4 maj 2024
måndag, 04 maj 2020 11:38

Akelius resultat minskade stort till 26 MEUR

Skrivet av 

 

 

 


Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential Property AB.

 

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Akelius Residential Property hyresintäkterna till 118 MEUR,  en ökning med 6,7 procent för jämförbara fastigheter. Det innebar att driftsöverskottet steg till 62 MEUR,  en ökning med 11,7 procent för jämförbara fastigheter.

Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om  42 MEUR, vilket motsvarade 0,4 procent (1,5). Det innebar att resultatet före skatt sjönk kraftigt till 26 MEUR (197).

Vid utgången av mars uppgick fastighetsbeståndets värde till 11.791 MEUR. Vid periodens slut ägde Akelius totalt 43.947 lägenheter, varav 21.440 i Europa, i Skandinavien 11.032 och i Nordamerika 11.316.

Soliditeten inklusive hybridkapital ökade till 53 procent och belåningsgraden sjönk till 37 procent.  Den säkerställda belåningsgraden minskade till 12 procent.  Likviditeten uppgick till 820 MEUR.

I en kommentar till rapporten säger vd Pål Ahlsén:
– Bolagets plan att minska belåningsgrad har lyckats. Belåningsgraden har sjunkit från 44 till 37 procent under de senaste 15 månaderna. Huvudförklaring är fastighetsförsäljningar till rejäla premier. Räntetäckningsgraden är på väg uppåt. Under kvartalet var räntetäckningsgraden 2,2, vilket är 0,4 högre än för ett år sedan.
Huvudförklaring är lägre belåningsgrad och högre intäkter i jämförbart bestånd.

Han tillägger:
– Det är för tidigt att uppskatta effekterna av Coronapandemin på fastighetsvärden. Vad som emellertid är helt klart är att fastighetsvärderingar under de kommande kvartalen kommer vara behäftade med större osäkerhet än normalt, eftersom transaktionsvolymer sjunker, minskar även jämförbara fastighetstransaktioner. Men, vad som också är helt klart är att efterfrågan på hyreslägenheter är krisresistenta. Våra lägenheter har aldrig varit så använda som under den senaste månaden när hyresgäster stannat hemma för att undvika smitta – till skillnad från hotell, butiker, kontor, köpcenter, skolor, restauranger som i stor utsträckning stått tomma. Hyresinbetalningar för aprilhyran var 3 procentenheter lägre än normalt, vilket är en trolig effekt av Coronapandemin.