27 april 2024
tisdag, 08 december 2020 15:06

Hyresgästföreningen: Sänkt hyra om –2,8 procent

Skrivet av 

 

 

 


Per Björklund är regionchef för Hyresgästföreningen Stockholm.

 

 

 

 

 

 



På grund av pandemin är det synnerligen kärvt i de lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen i Region Stockholm. Dessa hyresförhandlingarna avslutades i början av december utan att parterna har nått en överenskommelse för nya hyror 2021. Ärendet hänskjuts därmed till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

De tre kommunala bostadsbolagen  i Stockholm yrkade initialt  2,8 procent i hyreshöjning från 1 januari 2021. Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning motsvarande –2,8 procent från 1 januari 2021. Efter förhandlingar under mer än två månader konstateras att parterna står allt för långt i från varandra och förhandlingarna avslutades. Ärendet hänskjuts till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

– Vår ambition har varit att komma överens och vi har även i år varit villiga att kompromissa. Vi lever i en orolig tid och endast ett mindre antal hyresgäster har varit i kontakt med oss gällande svårighet att betala hyran och då finns ett skyddsnät. En hyreshöjning är nödvändig även i år för att säkerställa hyresrättens och allmännyttans roll på lång sikt, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

–  Alla som värnar allmännyttan och vår roll på bostadsmarknaden måste inse att en utveckling där kostnadsökningarna varje år överstiger intäktsökningarna är något som missgynnar hyresgästerna i ett längre perspektiv. Inom allmännyttan stannar alla pengar i bolaget och används till att utveckla och förbättra verksamheten för våra hyresgäster, säger Anette Sand, vd för Stockholmshem.

– Den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i våra bostadsområden. Våra hyresgäster är värda en bra service och bra bostäder, vilket även gäller för kommande generation som vill bo hos oss. Det är därför avgörande att båda parterna framgent tar ett långsiktigt ansvar för att relevanta förutsättningar återspeglas i den årliga justeringen av hyresnivån, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen i Stockholm:
– Hyresgästföreningens uppfattning är att Stockholms allmännyttor är några av landets största och mest välmående hyresvärdar med en mycket god ekonomi. Bolagen har inte påverkats nämnvärt av krisen, däremot har hyresgäster drabbats hårt i form av minskade inkomster och hög arbetslöshet. Stockholms stads allmännyttor yrkade i år 2,8 procent hyreshöjning från 1 januari 2021. Deras sista bud var 2,4 procent. Ett bud vi ej kunde acceptera med tanke på rådande omständigheter där människor har drabbats mycket hårt ekonomiskt. Inte minst i Stockholm som är den region i landet som drabbats mest.

– Att i en av de största kriserna i svensk modern tid komma med så höga yrkanden på hyreshöjning anser vi är tondövt och helt orimligt, säger Katarina Kalavainen, hyresgäst i Familjebostäder.