13 maj 2024
tisdag, 07 februari 2012 11:37

Stockholms stad visar Norra Djurgårdsstaden på Nordbygg

Skrivet av 
norra_2_n_aaro_designsystem
Etapp 2 i Hjorthagen. Illustration: Aaro Designsystem

 

På Nordbygg, 20-23 mars 2012, presenteras miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden i en samutställning mellan Stockholms stad och ett antal byggherrar som markanvisats i området. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms miljöprofilerade stadsutvecklingsområden. I såväl planering som genomförande av stadsdelen beaktas hårda miljökrav.

I Norra Djurgårdsstadens monter medverkar representanter för Stockholms stad, NCC, Wallenstam, Einar Mattsson, Wester+Elsner och Stockholms Hamnar. Dessutom deltar Norra Djurgårdsstaden Innovation, vars uppgift är att främja utveckling och tillämpning av svensk miljöteknik och systemlösningar för hållbar stadsutveckling i området.

Ambitiösa miljömål för Norra Djurgårdsstaden innebär att staden, byggherrar, arkitekter och entreprenörer samverkar och satsar extra resurser för att kunna realisera visionen om ett hållbart samhälle i en levande stad.

– Ur miljöhänseende har vi tillsammans med alla byggherrar, deras entreprenörer, leverantörer och slutligen kunder, ett gemensamt ansvar att verka för en klimatanpassad stadsdel som är fri från fossila bränslen år 2030. För att nå dit behöver vi hjälpas åt. Och det är därför vi är här, för att visa vad som gjorts hittills, diskutera utmaningar, inspireras och hitta nya lösningar, säger projektchef Staffan Lorentz, Stockholms stads exploateringskontor.

Stockholm växer och ser ut att bli en miljonstad år 2024. Utifrån den förutsättningen är effektivt återanvändande av mark, utbyggd kollektivtrafik och att värna stadens kvaliteter viktiga delar i strategin för att möta behovet av fler bostäder och arbetsplatser.

– Det övergripande målet är att förverkliga en omvandling av ett mer än 100 år gammalt industriområde till en levande och hållbar stadsdel för 55 000 boende och arbetande. Bland annat kommer gasverkets arkitektur att bevaras och området öppnas för allmänheten med nya verksamheter som kulturkluster, förskola, kaféer och spårvägsmuseum, tillägger han.

Industri- och hamnområden omvandlas för nya ändamål, befintliga verksamheter moderniseras och utvecklas. Det är en utveckling som sker i en rad svenska och nordiska städer. Norra Djurgårdsstaden ska ge nya möjligheter till attraktivt boende, företagande och näringsliv i ett dynamiskt sammanhang, social och kommersiell service och en modern färje- och kryssningshamn som förbinder Stockholm med andra städer och länder.