29 april 2024
torsdag, 01 mars 2012 22:18

Tyska Kanam likviderar 6,3 miljarder euro

Skrivet av 
thomsonreutercanary2
En av de fastigheter som Kanam sålde i London 2011 var ThomsonReuters hk i Canary Wharf.

Den tyska öppna fonden Kanam Grund KAG ska helt avveckla Grundinvest fund med fastighetstillgångar värderade till 6, 3 miljarder euro.

Orsaken till likvideringen är Kanam inte kunnat säkra tillräckligt med pengar för åter kunna öppna fonden i maj, som fondstyrelsen tidigare har beslutat.

Den Frankfurt-baserade KanAam, som hade avtalat att göra utbetalningar (inlösen av fondandelar) från Grundinvest fund i maj 2010, har inte lyckats med detta. Nu ska fonden likvideras och inlösen kan ske tidigast år 2016.

Likvidationen blir ett de största nödlidande programmen som ska genomföras av en tysk öppen fond. Dock kommer Grundinvest fund att betala ut cirka 200 MEUR under de närmaste veckorna.

Osäkerheten hos investerare har ökat avsevärt under de senaste veckorna på grund av eurokrisen och den offentliga debatten om öppna fastighetsfonders framtid. Under rådande omständigheter kan inte ett återöppnande av fonden garanteras, säger KamAm.

Sedan den öppna fonden har stängts ska fastigheter för cirka 1 miljard euro, belägna i Kanada Europa och USA, säljas. Under förra året sålde Grundinvest fund hela sitt fastighetsbestånd i London, ett bestånd värderat till cirka 1 miljard euro.

Fonden äger för närvarande totalt 51 fastigheter i nio länder med ett uppskattat värde om 6,3 miljarder euro. SF