27 april 2024
onsdag, 16 juni 2021 16:47

Sagax säljer 72 finska fastigheter till Cibus

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Sverker Källgården, vd för Cibus Nordic Real Estate AB.

 

 

 

 

Sagax har avtalat om försäljning av 72 livsmedelsfastigheter i Finland. Fastigheterna förvärvas av Cibus Nordic Real Estate AB, en ledande investerare med fokus på livsmedelsfastigheter i Finland och Sverige.

Köpeskillingen uppgår till motsvarande 715 Mkr, varav Sagax erhåller dellikvid i form av
2 miljoner nyemitterade aktier i Cibus. Försäljningspriset är i linje med fastigheternas redovisade värde per den 31 mars 2021. Sagax ägde inga aktier i Cibus före transaktionen.

Den avyttrade portföljen omfattar sammanlagt 41.600 kvm uthyrningsbar area. Fastigheterna är fullt uthyrda och den återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till cirka 5 år. Hyresintäkterna uppgår till motsvarande 44 Mkr på årsbasis. Fastigheterna har i Sagax finansiella rapportering huvudsakligen ingått i segmentet ”Övriga Finland”.

Försäljningen sker i bolagsform och frånträde beräknas ske under fjärde kvartalet 2021.

Kommentar av David Mindus, verkställande direktör, AB Sagax:
– Merparten av de fastigheter som nu avyttras ingick i den opportunistiska investering om 186 livsmedelsfastigheter som Sagax genomförde 2016 och som i och med försäljningen avvecklas. Sagax har under innehavstiden renodlat beståndet och förlängt hyresavtalen. Långsiktigt bedömer vi dock att fastigheterna passar Cibus bättre. Vi ersätter därför ett direkt fastighetsinnehav med ett indirekt sådant i ett specialiserat bolag vilket vi bedömer skapar förutsättningar för en högre långsiktig riskjusterad avkastning.

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) tecknar förvärvet av 72 livsmedelsbutiker i Finland för 71,6 miljoner euro och avtalar en riktad nyemission om 2 000 000 nya aktier till AB Sagax

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) (”Cibus” eller ”Bolaget”) har idag undertecknat förvärvet av en portfölj med 72 livsmedelsbutiker i Finland. Dessutom har bolaget gått med på att betala en del av köpeskillingen med en riktad nyemission på 2 000 000 aktier till säljaren. Transaktionen är planerad att avslutas under fjärde kvartalet 2021.

Tillgångarna finns över hela Finland och har en total uthyrningsbar yta på ca. 42 000 kvm. Totalt har 71 tillgångar hyrts ut till Kesko och en till S Group, den vägda genomsnittliga hyrestiden är drygt fem år. Det totala transaktionsvärdet inklusive transaktionskostnader uppgår till ca. 71,6 miljoner euro.

Portföljen förvärvas från AB Sagax och parterna har kommit överens om att ca. 37,6 miljoner euro av köpeskillingen kommer att betalas ut som 2 000 000 nyemitterade aktier i Cibus, motsvarande cirka 4,8% av aktierna i bolaget efter nyemissionen. Teckningskursen, som uppgår till 189,37 SEK per aktie, motsvarar Cibus-aktiens volymvägda genomsnittskurs under 30 handelsdagar före den 14 juni 2021. Transaktionen är tänkt att stängas och de aktier som ska emitteras under fjärde kvartalet. 2021. Styrelsen för Cibus kommer i samband med avslutande beslut om en nyemission i enlighet med bemyndigandet från årsstämman den 15 april 2021.

Med förvärvet, liksom de tidigare aviserade, bedömer Cibus att bolagets rörelsewresulat kommer att öka med 83,3 MEUR efter att affären avslutats.

– Förvärvet är ett perfekt tillägg till vår nuvarande portfölj, som enbart består av små och medelstora livsmedelsbutiker som hyrs ut till de starkaste livsmedelskedjorna i Finland. Dessutom är vi mer än glada att välkomna AB Sagax som ny aktieägare. Efter övergången till huvudlistan i början av juni innebär att aktien i Cibusblivit ännu mer attraktiv för investerare, och det faktum att vi kan använda den som betalningsmetod vid förvärv ger nya möjligheter till lönsam tillväxt, kommenterar Sverker Källgården, vd för Cibus.