26 april 2024
fredag, 21 maj 2021 19:11

Heimstaden Bostad går in i Storbritannien

Skrivet av 

 



 

 

 


Från vänster: Patrik Hall, vd för Heimstaden och Søren Vendelbo Jacobsen, co-Chief Investment Officer på Heimstaden.

 



Heimstaden Bostad AB köper nybyggnadsprojektet ”Soho Wharf” med 752 bostäder i Birmingham för 1,9 Mdr kr (160 miljoner GBP) från Apsley House Capital och Galliard Homes. Galliard kommer också att fungera som utvecklare för projektet.

Birmingham är snabbt växande och den näst största staden i Storbritannien. Med sex universitet och mer än 65.000 studenter är det också den största utbildningsregionen utanför London och staden har en av Europas yngsta befolkningar, där 46 procent är under 29 år. Regionen har gynnsamma makroekonomiska och demografiska trender, inklusive stark befolkningstillväxt och ökande genomsnittlig disponibel inkomst.

– Ett inträde på den brittiska marknaden är i linje med vår strategi att expandera till starka och attraktiva europeiska marknader. Genom att tillhandahålla högkvalitativa men ändå prisvärda bostäder i ett expansivt område är vi väl positionerade för att dra nytta av den växande hyresmarknaden i Birmingham och Storbritannien, säger Søren Vendelbo Jacobsen, co-Chief Investment Officer på Heimstaden.

Soho Wharf ligger strax utanför Birminghams centrum och är en del av en större plan för att utvidga Birmingham i väster och omvandla tidigare industriområden till nya stadsdelar med generös allmän landskapsarkitektur och högkvalitativ arkitektur.

Projektet består av 752 bostäder, 3 kommersiella enheter och 300 parkeringsplatser. Det har en total uthyrningsbar yta på 48.710 kvm och en beräknad bruttohyresintäkt om 110 Mkr (9,4 miljoner GBP). Totalt 64 bostäder kommer att erbjudas till rabatterade marknadshyror.


Transaktionen är strukturerad som ett nyckelfärdigt finansieringsprojekt med Galliard Homes som utvecklare och entreprenör. Heimstaden Bostad kommer att finansiera utvecklingen utifrån etapper för byggnation men tar inte direkt utvecklingsrisk. Byggandet har redan startat på plats och det kommer att slutföras under första kvartalet 2023 – första kvartalet 2024.


Galliard Homes är en av de största husbyggarna i Storbritannien med över 25 års erfarenhet med att leverera hög kvalitet. Sedan år 2016 har Galliard utvecklat mer än 4.800 bostäder och företaget har för närvarande mer än 6.900 bostäder under utveckling.

– Vi är glada över att komma in på den brittiska marknaden och leverera en bra produkt som kommer att tas emot väl av våra framtida hyresgäster. Med Birminghams befolkningstillväxt och positiva utsikter ser vi fram emot att erbjuda hållbara och vänliga bostäder till marknaden, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.