1 maj 2024
fredag, 13 mars 2020 12:33

Nytt förslag för Kvarter Kromet i Göteborg

Skrivet av 

 

 


Kvarter Kromet, Göteborg, ett tävlingsförslag från fem arkitektbyråer: Kanozi Arkitekter, Hennings Larsen, Mandaworks, Eliath och Sweco. Illustration: Prolog



Kvarteret Kromet ligger direkt intill älven vid Hisingsbrons nya fäste och granne med nya Platinan. Här vill Vasakronan skapa kontor, bostäder, kultur och service med klimatneutralt sikte inställt. Nu pågår parallella uppdrag. Målet är att det vinnande teamet vidareutvecklar sitt förslag med en projektering 2020 och byggstart under 2021. Nu är Kanozi Arkitekter ett av fyra arkitektteam som har deltagit i ett parallellt uppdrag för den nya stadsdelen  Kvarter Kromet. Tillsammans med arkitektkontoren Henning Larsen, Mandaworks, Eliath och Sweco, har en karaktäristisk silhuett av det tävlingsbidraget The Grow skapats. Förslaget ska ta tillbaka naturen till staden och hamnen i sin gestaltning.


Med inspiration hämtad från biologisk skönhet och naturens vackra repetition, bygger gestaltningen på en geometri av växandets struktur. Även konstruktionen använder naturens gåvor med massivträ, kombinerat med en resurseffektiv hybridkonstruktion. Visionen är att skapa en mycket speciell plats, en ny destination på denna strategiska plats i staden. Tävlingsbidraget rymmer allt från coworking och kontor, till bostäder och terrasser. The Grow är nyckeln till framtidens stadsutveckling i Göteborg.

I slutet av mars utses ett vinnande team som får ta Kvarteret Kromet vidare till projektering under 2020. Beställare är Vasakronan och tävlingens jury består av Göteborgs Stad/SBK och Sveriges Arkitekter.