13 juli 2024
måndag, 16 mars 2020 11:13

Stängda butiker i Europa kräver hyresreduktion

Skrivet av 

 

 


Eurocommercial har nu tvingats stänga flera butiker i Woluwe Shopping, Woluwe-Saint-Lambert, Bryssel, om 46.000 kvm och 130 butiker, efter ett beslut av den belgiska regeringen den 12 mars. Butikerna i Woluwe Shopping riktar nu krav på Eurocommercial för hyresreduktioner.Detaljhandel och restauranger drabbas nu hårt av pandemin med cornaviruset. Snart kommer allt fler krav från svenska hyresgäster om uppskjutna hyresinbetalningar och hyresreduktioner. Ännu har den svenska branschen inte börjat tala om problemen. Men först ut att tala om problemen med hyresreduktioner är Eurocommercial som äger 29 köpcentrum om totalt cirka 1 miljon kvm i Italien, Frankrike, Belgien och Sverige.

Den italienska regeringen undertecknade ett dekret den 11 mars 2020, som kräver att alla köpcentrum och detaljhandelsplatser i Italien kommer att stängas fram till 25 mars 2020.
Detta har påverkat Eurocommercials åtta italienska köpcentra som är Carosello, Collestrada, Cremona Po, Curno, Fiordaliso, I Gigli, I Portali och Il Castello, som nu är stängda från den 11 mars.

För Sveriges del är problemen med Eurocommercial åtta köpcentrum förhållandevis lindriga jämfört med stängningar i Italien, Frankrike och Belgien.
Visserligen har den svenska regeringen begränsat sammankomster med fler än 500 personer, men detta gäller inte köpcentrum i Sverige.

Nu är även franska köpcentrum stängda efter att den franska regeringen beslutat den 14 mars att stänga all handel i köpcentrum, som inte rör livsmedelsbutiker, tidnings- och tobaksaffärer och apotek.
Detta påverkar nu Eurocommercials 11 köpcentrum i Frankrike och flera hyresgäster i bolagets köpcentrum riktar nu krav på hyresreduktioner och/eller uppskjutna hyresinbetalningar.

I Belgien beordrade premiärministern den 12 mars att alla butiker skulle stängas under helgerna, dock får alla butiker vara öppna under veckan, men barer och restauranger måste vara stängda alla dagar. Eurocommercial behandlar nu flera belgiska hyresgästers krav på reducerade månatliga hyror.

I en kommentar kan sägas att vi tveklöst nu går in i en av världshistoriens största ekonomiska kriser med stängda gränser och centrum, butiker och restauranger. Frågan blir när kommer gränserna att öppnas och när kan handeln åter släppas fri? SF