16 maj 2024
lördag, 10 mars 2012 21:08

Akelius köper i England för 804 Mkr

Skrivet av 

Akelius köper 574 bostäder av Terrace Hill för 75,35 miljoner pund, cirka 804 Mkr. Bostäder är spridda på 26 platser kring London och på platser i sydöstra England.

Akelius har som ett mål att snart äga cirka 1 000 bostäder i England. I december köpte bolaget 81 bostäder belägna i en domstolsbyggnad i Horsham i West Sussex, cirka 2 mil söder om London. Säljare var Grainger som erhöll 9,1 miljoner pund, cirka 97 Mkr. Lars Lindfors, vd för Akelius Storbritannien, säger i en kommentar till förvärven:

– Våra senaste förvärv har fokus på områden med goda kommunikationer i London och sydöstra England, områden som vi ser som våra kärnmarknader. Vi kommer att fortsätta att utöka vår brittiska portfölj och vi hoppas kunna äga minst 1000 bostäder före utgången av år 2012. Vårt mål är att sätta en ny standard för privata hyresrätter i Storbritannien.

pal-ahlsen-vd-akelius-wI en intervju med Pål Ahlsén (bilden), vd och koncernchef för Akelius, säger han:

– Vi äger för närvarande totalt 35 000 bostäder, framförallt i Sverige och i Tyskland, med ett bedömt marknadsvärde om 33,1 Mdr kr. De största portföljerna finns i Sverige med cirka 23 500 bostäder och i Tyskland med cirka 11 800 bostäder. Förutom bostäder i England äger vi även ett mindre bestånd i Kanada. Vår strategi är att förvalta bostadsfastigheter med trygg avkastning som med långsiktig finansiering säkerställer ett stabilt kassaflöde. Kontinuerligt uppgraderar vi våra bostadsfastigheter till ”Akelius Living” som egentligen har en högre standard än vad genomsnittet för nya bostadsrätter har.

Samtliga aktier i Akelius Fastigheter AB ägs av Akelius Apartments Ltd med säte på Cypern. Cirka 85 procent av dessa aktier ägs i sin tur av Akelius Foundation, en stiftelse som beslutat att utdela cirka 10 procent av sina vinster till välgörenhet.

Under år 2010 donerade stiftelsen 100 Mkr till SOS Children’s Villages International för stöd på Haiti och ytterligare 100 Mkr till en barnens by i Tirupati, Indien. SF