5 maj 2024
måndag, 23 november 2020 14:02

Catella, CRIM, köper bostäder för 920 Mkr

Skrivet av 

 

 

 

 


Det större projektet i Wien , som CRIM köper, ligger i distrikt 21, vid Schöpfleuthnergasse, nära Floridsdorfs tågstation. Projektet omfattar 155 bostäder.

 

 

 

 


Projektet ”Klosterneuburg” i Wien omfattar 70 bostäder

 

 


Projektet ”Park Rijnhuizen”, nära Utrecht, består av nio kontorsbyggnader, vilka fonden CER III köpte fyra av dem. Dessa fyra byggnader kommer att byggas om till 111 bostäder om 2 rok till 4 rok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fonden Catella CER III köper bostadsprojekt i Österrike och Nederländerna för 90 miljoner euro, cirka 920 Mkr.

Catella CER III ska förvärva prisvärda bostäder i underutnyttjade delsegment på bostadsmarknader. Fonden samlade framgångsrikt in 80 miljoner euro i ytterligare kapital under sommaren i år. Fonden är en del av investeringsplattformen AUM Catella Residential med ett värde om 4,4 miljarder euro, cirka 45,1 Mdr kr.

Xavier Jongen, vd för CRIM, säger:
– De två förvärven i Wien markerar vårt inträde i ett sjätte europeiskt land sedan CER III-fonden lanserades för 18 månader sedan. Europeiska bostadsfastigheter har visat sig vara motståndskraftiga i förhållande till andra sektorer för investeringstillgångar under Covid-19-pandemin och särskilt i Österrike. Catellas senaste marknadsundersökningar för bostäder i Österrike visar att lägenhetsvärdena steg i genomsnitt med 9,5 procent under de första tre kvartalen i år och avkastningen för flerfamiljshus har bibehållits i alla städer i Österrike. Vi förväntar oss att efterfrågan på bostadsfastigheter förblir hög, särskilt från internationella investerare, vars andel av marknaden har stigit till 45 procent, vilket bekräftar Österrikes stärkta position som investeringsmarknad för fastigheter.

De två fastigheterna i Wien är nyckelfärdiga utvecklingsprojekt. Det första projektet ligger i det 21: a distriktet i Wien, nära Floridsdorfs tågstation. Projektet, som omfattar 155 bostäder, med 51 parkeringsenheter under jord och 265 cykelplatser, ligger i området Schöpfleuthnergasse och som förvärvades för 40 miljoner euro, cirka 409 Mkr.

Projektets U-formade byggnad kommer att innehålla lägenheter med en till fyra rum, i genomsnitt i storlekar om 55 kvm, lämpliga för enstaka hushåll eller små familjer. Varje lägenhet har tillgång till antingen en trädgård, balkong eller terrass. Projektet kommer att slutföras under år 2022 och syftar till att uppnå en ÖGNI Gold-certifiering.

Det andra förvärvet för cirka 20 miljoner euro, cirka 205 Mkr i Wien, kallas ”Klosterneuburg”, för en fastighet med 70 enheter som ska bestå av två till fyra rumslägenheter med antingen en trädgård, balkong eller terrass med utsikt över lokala vingårdar. Utvecklingen ligger i en av Wiens mest attraktiva förorter med utmärkta transportförbindelser. Projektet kommer att slutföras år 2021.

Det holländska bostadsprojektet ligger i Edisonbaan, Nieuwegein, nära Utrecht. vilket förvärvas för cirka 30 miljoner euro, cirka 307 Mkr. Projketet som kallas ”Park Rijnhuizen” består av nio kontorsbyggnader, vilka fonden CER III köpte fyra av dem. Dessa fyra byggnader kommer att byggas om till 111 bostäder om 2 rok till 4 rok. Den genomsnittliga storleken dessa lägenheter är 62 kvm. Totalt kommer projektet omfatta 6.958 kvm bostadsyta och 140  kvm kommersiella lokaler. Projektet ska nå en A + energiklassificering som överensstämmer med holländsk lagstiftning och som träder i kraft år 2030.

Patrick Au Yeung, fondförvaltare för Catella European Residential Fund III säger:
Projektet Nieuwegein exemplifierar hur vi kan möta dagens problem med bostadsbrist och nå överkomliga priser genom att förvandla kontor till bostäder. När priserna i innerstaden fortsätter att stiga är det logiskt att människor flyttar till förorterna och den här tillgången är ett perfekt exempel på att vara nära Utrecht, med alla tjänster som den fjärde största staden i Nederländerna har att erbjuda, och projektet lämpar sig för ett brett utbud av invånare, inklusive ungdomar, familjer och äldre invånare.

Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM)
Catella lanserade sin första europeiska bostadsfond år 2007 med en volym på nära 1,5 miljarder euro och fonden har sedan dess uppnått en genomsnittlig nettoavkastning för investerare på 8,6 procent per år fram till slutet av tredje kvartalet 2020. Teamet lanserade också den första europeiska bostadsfonden studentbostäder år 2013.

CRIM är ett dotterbolag till koncernen Catella AB-koncernen. CRIM förvaltar och ger råd om flera fonder och mandat och har tillgångar under förvaltning på 4,4 miljarder euro, cirka 45,1 Mdr kr i tio europeiska länder.