16 maj 2024
måndag, 12 mars 2012 18:38

Liberalerna: Bygg tillfälliga modulboenden!

Skrivet av 
malthus_moduler
Ett av Malthus förslag på modulbyggnad. Foto: Malthus

Tankesmedjan Liberalerna argumenterar för portabla modulboenden nära storstäder. Nya förenklade byggregler tar tid att införa och problemen måste lösas så snart som möjligt, framhåller Liberalerna. Med flyttbara, enkla bostäder kan stor efterfrågan kortsiktigt mildras i en tid av akut bostadsbrist.

Trångboddheten i invandrartäta områden är omvittnad och antalet lediga lägenheter i större städer är i princip obefintligt. Alternativet är att allt fler flyktingar och invandrare bosätter sig på orter där arbetslösheten redan är omfattande. Migrationsverket har redan i dag stora utmaningar med att hitta tillfälliga boenden under asylsökningstiden.

Tidigare har de flesta invandrare och asylsökande ordnat eget boende (EBO) men i dag bor 60 procent av de asylsökande i anläggningsboende (ABO), mot tidigare 40 procent. Behovet av denna boendeform fortsätter även att öka.

Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande är upp till 35 000 personer för år 2012. Det är en ökning sedan föregående år (31 819).  Utvecklingen i, främst, Afghanistan och Somalia påverkar strömmen av flyktingar och asylsökande. Även oroligheterna i, exempelvis, Syrien får konsekvenser. Vidare tillkommer en kraftig anhöriginvandring på grund av nya regler. Dessutom måste vi planera för ökande arbetskraftsinvandring från främst länder som Grekland, Spanien och Portugal. En fördubbling har skett under år 2011 från dessa länder.

Befolkningstillväxten bestod i januari 2012 till hela 85 procent av personer födda utomlands (åldrarna 15-74), jämfört med året innan, vilket är en historiskt hög andel. Under fem års tid har andelen ökat från 50 till dagens 85 procent. I vissa kommuner, som Södertälje, utgörs nästan hela ”tillväxten” av fler antal bidragstagare som saknar arbete.

I de områden som växer befolkningsmässigt – förorts- och pendlingskommuner till storstäder – byggs ett mycket begränsat antal nya bostäder. Bostadsministern debatterar med kommunerna runt storstäderna om vem som ska stå för infrastrukturen i samband med bostadsbyggande. Utredningar pågår men litet görs. Samtidigt sker snabbt en avfolkning i små kommuner där det finns bostäder. Lars Bäckström, landshövding för Västra Götaland, regeringens nya nationella samordnare för snabbare bosättning av nyanlända invandrare, har en akut utmaning att handlägga.