26 april 2024
fredag, 20 januari 2012 13:21

Kista Galleria och A6 slog rekord år 2011

Skrivet av 
kista_basta_galleria
Kista Galleria, norr om Stockholm, utformades av Scheiwiller Svensson
Arkitektkontor.


För Kista Galleria var 2011 det mest framgångsrika året någonsin. Handelsplatsens omsättning översteg 2,3 mdr och antalet besökare ökade med 5 procent. För fastighetsbolaget steg både verksamhetens driftnetto och värderingen till toppnoteringar. Det i en period när den svenska detaljhandeln hade den svagaste utvecklingen på 15 år och nedgången på stockholmsbörsen var -16,7 procent.

Kista Galleria är Stockholms mest välbesökta köpcentrum. Det attraherade drygt 18,1 miljoner  år 2011, cirka 850 000 fler än föregående år. Omsättningen uppgick till cirka 2 353 mkr, vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med 2010.

kista_galleria_gunnar_massing_vd– Kista Galleria har under året stärkt sin marknadsledande position ytterligare. Det är konstant förnyelse och utveckling av handelsplatsen som ligger till grund för framgångarna, vilket möjliggörs av bolagets finansiellt starka och långsiktiga ägare, understryker Gunnar Mässing (bilden till höger), vd för Kista Galleria.

– Kontinuerlig förnyelse av kunderbjudande i kombination med tillgängligheten, de generösa öppettiderna och rikligt med nöjen och upplevelser som Filmstaden Kista, Food Court, O`Learys Kista Bowling och 5D- biografen Zinnemax 5D attraherar allt fler besökare., tillägger Jan Gösbeck, Centrumchef.

Även A6 Center i Jönköping redovisar den bästa julhandeln någonsin. Under december månad uppgick försäljningen till drygt 140 mkr, vilket är en ökning med över 3 procent jämfört med föregående år. A6 Center (som är beläget på A6 Handelsområde) ägs av tjänstepensionsbolaget Alecta och har 75 butiker och årligen över 5 miljoner besökare på en yta om cirka 25 000 kvm. 

– Det är givetvis mycket tillfredsställande att A6 Center, trots flera nyetableringar i regionen de senaste åren, uppvisar nytt försäljningsrekord. Efter en ganska trög inledning på månaden tog omsättningen rejält fart i samband med julhelgen och efterföljande mellandagsrea, ett tydligt kvitto på centrets attraktionskraft”, säger Lars Bröms, Centrumchef vid Newsec Asset Management som förvaltar A6 Center.

Det var segmenten elektronik, guld och smycken samt inredning och böcker som stod för de största ökningarna. Även kläder och skor utvecklades klart bättre än den generella utvecklingen i landet enligt Svensk Handels Blixtindex.