3 maj 2024
lördag, 25 februari 2012 16:24

Byggnads hotar med storstrejk

Skrivet av 

Strejkvarsel från och med onsdagen den 7 mars tillkännagavs i förmiddags; det gäller 40 företag och innebär total arbetsnedläggelse för cirka 3 000 anställda på 120 olika arbetsplatser enligt Byggnads.
sb_mats_akerlind_w– Vi konstaterar att Byggnads, istället för att följa den ordning vi kom överens om 2010, nu driver frågorna till sin spets helt i onödan. Vi har haft alla förutsättningar att fullfölja årets avtalsförhandlingar på märkets nivå för löner och ersättningar, en enkel räkneövning. En strejk kommer bara att förstöra för byggsektorn, för Byggnads egna medlemmar och försvaga förtroendet för gällande kollektivavtal, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef.

Sveriges Byggindustrier uppskattar att det handlar om betydligt fler som drabbas. Så många som 12 000 anställda i medlemsföretagen kan beröras direkt och indirekt.

– Vi kan konstatera att många drabbas genom att byggprojekten omfattar bostäder, kontor, industrier, sjukhus, förskolor, hotell, varuhus och vägbyggen. Det är inte bra att vanliga människor råkar illa ut. Våra medlemsföretag riskerar dessutom betydande kostnader, konstaterar han.

Byggnads kräver löneökningar på 3,5 procent. Sveriges Byggindustrier konstaterar att deras medlemmar har de högsta lönerna i LO-kollektivet och att de också kräver de högsta löneökningarna. Andra fackförbund har visat att de respekterar den nivå som satts av exportindustrin, 2,6 procent, men Byggnads fortsätter att hävda att de inte behöver ta hänsyn till den nivån. Detta trots att de redan befinner sig skyhögt över låglöneförbund och kvinnoförbund som inte på något sätt kan få del av Byggnads löneökningar.

Byggnads kräver även att anställda vid strandade förhandlingar ska ha rätt till retroaktiv lön, trots att det finns en kollektivavtalsreglerad lönenivå för dessa situationer.

– Retroaktivitet kan ge en kostnadsdrivande effekt som är oöverskådlig och vi kan naturligtvis inte göra ändringar i gällande kollektivavtal i efterhand. Vidare, vill vi inte skjuta upp frågan om arbetsmiljön. Tvärtom har Sveriges Byggindustrier och övriga arbetsgivarorganisationer i byggsektorn bjudit in till den största satsningen på arbetsmiljö i branschens historia – ”En säker arbetsplats”. Det är vår viktigaste fråga och Sveriges Byggindustrier har förberett detta sedan våren 2011, tillägger Åkerlind.

Arbetsmiljöfrågan har tagits om hand på ett seriöst sätt, fastställer han.