3 maj 2024
onsdag, 16 december 2020 17:12

1.700 nya bostäder till Kopparlunden i Västerås

Skrivet av 

 

 

 


Kulturparken – en ny park som föreslås byggas utanför Culturen. Illustration: Archus och Sweco Architects

 

 

 

 

 

 

 

 


På torsdag den 16 december 2020 väntas byggnadsnämnden i Västerås besluta om granskning av tre detaljplaner för Kopparlunden. Planerna innehåller cirka 1.700 nya bostäder och innebär en omvandling av Kopparlunden till en levande, unik, öppen, hållbar och attraktiv stadsdel. Omvandlingen planeras med hänsyn till områdets kulturhistoriskt värdefulla industribebyggelse.

Under samrådet för Kopparlunden hösten 2019, där invånare och myndigheter kunde lämna förslag och idéer, kom många synpunkter. De handlade främst om hur byggnaderna ska se ut, hur kulturmiljön påverkas, att det behövs fler parker och lösningar om trafik och parkering. Byggnadsnämnden i Västerås har nu gjort stora ändringar av planförslagen för att ta hänsyn till de åsikter som kom in.

Några viktiga förändringar är:
1. Större hänsyn ska tas till kulturmiljön, främst genom att man nu föreslår en annan placering och höjd på den nya bebyggelsen, samt att fasaderna ska utgöras av mer tegel. 2. Antalet bostäder har ändrats från 2.100 till 1.700. 3. Det har varit viktig för att skapa mer park- och torgytor per invånare. I de nya planförslagen är det cirka 40 procent mer park- och torgyta per invånare. 4. Två nya parker finns med i nya förslaget: Verksparken och Kulturparken. 5. Förskolegårdarna föreslås bli större. 6. Det finns flera nya förslag för bättre säkerhet och tillgänglighet för fotgängare och cyklister. 7. Det finns även nya förslag som ska motverka risken för bilköer.

Nu ska byggnadsnämnden besluta om granskning. Det är det sista steget innan planerna kommer upp för beslut om antagande.

– Det nya förslaget ser verkligen bra ut och man har fått till en bra avvägning mellan nybyggnad och bevarande. Blandningen av nytt och gammalt gör att Kopparlunden kommer att bli ett unikt och mycket spännande område i Västerås, säger byggnadsnämndens ordförande Monica Stolpe Nordin.

På byggnadsnämndens bord ligger även detaljplanen för det nya polishuset som ska ligga inom det så kallade Mälarportsområdet i korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan. Planförslaget innebär att ett polishus med tillhörande verksamheter, så som häkte, kan skapas. Nu väntas beslut om att skicka planen på samråd.

– Den här detaljplanen ligger inom Mälarporten i ett läge som blir mycket viktigt för Västerås kommande utveckling. Tillgängligheten och gestaltningsfrågorna är därför extra viktiga för att vi ska kunna få till en bra och hållbar helhetsmiljö, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.