26 april 2024
måndag, 18 januari 2021 12:24

Samråd om ny Roslagsbana

Skrivet av 

 

 

 


Utbyggnaden av den nya Roslagsbanan möjliggör kortare restider till och från nordostkommunerna och avlastar tunnelbanan på en hårt belastad sträcka.

 

 


 



I projekt Roslagsbanan till Stockholms city ska det utredas hur befintliga Roslagsbanan kan förlängas i tunnel från Universitetet till T-Centralen via Odenplan. Utbyggnaden möjliggör kortare restider till och från nordostkommunerna och avlastar tunnelbanan på en hårt belastad sträcka. Den nya tunneln blir cirka 4 kilometer lång och projektet omfattar även nya underjordiska stationer vid Odenplan och T-Centralen. Efter genomförd utbyggnad kan den befintliga sträckan söder om station Universitetet avvecklas, inklusive Stockholms östra. Den depåverksamhet som idag bedrivs på Stockholms östra kommer därmed att behöva ersättas på annan plats. I projektet ingår därför att söka lokalisering för en ny depå längs Österskärsgrenen.

Utöver förlängningen till city och den nya depån behöver flera åtgärder utmed befintlig bana genomföras för att möjliggöra ett framtida effektivt trafiksystem. Projektet innefattar därför bland annat även ombyggnad från enkelspår till dubbelspår på vissa delsträckor. Det kan också bli aktuellt att genomföra kapacitets- och trafiksäkerhetshöjande åtgärder på befintliga stationer. Roslagsbanans förlängning till city bygger i detta avseende vidare på pågående program Roslagsbanans utbyggnad, som syftar till att utöka banans kapacitet och minska störningskänsligheten i trafiken.

Berörda kommuner i projektet Roslagsbanan till city– det vill säga Österåker, Vallentuna, Täby och Stockholm – har åtagit sig att bygga cirka 30.000 bostäder. Utöver detta har Täby kommun ett åtagande om att genomföra cykelobjekt. Roslagsbanan till city är således en del i utvecklingen av Stockholm som region. Sverigeförhandlingens övergripande mål med utbyggnaden av Roslagsbanan till city kan sammanfattas i huvudpunkterna: 1. Bostadsbyggande. 2. Stärka Nordostsektorns tillgänglighet 3. En attraktiv, robust och kapacitetsstark kollektivtrafik.

Nu startar samrådstiden för Roslagsbanan till city. Samrådet pågår mellan den 15 januari och 8 februari 2021 och är den tid då allmänheten kan lämna synpunkter på det material som Trafikförvaltningen hittills har tagit fram. På det sättet kan allmänheten påverka Trafikförvaltningens framtida planering av Roslagsbanan. Det tidiga samrådet är det första steget i en längre samrådsprocess som kommer att pågå tills det finns en färdig plan.

När Roslagsbanan ska få en ny sträckning behöver Trafikförvaltningen undersöka var det är bäst att bygga, hur anslutning till andra stationer kan se ut och vilka åtgärder som behövs längs den befintliga banan. Vidare ska olika alternativ jämföras för att se vilka olika för- och nackdelar de har. Under 2021 färdigställs den så kallade lokaliseringsutredningen som ska föreslå sträckning av banan till city och de åtgärder som gör mest nytta för de som ska resa i framtiden. Samtidigt undersöks vilken miljöpåverkan det blir under både byggtiden och när vi är klara, vilka kostnader som olika alternativ kan få och så vidare.

I det här allra första samrådet finns därför ingen färdig lösning att visa upp. Syftet med samrådet är istället att få in synpunkter från allmänheten, de som påverkas av utbyggnaden, olika myndigheter och andra verksamheter.