29 april 2024
torsdag, 10 december 2020 19:07

Besqab bygger nytt kvarter för eget ägande

Skrivet av 

 

 

 


Besqabs projekt Kapellgärdet i Uppsala omfattar hyresrätter, vårdbostäder och en förskola med en total uthyrbar yta om 12.590 kvm. Foto: Besqab

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Besqab har beslutat att starta produktionen av ett nytt bostadskvarter i Uppsala för eget ägande. I och med produktions­starten växer Besqabs befintliga fastighetsportfölj med 146 hyresrätter, 80 vårdbostäder och en förskola. Det är ett viktigt steg mot det operativa målet att uppnå ett underliggande driftnetto om 100 Mkr senast år 2023.

I början av november offentliggjorde Besqab att verksamheten breddas till att också innefatta ägande och förvaltning av egenutvecklade hyresrätter, vårdboenden och annan samhällsservice. Målsättningen är att inom dessa segment successivt bygga upp en fastighetsportfölj som senast år 2023 ger ett årligt underliggande driftnetto om 100 Mkr. Med säkerställd finansiering och samtliga myndighetsbeslut på plats har Besqab beslutat att produktionsstarta projektet Kapellgärdet under december. Projektet adderar därmed till den befintliga fastighetsportföljen om tre vårdboenden i Nacka, Stockholm och Uppsala.

– Besqab har under många år utvecklat och uppfört hyresrätter åt externa beställare och med vår breddade affär kommer vi nu göra det för eget ägande. Det är därför extra roligt att vi kan starta produktionen av dessa välplanerade och hållbara hyresrätter i Kapellgärdet som dessutom kommer att bidra med bra kassaflöden till verksamheten, säger Jens Rooth, chef för Hyresfastigheter.

Projektet i Kapellgärdet omfattar hyresrätter, vårdbostäder och en förskola med en total uthyrbar yta om 12.590 kvm. Vårdbostäderna och förskolan är uthyrda på 15-åriga hyres­avtal till privata operatörer. Uthyrningen av hyresrätterna kommer påbörjas senare.

– Vi är glada att kunna utöka vår attraktiva förvaltningsportfölj med ännu ett vårdboende där vi, liksom för förskolan, tecknat långsiktiga hyresavtal. Verksamheterna som de privata operatörerna bedriver blir ett bra tillskott i området och för Uppsalaborna, säger Bo Björfors, chef för astighetsutveckling.

Projektet beräknas färdigställas i etapper med en successiv inflyttning från första kvartalet 2023 till och med första kvartalet 2024. I planen för kvarteret ingår även cirka 15 radhus vilka planeras uppföras som bostadsrätter i ett senare skede.

– Kapellgärdet är ytterligare ett bra exempel på hur vi utvecklar attraktiva boendemiljöer med blandat innehåll som tillför värden för boenden, hyresgäster, grannar och kommunen, säger Besqabs vd Carola Lavén.