27 april 2024
torsdag, 16 februari 2012 21:10

Humlegården lanserar Green Fingerprint

Skrivet av 
humle-green-w
Från vänster, Ulla Hamilton, Stockholm stad, Bengt Lundgren, vd för Cygate, Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården Fastigheter, Johan Zachrisson, fastighetschef för Humlegården Fastigheter och Agneta Jacobsson, vd för DTZ Sweden.

 

humle-westin-vader-w
Moderator Madeleine Westin, meteorolog
och författare.

 

palmgren-och-flex-w
Från vänster: Patric Karlsson, vd för Flexolvit som har utvecklat Mestro – ett energi-, kostnads- och miljöledningssystem, och Anders Palmgren, Head of Catellas Corporate Finance Operations. 

 

humle_hamilton-w
Ulla Hamilton, trafik-, arbetsmarknads- och företagarborgarråd i Stockholm stad.

 

Då Humlegården lanserade sin nya app Green Fingerprint på Hotel Nordic Light i Stockholm var intresset stort bland deltagarna; hyresgäster och branschfolk. Före föredragen fick gästerna möjlighet att pröva Green Fingerprint. Den här nya appen har utvecklats för att varje kontor i realtid ska kunna övervaka elförbrukningen med stöd av skilda jämförelsetal.

 – Genom ett nytänkande där vi utnyttjar bredband och modern teknik kan våra kunder radikalt minska energiförbrukningen. Om alla kontorsfastigheter minskar energibehovet med 20-25 procent kan vi spara 3,5 TWh i hela landet. Det motsvarar produktionen vid ett stort kraftverk, betonade Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter.

Moderator för dagen var Madeleine Westin, meteorolog på TV4, som har skrivit tre böcker om väder och klimathot. Hon underströk farorna med att havsnivån kan stiga dramatiskt under de närmaste 50-100 åren. Stigande havsnivåer, smältande glaciärer och förändrade förutsättningar för jordbruket är direkta klimateffekter, men världens befolkning drabbas även av indirekta följder som extrema väderhändelser, spridning av tropiska sjukdomar med efterföljande kraftiga ekonomiska återverkningar.

För Sverige kan havsnivån komma att stiga med upp till 20 centimeter i våra angränsande hav. Områden i Mälardalen som hotas av översvämning är till exempel Lilla Essingen, Hornsbergs strand, Kungsholms strand, Klarastrandsleden, Munkbron, nya Lindhagensområdet på Kungsholmen, Centralstationen i Stockholm, Kristineberg, området kring Tekniska nämndhuset vid Kungsbron, delar av Liljeholmen, Solvalla-området samt Botkyrka. Om dessa hot har Westin skrivit utförligt i sin bok Vilket väder.

I sammanhanget framhöll Ulla Hamilton, trafik-, arbetsmarknads- och företagarborgarråd i Stockholm stad, att när vi ofta diskuterar ombyggnationen av Slussen är det lätt att vi glömmer dess viktigaste funktion, nämligen att reglera vattennivåerna i Mälaren och Saltsjön. I den planerade ombyggnaden av Slussen ingår en ökning av Mälarens totala
avtappningskapacitet med 1 200 kubikmeter per sekund – från dagens 800 till totalt
2 000 kubikmeter per sekund. Avtappningskapaciteten lokalt i Slussen/Söderström ökar från dagens 300 till totalt 1 500 kubikmeter per sekund. Avtappningskapaciteten ändras inte i övriga tappningsställen.
Den nya avtappningskapaciteten är hög och den nya regleringen ger en stor säkerhet enligt SMHI:s bedömningar.

Hamilton framhöll vidare att Stockholm var Europas första miljöhuvudstad under år 2010, vilket var en utmärkelse som delades ut av Europeiska kommissionen. Hon betonade även framgångarna med Klimatpakten, som hon startade år 2007. Detta samarbete har nu 146 medlemmar. Därjämte talade hon om den nya, alltmer omfattande, byggnationen av Norra Djurgårsstaden, som är Stockholms nya miljöstadsdel i världsklass.

Slutlligen konstaterade Agneta Jacobsson, vd för DTZ Sweden och ledamot i Green Building Council, att de fastighetsägare som bygger miljöklokt och energieffektivt skapar större fastighetsvärden än de som avstår. SF