27 april 2024
måndag, 30 november 2020 12:10

Aberdeen väljer Deas som partner i Norden

Skrivet av 

 

 

 


Neil Slater, Global Head of Real Estate, Aberdeen Standard Investment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aberdeen Standard Investments (ASI) har valt Deas Group, en ledande kapital- och fastighetsförvaltare i Danmark, som en anbudsgivare att förvärva nordiska fastigheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Neil Slater, Global Head of Real Estate, Aberdeen Standard Investment, säger i en kommentar:
– Vi är mycket glada över att samarbeta med Deas Group för att skapa en långsiktig lösning för vår fastighetsverksamhet över hela Norden.

Han fortsätter:
– Vårt primära fokus var att finna en högkvalitativ kapitalförvaltare som fortsätter att erbjuda en överlägsen service för kunder som investerar i nordiska fastighetsportföljer. Som en del av den planerade transaktionen kommer vi dessutom att ingå ett inhemskt avtal om kapitalförvaltning med Deas Asset Management som gör det möjligt för ASI att fortsätta, som en del av sin internationella fastighetsstrategi, att investera i Norden. Efter en omfattande due diligence-process var Deas Group ett tydligt val ur ett kund- och fastighetsperspektiv.

Den föreslagna transaktionen, förutsatt att den genomförs, skulle leda till att Deas Group tar över förvaltningen av en portfölj bestående av 132 fastigheter med kontor, lager/logistik, detaljhandel och bostadshus med ett värde om 2,3 miljarder euro förvaltat kapital
.

ASI förblir engagerat i Norden och kommer efter att ha genomfört den föreslagna transaktionen fortsätta att ha en exponering för regionen inom sina paneuropeiska och sektorsspecifika fastighetsfonder. För att underlätta detta avser ASI att utse Deas Asset Management till att förvalta sin portfölj av nordiska tillgångar på 1,7 miljarder euro. Detta innebär att de totala tillgångarna under den föreslagna affären, som hanteras av Deas Asset Management, uppgår till 4,0 miljarder euro .

Deas Asset Management, det oberoende dotterbolaget inom koncernen, kommer att hantera de nya aktiviteterna och därmed bedriva kapitalförvaltning av en fastighetsportfölj på totalt 8,2 miljarder euro per år.

ASI-portföljerna som omfattas av den föreslagna transaktionen hanteras av lokala team av investeringspersonal med en dokumenterad erfarenhet av att leverera avkastning till investerare. Dessa team arbetar med väldefinierade investeringsstrategier och beprövade processer med full integration av riskhantering och ESG-aspekter.

Genom att förvärva den nordiska direktfastighetsverksamheten från Aberdeen Standard Investments kommer Deas-gruppen att expandera till den nordiska marknaden. Företaget kommer därför att stärka sitt totala erbjudande om  fullservic över hela värdekedjan inom fastigheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Henrik Dahl Jeppesen, vd för Deas Group säger i en kommentar:
– Koncernen Deas föreslagna förvärv av den nordiska fastighetsverksamheten i Aberdeen Standard Investments och det framtida samarbetet följer en bredare nordisk strategi med fokus på att driva tillväxtmöjligheter på alla fyra nordiska marknader. Framför allt är vårt främsta fokus att skapa starka investeringsresultat för våra investerare. Vår avsikt är att etablera en nordisk leverantör av fullservice för fastigheter som erbjuder ett genomförande i alla led i värdekedjan för investerare. Vi kommer att bygga på lokal expertis och bästa praxis i hela Norden. Som en del av den föreslagna transaktionen är avsikten att Deas-gruppen kommer att välkomna nya investeringsproffs och framtida kollegor med en omfattande lokal marknadsinsikt, kunskap och en gedigen historia. Följaktligen förväntar sig Deas att ha cirka 90 yrkesverksamma inom fastighetsinvesteringar från åtta kontor inom Deas Asset Management i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Henrik Dahl Jeppesen tillägger:
– Jag tror att de bästa resultaten skapas av professionellt skickliga och engagerade personer. Vi ser fram emot en spännande resa tillsammans med kompetenta och engagerade professionella fastighetsinvesterare som skapar starka resultat för våra investerare i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Ingången till den föreslagna transaktionen är föremål för att Aberdeen Standard Investments (ASI) avslutar samråd med berörda svenska fackföreningar (Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Akavia och Sveriges Arkitekter), och skaffar relevanta interna styrelsegodkännanden. Efter genomförandet kommer affären att vara föremål för vissa villkor, såsom upphandling av reglerings- och andra godkännanden. Parterna förväntar sig att vara i stånd att slutföra affären i slutet av Q1 eller början av Q2 2021.