27 april 2024
onsdag, 15 februari 2012 20:04

Oscar Properties/BIG planerar för 140 lägenheter på Gärdet

Skrivet av 
oscar_p_big_mod_stettin_7
Modell av kvarteret Stettin 7 för 140 lägenheter. Illustration: BIG

 

oscar_engelbert_bj_ca_ja
Från vänster: Oscar Engelbert, Bjarke Ingels, Cat Huang och Jakob Lange. 

 

oscar_big_flicka
Vy över kv. Stettin 7 som ska sammansmälta med miljön på Gärdet.
Illustration: BIG

 

I dag besökte BIG (Bjarke Ingels Group) Stockholm. På Nobis Hotel, Norrmalmstorg, hölls ett exklusivt pressmöte. Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, arkitekt Bjarke Ingels och dennes medarbetare, arkitekterna Catherine (Cat) Huang samt Jakob Lange (tillika partner på kontoret) deltog i en presentation av BIG i allmänhet och av Oscar Properties projekt Stettin 7 i synnerhet.

Hjärtat i presentationen var således projektet på Sandhamnsgatan, Gärdet – Stettin 7. Här ska 140 lägenheter om totalt 20 000 kvm byggas i Oscar Properties regi. Sedan ett år tillbaka har samarbetet med BIG utvecklats på initiativ av Engelbert.


– Bjarke Ingels spännande arkitektur tar varsamt Gärdet och dess fantastiska natur i beaktande. Samtidigt prioriterar BIG alltid hållbarhet och innovativa lösningar vilket var avgörande i vårt val av arkitekt, säger han.

Som modellen visar är planen en dynamisk byggnad som tillvaratar ytor från markplan till tak. Den är ett exempel på de prioriteringar som dessa arkitekter har: att beakta ekosystem, flöden av resurser och av människor som ska samverka i en holistisk dynamik.

I en tid av expansion och befolkningsökning i Stockholm är projektet ett välkommet inslag. Gärdet har ett bra läge mellan Östermalm och Frihamnen. Det kan säkert locka potentiella bostadsrättsägare. Dessutom attraheras jag av arkitekternas lösningar för att tillvarata möjligheter till flöden från ytorna i parkområdet till plattformar på taket för bostadsrättsägarna. De mjuka övergångarna mellan våningsplanen kan förhöja landskapet generellt och skapa spänningar –  något nytt – i stadens annars ofta konventionella former för byggnader.

Med den omfattande öppenheten i utformningen, har jag visserligen frågor kring hur arkitekterna kan hantera risk för störningar mellan de olika plattformerna eller smärre terrasserna på husets takytor. Ingels anser dock att kvarteret blir poröst, snarare än ”monolitiskt, slutet och begränsande.” Väggarna som skiljer mellan varje lägenhet på taket planeras få en höjd om cirka 1,20 m. För honom ska den höjden räcka för att eventuella störningar ska dämpas.

Våren 2011 inleddes detaljeplaneändring för nämnda kvarter. Start-PM godkändes av stadsbyggnadsnämnden i maj samma år. Nämnden fann att Oscar Properties/BIGs förslag annonserar entrén till Norra Djurgårdsstaden. Resultatet är att Oscar Properties nu samarbetar med Stockholms stad om att utveckla projektet.


BIG är ett framgångsrikt arkitektföretag med kontor i Köpenhamn och New York. Med hundratalet medarbetare och projekt för utformning och byggnation i Asien, Europa samt USA tycks verksamheten koka av idéer och planer.


Förutom Stettin 7 är BIG aktuella i Sverige är med projekt som Stockholmsporten, en större trafikplats i nordvästra Stockholm. Området blir en mötesplats för förbifart Stockholm och E18. En svävande sfär – en ”hängande glob” som Ingels uttrycker det – planeras bli en uppseendeväckande aspekt i projektet. Dessutom har BIG uppdraget att rita en park med hockeyrink i Umeå. BF

 

oscar_big_profil
Profil av Stettin 7 i det dagsaktuella förslaget. Illustration: BIG