27 april 2024
onsdag, 20 januari 2021 20:23

Uppskov för tomträttsavgälder

Skrivet av 

 

 

 


Östermalms saluhall har genomgått den mest omfattande renoveringen på 130 år. Foto: Anna Hugosson, mediabank.visitstockholm.com

 

 


 




Konjunkturrapporten från Invest Stockholm visar på ett tufft läge för Stockholm. I likhet med övriga kvartal 2020 präglades det tredje kvartalet 2020 starkt av den pågående Covid-19-pandemin. Detta syns inte minst på den negativa utvecklingen på arbetsmarknaden där arbetslösheten och varslen ökar. Ljuspunkter finns däremot i formen av fler nystartade företag och färre företagskonkurser.


För Stockholms län minskar den totala lönesumman under kvartalet. Även om förändringen inte är dramatisk så är det den största minskningen på över ett decennium. Lönesumman i Stockholms stad ökar däremot och för näringslivet som helhet går det även att glädjas åt att nyföretagandet ökar och konkurserna minskar.

– Läget för Stockholms näringsliv är fortsatt allvarligt och arbetslösheten ökar i Stockholm. Samtidigt visar siffrorna för tredje kvartalet på en otrolig omställningsförmåga hos många entreprenörer som startat nya företag. Vi gläds åt en vår med vaccinationer igång, och just nu bidrar insatserna från stadens sida till att företagen kan övervintra tills det vänder, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Konjunkturrapporten visar att effekterna av Covid-19-pandemin gör tydliga avtryck på arbetsmarknaden. Antalet lediga jobb minskar generellt och i synnerhet inom Personliga och kulturella tjänster samt Hotell och restaurangbranschen, där de kommersiella övernattningarna minskat med 60 respektive 68 procent för Stockholms län och stad. Precis som med antalet lediga jobb så är det Hotell och restaurangbranschen som drabbats hårdast av den minskade sysselsättningen.

 

Den svagare arbetsmarknaden avspeglades även i att arbetslösheten i förhållande till den arbetsföra befolkningen stiger med över 2 procentenheter i såväl länet som staden till 6,3 procent i länet och 6,7 procent i staden.

– Pandemin har slagit hårt mot Stockholms näringsliv, inte minst mot besöksnäringen. Nu kraftsamlar vi för att återstarta ett starkare Stockholm post Corona, säger Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Region.

Stadens åtgärder för att återstarta Stockholm

1. Hyreslättnader och uppskov med betalning för lokaler. 2. Utökade öppettider hos stadsbyggnadskontoret för effektivare handläggning av bygglov, OVK och ritningar. Uppskov med avgift för vatten och avfall. 4. Avgiftsfria uteserveringar till ochmed den 31 mars 2021. 4. Generösa tillstånd för vinteruteserveringar. 5. Uppskov med tillsynsavgifter. 6. Staden bokar om inte av – gäller ombokning av konferenslokaler. 7. Färre ordningsvakter till krognäringen. 8. Gratis parkering för vårdpersonal till och med den 30 april 2021.  9. Fri parkering för MC och moped klass 1 till och med den 30 april 2021.  10. Företagslots – kostnadsfri rådgivning och service. 11. Stadens samtliga bolag och förvaltningar kortar sina betalningstider.