26 april 2024
onsdag, 12 maj 2021 10:02

SBB köper äldreboenden för 2,5 Mdr kr

Skrivet av 

 



 

 

 


Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för SBB.

 

 

 



SBB förvärvar äldreboenden i Stor-Stockholm samt bostäder och äldreboenden i Helsingborg för cirka 2,5 Mdr kr samt avyttrar icke strategiska fastigheter för cirka 1,7 Mdr kr.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått avtal om att förvärva sex äldreboenden i Stor-Stockholm samt bostäder och två äldreboenden i Helsingborg till ett värde om cirka 2,5 Mdr kr. Förvärven omfattar en total area om cirka 70.000 kvm med ett hyresvärde om cirka 107 Mkr genererande ett driftnetto om cirka 95 Mkr. Den genomsnittliga löptiden avseende äldreboendena uppgår till cirka 14,5 år.

SBB har därutöver ingått samarbetsavtal med Svenska Stadsbyggen kring uppförande av sex äldreboende med en total area om cirka 43.000 kvm och ett årligt hyresvärde om cirka 81,5 Mkr, genererande ett driftnetto om cirka 76 Mkr.

SBB har även ingått avtal, om cirka 1,1 Mdr kr samt avsiktsförklaringar om cirka 0,6 Mdr kr för att avyttra icke strategiska fastigheter för cirka 1,7 Mdr kr.  Försäljningssumman överstiger de senaste externvärderingarna den 31 mars 2021 med cirka 13 procent.

– Den här affären är den största transaktionen innehållande enbart äldreboenden som gjorts i Norden SBB fortsätter att vara transaktionsintensivt, där vi stärker vår portfölj genom förvärv av äldreboenden med långa hyresavtal samt svenska reglerade hyresrätter, och avyttrar icke strategiska fastigheter bestående av framför allt offentliga kontor. Transaktionerna visar återigen på förmågan hos Europas starkaste fastighetsteam att leverera resultat från våra value-add-strategier, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för SBB.

Tillträden och frånträden beräknas slutföras under andra kvartalet 2021.