29 april 2024
onsdag, 09 december 2020 13:54

Skanska säljer grundskola i Växjö för 300 Mkr

Skrivet av 

 

 

 


Skanska bygger en grundskola i Växjö som får en bruttoyta på drygt 8.000 kvm. Skolan, som säljs till Hemsö, utvecklas i nära samarbete med  Internationella Engelska Skolan. Byggnationen beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet 2022.

 

 

 

 



Skanska har sålt en grundskola i Telestadshöjden, Växjö, till fastighetsbolaget Hemsö. Skolan, som är under uppförande, inkluderar även en förskola och en idrottshall. Försäljningssumman är cirka 300 Mkr och transaktionen bokförs i Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i fjärde kvartalet 2020.

Skanska som har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Internationella Engelska Skolan och ett 15-årigt hyresavtal med Kunskapsförskolan.

Skolan får en bruttoyta på drygt 8.000 kvm och den utvecklas i nära samarbete med hyresgästerna. Projektet kommer att ha hållbarhet som en ledstjärna. För att skapa en god skolmiljö läggs stor vikt vid hälsosamma materialval, god ventilation och närhet till växtlighet. Avsikten är att skolan ska miljöcertifieras enligt LEED Silver. Designen utformas för att främja en trygg och inkluderade miljö med öppna ytor och god belysning.

Grundskolan som planeras för 600 elever i årskurs F-9 samt idrottshallen kommer att förhyras av Internationella Engelska Skolan. Förskolan för 125 barn kommer att förhyras av Kunskapsförskolan. Projektet har utvecklats av Skanska, som också är entreprenör för byggnationen.

– Vi är glada över att sälja denna skola, som utvecklas med starkt fokus på hållbarhet, till Hemsö. Det känns tryggt med en köpare som har en gedigen erfarenhet av förvaltning av skolfastigheter, säger Alexandra Lauren, vice vd, Skanska Sverige AB.

– Vi ser det här förvärvet som mycket attraktivt och det passar väl in vår strategi att äga moderna skolor i växande kommuner. Förvärvet ger oss också förutsättningar för en effektivare förvaltning i Växjö då vårt fastighetsbestånd utökas, säger Nils Styf, vd för Hemsö. 

Området Telestadshöjden ligger 4 km söder om Växjö centrum och kommer att exploateras med 700 nya bostäder de närmaste åren.

Grundskolan utgör en del i stadsutvecklingsprojektet Telestadshöjden, där Skanska och Boklok tillsammans med Växjö kommun utvecklar bostäder i blandad bebyggelse.

Skolorna, exklusive idrottshallen, kommer att certifieras enligt LEED Silver. Byggnationen beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet 2022.