningar, om cirka 31 000 kvm, är nu fullt uthyrt.


Salénhuset, som uppfördes 1978, ritad av Coordinator arkitekter, har fått en helt ny lyckad gestaltning. Monica von Schmalensee, vd White arkitekter, informerar att hon var verksam på Coordinator år 1991, då Coordinator och White blev ett arkitektkontor. Sedan dess har hon följt alla utvecklingsskeden av huset till dagens nya karaktär och framgångsrika gestaltning.


AMF Fastigheter har satsat stort på en ny konstnärlig gestaltning av Mood. Fastighetsaktien ställde några frågor till Sophie Allgårdh, konstkritiker och författare, med anledning av den publika konsten i citygallerian Mood.


FA: Vad är ditt spontana intryck?


Allgårdh:

– Det är ovant att möta artikulerade konstverk i en citygalleria. Ofta blir det ett mischmasch där kitsch och konst möts på ett ogenomtänkt sätt. Men den här gången är det fråga om starka verk som faktiskt tillåts ta plats och gripa in i miljön. De är heller inte integrerade i en galleria à la futuristisk finlandsfärja utan i ett affärskomplex med stadsgator och öppna torgbildningar.


FA: Ser du inga svårigheter med att visa konst i en kommersiell miljö?


Allgårdh:

– Det är alltid en balansgång och den mest idealiska platsen är inte att möta konst i en renodlat kommersiell miljö. Intrycken blir för många och konsten har en tendens att drunkna. Å andra sidan söker sig konsten ständigt nya vägar och fördelen här är att den exponeras för väldigt många människor. En och annan förbipasserande kommer givetvis att stanna till och begrunda.


FA: Vad kan du säga om urvalet?


Sophie Allgårdh:

– Små och sköra verk hade inte passat här och jag ser en poäng med att galleri Andréhn-Schiptjenko, som gjort urvalet, satsat på mer kraftfulla verk. Det mest anslående är Cajsa von Zeipels (född 1983) kolossala kvinnoskulptur i glasfiber framför Moods ena entré. Det är som om byggnadens tak vilar på den kvinnliga skulpturens axlar. Hon blir en kvinnlig Atlasfigur och skorna med de skyhöga klackarna gör att hon aldrig kommer ner på marknivå. Hon står som på ett podium och hänger i entrén. Peter Hagdahl (född 1956) står för ett färgsprakande bildflöde med LED-lampor på ett jättelikt tak. Jag kommer att tänka på barockkyrkornas plafondmålningar. Plötsligt öppnar sig himlen mot något gudomligt – mot en annan dimension. Det är som om han velat leka med konsthistoriens hisnande effekter.


FA: Men det är också fråga om mer handfasta verk, en vattenfontän till exempel.


Allgårdh:

– Ja, det stämmer. Katarina Löfström har gått in i professor Balthazars knasigt underbara värld och fogat samman 300 meter kopparrör i olika dimensioner som efter ett antal turer mynnar ut i ett enda rör. Det blir smått magiskt.

Arvid Wretman medverkar med två verk som kommenterar shoppingkulturen på ett flödande fantasifullt sätt.


Text: Stefan Fröjdendahl

Foto: Cato Lein