26 april 2024
tisdag, 24 november 2020 15:55

SBB lägger bud på Entras fastigheter värda 50 Mdr

Skrivet av 

 

 

 


Ingen svensk fastighetsentreprenör som Ilija Batljan, har på så kort tid som på cirka 5 år kunnat skapa ett bolag med ett fastighetsvärde om 131 Mdr, om budet på Entra godtas. Det var i december 2015 då Rikshems styrelse lämnade ett besked att Ilija Batljan avskedades eftersom han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, lägger ett bud på det norska noterade bolaget Entra med ett marknadsvärde om 52 miljarder norska kronor, cirka 50 Mdr kr. Entra, som noterades i oktober 2014, efter att Norge fått en borgerlig regering 2013, hette tidigare Statsbygg men namnändrades till Entra när Statsbyggs kontorsfastigheter bildade nya Entra. De största ägarna är den norska statliga pensionsfonden Folketrygfonden med 24,61 procent och Næreings- och fiskedepartementet med 17,24 procent och amerikanska State Street Bank and Trust comp med 15,39 procent av aktierna.

Entras fastigheter har cirka 59 procent offentliga hyresgäster. Fastighetsvärdena finns till 62 procent i Oslo, 11 procent i Bergen och 11 procent i Trondheim.

SBB:s bud värderas till cirka 30 Mdr kr, ungefär samma belopp som när SBB lade ett bud om 28 Mdr kr på ett liknande sätt på Hemfosa i november 2019. Skillnaden är att ingen av ägarna i Entra har meddelat att budet accepteras.

I ett pressmeddelande säger SBB att budets villkor är väsentligt bättre än tidigare erbjudande som meddelats till Entras styrelse på konfidentiell basis. Under tiden som SBB inväntar en rekommendation från Entras styrelse har SBB valt att offentliggöra sin avsikt att lämna ett erbjudande med målet i avsikt att ge Entras aktieägare en möjlighet att acceptera erbjudandet före årsskiftet.


SBB:s bud uppgår till 165 norska kronor för varje aktie i Entra, varav av 115,50 norska kronor i kontanter och 49,50 norska kronor i nyemitterade B-stamaktier. Det motsvarar en premie om 26,3 procent jämfört med Entras volymvägda genomsnittskurs under tremånadersperioden fram till och med den 23 november 2020 och en premie om 14,8 procent jämfört med stängningskursen för Entras aktie den 23 november 2020. Sammantaget kan upp till totalt 21,0 miljarder kronor utbetalas som kontantvederlag och stamaktier av serie B i SBB kan emitteras som aktievederlag till ett antal motsvarande 9,0 miljarder norska kronor.

Målsättningen med det föreslagna samgåendet är att skapa Europas ledande aktör inom social infrastruktur. Det sammanslagna bolagets totala bruttotillgångar, proforma, är värda cirka 131 Mdr kr. Samgåendet beräknas kunna skapa synergier om cirka 260 Mkr före skatt per år.

I en kommentar till budet säger Ilija Batljan, vd för SBB:
– Vi vill gärna att Entra blir en del av SBB och ansluter sig till vår ambition att skapa det ledande bolaget inom social infrastruktur i Europa, ett bolag med en unik, attraktiv och stabil fastighetsportfölj med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader samt en diversifierad och högkvalitativ bas av hyresgäster i Norden. Vi ser möjligheter att frigöra väsentliga synergier, särskilt genom refinansieringsfördelar, vilket skulle accelerera besparingar med hänsyn till operationella och finansiella kostnader, vilket kommer gynna alla aktieägare och andra intressenter. Vår filosofi är att hyresgäster inte ska behöva binda upp kapital i form av fastigheter. De bör istället ges möjlighet att prioritera investeringar i människor, tjänster och lösningar för samhällets bästa. Vår roll är att attrahera kapital på konkurrenskraftiga villkor från inhemska och internationella investerare.

 

På börsen i Oslo steg aktien i Entra med nära 20 procent till 172 NROK.

 

I en kommentar kan sägas, om budet går igenom, att ingen svensk fastighetsentreprenör har på så kort tid som på cirka 5 år kunnat skapa ett bolag med ett fastighetsvärde om 131 Mdr kr. Det var i december 2015 då Rikshems styrelse lämnade ett besked att Ilija Batljan avskedades eftersom han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse. Ilija Batljan grundade under våren 2016 Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. SF