27 april 2024
söndag, 08 januari 2012 23:20

Micasa minskade energianvändningen med 28 procent

Skrivet av 

År 2009 minskade Micasa energianvändningen med 30 procent i genomsnitt. I denna statistik ingår nio fastigheter. År 2010 minskade bolaget värmeenergianvändningen med 34 procent jämfört med 2007. Elförbrukningen för samma tidsperiod har minskat med 16 procent. För 2011 ser besparingen ut att bli cirka 28 procent. Micasa Fastigheters totala energianvändning har minskat från 179 kWh/kvm till 158 kWh/kvm.

– Miljö är ett prioriterat område för Stockholms stad. Även om vårt energiprojekt är avslutat kommer vi att fortsätta arbeta aktivt för att minska energiförbrukningen och miljöbelastningen i våra fastigheter, informerar Anders Nordstrand, vd Micasa Fastigheter.

micasa-solcellstak-wProjektet bidrar också till att utsläppen av koldioxid minskar med 3100 ton, vilket motsvarar 20 procent av bolagets totala utsläpp.

De olika åtgärder som genomförts är bland annat byte av ventilationsaggregat, frånluftsvärmepumpar, konvertering från oljeeldning till bergvärme, uteluftsvärmepumpar, installation av solceller och solfångare, gråvattenvärmepumpar och utbyte av fjärrvärmecentraler.

Bolagets arbete med att spara energi fortsätter under 2012 och de kommande åren. I tre fastigheter byts befintliga oljepannor ut mot bergvärme. Konverteringen innebär en minskning med 172 ton koldioxid per år.

Fas tre i projektet handlar om drift och uppföljningsoptimering och ska pågå i 7–9 år. I samband med underhåll och ombyggnader kommer också ventilationssystem och armaturer att bytas och tilläggsisolering ske av väggar och tak.