10 maj 2024
tisdag, 07 februari 2012 20:23

HEBA kan bygga 400 student- och gästforskarbostäder

Skrivet av 

fogdevreten-campus-solna


HEBA och Akademiska Hus har tecknat en avsiktsförklaring i syfte att tillsammans med Solna kommun upprätta en detaljplan för student- och gästforskarbostäder samt lokaler för kontor och undervisning på Karolinska Institutets (KI) campus i Solna. När detaljplanen har vunnit laga kraft har HEBA för avsikt att förvärva en del av marken av Akademiska Hus och bygga bostäder som hyrs ut till Karolinska Institutet. Akademiska Hus kommer att behålla och utveckla den del av marken som planeras för kontor och undervisning.

Karolinska Institutet planerar för ett International Center med bostäder för utländska studenter och gästforskare. Initialt har KI, Solna, ett behov av 200 lägenheter och KI bedömer att det behövs ytterligare cirka 200 lägenheter i ett senare skede.

heba_lennart.karlsson_w– Vi är väldigt glada över att få förtroendet att samarbeta med Karolinska Institutet och Akademiska Hus och vi ser fram mot att tillsammans utveckla nya student- och gästforskarbostäder i Solna, säger Lennart Karlsson (bilden till vänster), vd för HEBA.

I en kommentar kan sägas att bristen på student- och forskarbostäder i Stockholm är akut. Enligt SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation) finns det endast 12 000 bostäder till Stockholms 80 000 studenter. Fram till hösten 2011 har det enligt SSCO endast byggts 63 nya studentbostäder i Stockholm sedan år 2007.

Ansvarig arkitekt för planutredningen om etablering av HEBA:s nya student- och forskarbostäder på KI, Solna, är veteranen Bo Svensson (bilden till höger) på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.

Den första mark för studentbostäder som Akademiska bosse-svensson-scheiwHus sålde var till Byggvesta i Linköping år 2007. Tidigare ansåg Akademiska Hus, under Christina Rogestams ledning, att bolaget inte skulle sälja mark på grund av bolagets starka expansion. Men dåvarande vd för Akademiska Hus, Joakim Ollén, lyckades få styrelsens förtroende för att sälja mark till Byggvesta med vd Gunnar Nordfeldt.

I augusti år 2008 blev Byggvestas 369 studentbostäder färdigställda i Campus Linköping, ett boende som kallas Colonia, med ett koncept som ursprungligen var från University of Washington i Seattle, vilket förstärker och skapar ett stort socialt och yrkesmässigt nätverk för Colonias studenter. SF