21 maj 2024
onsdag, 03 juni 2020 12:04

Cibus köper 18 finska detaljhandelsfastigheter

Skrivet av 

 

 

 


Kesko i Lahti är en av arton detaljhandelsfastigheter i Finland som Cibus har förvärvat.


 

 

 


Cibus Nordic Real Estate köpte den 2 juni 2020 en portfölj med 18 detaljhandelsfastigheter i Finland. Avyttringen genomfördes av två fastighetsfonder som förvaltas av Trevian Asset Management Oy, vars investerare inkluderar finska pensionsförsäkringsbolag. Priset har inte publicerats.

Den förvärvade fastighetsportföljen består av 18 livsmedelfastigheter med ankarhyresgästerna S Group, Kesko och Tokmanni. Fastigheterna är belägna i runt om i Finland och har en total yta om cirka 31.000 kvm. Den genomsnittliga återstående hyrestiden är över 5 år. Trevian har hanterat och utvecklat denna portfölj sedan 2013.


– Vi är mycket glada över att ha genomfört transaktionen under denna exceptionella period. Livsmedelsbutiker har varit fullt operativa under pandemin. Jag tror att denna transaktion och andra marknadssignaler indikerar ekonomins återhämtning. Både kontorslokaler och detaljhandelsfastigheter förväntas återuppliva som företag senast efter sommarsemesterperioden. Transaktioner är också lättare att genomföra när mobilitetsbegränsningarna minskas,  säger Reima Södervall, vd för Trevian.

Cibus är ett fastighetsbolag noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm
. Företagets affärsidé är att förvärva, utveckla och hantera fastigheter av hög kvalitet i Norden med dagliga varuhuskedjor som ankarhyresgäster. Företaget äger för närvarande drygt 250 fastigheter i Norden. De viktigaste hyresgästerna är Kesko, Tokmanni, Coop och S-gruppen, FNCA Sweden AB.

– Vi har haft ögonen på den här portföljen under lång tid, och det faktum att vi kan göra detta förvärv under dessa osäkra tider visar företagets styrka, säger Sverker Källgården, vd för Cibus.

Roschier och Cushman & Wakefield har agerat som rådgivare vid transaktionen.

Trevian Asset Management Oy är ett finskt investerings- och kapitalförvaltningsföretag specialiserat på kommersiella fastigheter. Företaget grundades 2012 och ägs av dess nyckelpersoner. Företaget är särskilt inriktade på institutionella fastighetsinvesterare, banker och andra professionella investerare. Trevians tillgångar förvaltas nära 1.000 MEUR, cirka 10,4 Mdr kr.