29 april 2024
onsdag, 09 december 2020 15:24

Stockholm Globe Arena tvingas sälja tomtmark

Skrivet av 

 

 

 


Stockholm Globe Arena Fastigheter är ett fastighetsbolag som ägs av Stockholms kommun genom Stockholms Stadshus AB, som äger och förvaltar arenorna i Globenområdet: Hovet, Globen och Tele2 Arena. Mats Viker är vd.

 

 

 

 

 



På grund av starkt minskade intäkter har Stockholms stad beslutat att sälja tomtmark intill Stockholm Globe Arena. Bolaget Stockholm Globe Arena Fastigheters resultat för 2020 efter finansnetto budgeteras till –106 Mkr. Då en relativt stor del av bolagets kostnader och resultat består av räntekostnader och avskrivningar är det av vikt att en avyttring av markinnehavet sker för ett långsiktigt hållbart resultat.


År 2020 har varit ett omvälvande år för  Stockholm Globe Arena. Coronakrisen ledde till att alla evenemang ställdes in efter den 10 mars 2020. Detta gav direkt effekt på bolagets intäkter då arenaoperatörens olika kontrakt är delvis omsättningsbaserade.
Även för bolagets hyresgäster i Tolv Stockholm innebar coronakrisen ett mycket stort tapp i omsättning. Dialogen med hyresgästerna har varit omfattande under 2020. För att undvika konkurser har bolaget i samförstånd med ägare både hanterat hyresnedsättningar och avbetalningsplaner för Tolv Stockholm.

Under 2020 har bolaget genomfört en rad underhållsåtgärder i Hovet samt Globen. Den uteblivna verksamheten med evenemang ger bolaget möjlighet att genomföra fler åtgärder till en lägre kostnad då det inte blir några stillestånd och arbetet kan planeras effektivt. Dessutom har lyckade upphandlingar delvis till följd av Coronakrisen sänkt bolagets planerade kostnader.

Budgetmässigt planeras det för ett normalår 2021, enligt treårsplanen från våren 2020. Dock finns det mörka moln på himlen gällande utvecklingen av både evenemangsverksamheten och verksamheten i Tolv Stockholm för främst första halvåret 2021. Sannolikhet att Stockholm Globe Arena Fastigheter AB även under första halvåret 2021 inte kommer att se annat än fotbollsmatcher och ishockeymatcher med ingen eller begränsad publik är betydande. Risken är också stor att andra halvåret kommer att påverkas och att internationella artistturnéer inte återstartar förrän tidigast under senhösten 2021 eller i värsta fall 2022.

Under de senaste dagarna har det kommit positiva nyheter kring vaccin, men frågan om när ett vaccin kan ge en tillräckligt brett skydd i samhället för att en återgång till intensiv evenemangsverksamhet kan ske, är fortfarande svävande. Intill dess den frågan är besvarad kommer den internationella evenemangsbranschen vara fortsatt stängd. Även om artister och arrangörer är mycket ivriga att återstarta turnéverksamheter kommer det troligen inte göras innan man med säkerhet vet att man kan fylla arenornas läktare igen.

Arbetet med projektet Globen 2.0 fortsätter under 2021. Under slutat av 2020 och början av 2021 går projektet på lågvarv beroende på nu rådande pandemi, och att anbudsgivare inte har möjlighet att besöka Globen för att uppleva arenan. Stockholm Globe Arena Fastigheter AB bedömer att om de team som är kvar i processen inte kan besöka Globen kommer de få svårt att producera bästa möjliga förslag till ägaren  Stockholms stad så länge de inte haft möjlighet att besöka arenan på plats.


Under 2021 kommer ett flertal underhållsåtgärder att genomföras i främst Globen. Bolaget fortsätter nyttja möjligheterna med mindre verksamhet för att utföra underhåll på ett kostnadseffektivt sätt. Arbetet med kommande avyttring av den södra byggrätten fortsätter. Frågan bevakas även i det pågående arbetet med utvecklingen av Slakthusområdet.

Investeringarna år 2021 beräknas uppgå till 28 Mkr, vilket är i paritet med kommunfullmäktiges förslag till budget för 2021. Investeringarna består till största del av ersättningsinvesteringar i Globen.