14 maj 2024
måndag, 19 mars 2012 16:56

Nyckelpengar sänker butikshyrorna i Stockholm

Skrivet av 

 

 

alt



I CBRE:s årliga rapport över butikshyresnivåer för A-lägen, ligger Stockholms butikshyror på låga nivåer, eftersom Stockholm hamnar först på 29:e plats bland de städer som är medtagna i EU27, CBRE:s EMEA Retail MarketView.

Anders Lillsunde, Senior Advisor, CBRE Sverige förklarar:

 

– Det finns två förklaringar till den låga placeringen. Vår hyreslagstiftning med det starka hyresgästskyddet i kombination med överlåtelsemöjligheterna har skapat en överlåtelsemarknad där attraktion och potential egentligen prissätts. Det är i överlåtelsepriserna som bra och dåliga tider syns, inte i hyresnivåerna. Marknadshyresbegreppet är nästan fixerat till konstanter. Hyrorna är inlåsta medan överlåtelserna är fria. Sedan är vår potential inte så stor då Stockholm har ett jämförelsevis litet befolkningsunderlag.

 

Enligt CBRE är butikshyrorna i Europa stabila, trots en utmanande euro-marknad och en dämpad detaljhandel där återförsäljarna tävlar om begränsade utrymme i de mest eftersökta områden i Europas större städer.

 

Den totala hyrestillväxten i CBRE:s European Prime High Street Rent Index var endast 0,5 procent under Q4 2011, trots starka marknader i Berlin, Manchester och framför allt i Lille i norra Frankrike. Över helåret 2011 steg butikshyrorna i genomsnitt med 3,4 procent i Europa, vilket indikerar en nedgång i hyrestillväxten under andra halvåret 2012. Butikshyrorna för prime-områdena är stabila på de flesta orter, men där endast ett fåtal städer i Europa får en mer betydande hyrestillväxt.

 

I en kommentar kan sägas att generellt har svenska hushåll mycket stora skulder, faktiskt näst högst i Europa efter Nederländerna, ett faktum som på lång sikt minskar konsumtionen. SF

alt
Anders Lillsunde, Senior Advisor, CBRE Sverige