26 april 2024
onsdag, 25 november 2020 12:01

Entra avvisar SBB:s bud

Skrivet av 

 

 

 


Entras styrelse med ordförande Siri Hatlen avvisar SBB:s bud och tillägger att Entra har en annan obunden intressent som kan bjuda på aktierna.

 

 

 

 

 

 


Entra har nu meddelat börsen att styrelsen i Entra, efter samråd med rådgivarna, rekommenderar aktieägarna att inte acceptera SBB:s bud om 165 NOK per aktie. Entra skriver även att styrelsen har en annan obunden intressent som kan bjuda på aktierna. Vem detta är anges inte i pressmeddelandet.

Castellum bekräftar att diskussioner om ett potentiellt samgående med Entra har avslutats.
I ett pressmeddelande skriver Castellum: ”Efter spekulationer i marknaden bekräftar Castellum AB att bolaget har varit i diskussioner med Entra ASA rörande ett potentiellt samgående mellan bolagen, i vilka Entra värderades till en premie mot nuvarande bud. Trots att diskussionerna var långt gångna ledde de inte till någon slutlig överenskommelse avseende en transaktion. Diskussionerna har därför avbrutits.”

I media har även Balder uppgetts vara en intressent att lägga på bud på Entra. Detta förnekas av Balders vd Erik Selin som till Realtid säger:  ”Vi har inte lagt bud på Entra.”

Enligt SBB har bolaget fått en ratingutsikt reviderad till positiv efter offentliggörandet av avsikten att förvärva Entra.
– Som konstaterat I samband med offentliggörandet av avsikten att förvärva Entra ser vi möjligheter att frigöra väsentliga synergier och ytterligare stärka SBB:s finansiella profil och roll på kapitalmarknaden. I linje med detta ser vi hur transaktionen fortsätter förbättra våra kreditnyckeltal och vi är därmed väl positionerade att uppnå målet om BBB+ rating under 2021, säger vd Ilija Batljan.

I en kommentar
kan sägas att aktieägarna i SBB kan vara glada över att budet avvisades eftersom budet innebar en betydlig utspädning motsvarande en emissions av nya stamaktier i SBB till ett antal motsvarande 9,0 miljarder norska kronor. SBB:s bud på Entra innebar aktien sjönk med drygt 4 procent under gårdagen på grund av utspädningen, en sänkning som återhämtades något under onsdagen den 25 november. Troligt är att en nu okänd och förmodligen norsk aktör kommer att lägga ett godkänt bud. Historien visar att fientliga bud sällan är framgångsrika. SF