5 maj 2024
fredag, 20 november 2020 09:07

Riksbyggen ökar produktionen med 20 procent

Skrivet av 

 

 

 


I januari 2020 tillträdde Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen. Hon efterträdde Leif Linde som gick i pension i maj 2020. Närmast kommer Johanna Frelin från Tengbom där hon varit vd sedan år 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 


I september i år meddelade Riksbyggen att bolagets målsättning är att öka antalet bostäder i pågående produktion till 5.000 bostäder per år och samtidigt lägga huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag. Riksbyggens fastighetsbestånd består i dag av cirka 5.000 hyresrätter och vid årsskiftet hade Riksbyggen 4.163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

Nu publicerar Riksbyggen en intervju med vd Johanna Frelin, som tidigare i år tillträdde som vd för Riksbyggen, med ledarerfarenheter från bland annat SVT och privata företag, men som nu för första gången i sin karriär leder ett stort kooperativt företag.


Vad är egentligen skillnaden?
– Ett kooperativt företag har i sitt DNA att verka för ett långsiktigt, demokratiskt och mer hållbart näringsliv och som bidrar till en sund samhällsutveckling. När det gäller Riksbyggens verksamhet så handlar det bokstavligt talat om samhällsbyggande, vi är med och bygger Sverige kvarter för kvarter och stannar sedan kvar och tar hand om husen, säger Johanna Frelin.

Vilka är likheterna med att leda privata företag?
– Som i alla företag gäller det att vara lönsam och ha tillväxt. Utan en stark ekonomi går det inte att göra nytta vare sig för kunder eller samhälle. På Riksbyggen har vi nu under hösten utarbetat en ny strategi för att få finansiella muskler att öka vårt bostadsbyggande med 20 procent.

Något annat som du tycker sticker ut med kooperativa företag?
– Innovation och nytänkande är en viktig motor i de kooperativa företagen, i stort och smått. Riksbyggen har varit först med att bygga med betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och den här veckan har vi gått ut med nyheten att vi erbjuder coronasäkra lägenhetsvisningar med hjälp av robotar.

Vecka 47 är den kooperativa veckan
Framgångsrika stora kooperativa och ömsesidiga företag finns i många olika delar av näringslivet – boende, lantbruk, försäkring, bank, detaljhandel och skog är några. Totalt omsatte de 100 största kooperativa företagen och de största ömsesidiga företagen under förra året 466 miljarder kronor, motsvarande cirka 10 procent av Sveriges BNP. Företagen har tillsammans närmare 100.000 anställda.

Fakta om den kooperativa sektorn
De 100 största ekonomiska föreningarna hade 2018 en sammanlagd omsättning på 287 miljarder kronor och de nio rikstäckande ömsesidiga bolagen hade under samma period en sammanlagd premieintäkt och premieinkomst på 179 miljarder kronor. Uppgifter har hämtats från offentliga register och databaser, årsredovisningar och företags hemsidor.