26 april 2024
onsdag, 16 juni 2021 10:33

Stockholm tolva bland starka 500 storstäder

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Niklas Samuelsson, vd för Savills i Sverige.

 

 

 

 

 




New York, Los Angeles och London är världens tre starkaste storstäder. Stockholm kommer redan på 12:e plats när Savills rankar styrkan i världens 500 största städer i Savills Resilient Cities Index. Här bedöms hur väl rustade storstäderna är för tillväxt och eventuella motgångar, som exempelvis pandemin.

Storstaden handlar om dynamik och mänsklig interaktion. Cirka 80 procent av världens BNP uppstår i städer. Starka storstäder attraherar kompetens, kapital och förbättringsvilja. Med den ökar styrkan och en positiv spiral är satt i rörelse.

För att ge en samlad bild av storstädernas styrka både vad gäller tillväxtförmåga och motståndskraft har Savills vägt samman flera faktorer i sitt index som utgår från kategorierna: grundläggande ekonomi, teknologi & kunskapsekonomi, fastighetsmarknad och hållbarhet.

– Stockholms plats i rankingen är anmärkningsvärd. Vår kraft mäter sig väl med de allra största och starkaste. Alla städer före Stockholm i rankingen är minst dubbelt så stora. Ett gott betyg åt Stockholm, säger Niklas Samuelsson, vd för Savills i Sverige.


Impacts är Savills årliga globala researchrapport. Årets tema är ”Evolve”: Covid-19 ledde till många förändringar i hur vi använder och ser på fastigheter, men fastighetssektorn var under utveckling och förändring redan innan pandemin, påverkad av trender inom bland annat marknad, teknologi och hållbarhet. Impacts sätter dessa förändringar i en historisk context för att överväga vilka nya trender som kommer framöver.

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39.000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen.