8 maj 2024
måndag, 03 februari 2020 13:11

Aros byggstartar omstritt projekt på Gärdet

Skrivet av 

 

 

Trots godkänd detaljplan våren 2015 kan Aros först nu byggstarta bostadsprojektet Ordonnansen V i korsningen Furusundsgatan och Värtavägen på Gärdet i Stockholm.

 


Aros Bostad har tecknat entreprenadavtal med Peab för uppförande av bostadsprojektet Ordonnansen V i korsningen Furusundsgatan och Värtavägen. Kontraktssumman uppgår till 283 Mkr. Men det har tagit många år för Aros att sjösätta Ordonnansen V, eftersom projektet som tidigare hette Minecrafthusen, stoppades av Mark- och miljödomstolen i mars 2016. Det var boende i området som hade överklagat planerna, då de menade att de nya husen var för höga och att de hade en arkitektur som avvek för mycket mot övrig bebyggelse på Gärdet.  Aros överklagade beslutet och i februari 2017 upphävde Mark- och miljööverdomstolen de tidigare domslutet, vilket gav Aros rätt att bygga enligt den tidigare antagna detaljplanen för kvarteret från våren 2015.

 

Det går nu bra för Aros på Gärdet då bolaget den 24 januari i år meddelade att samtliga 114 lägenheter i bostadsprojektet Tegeludden 16 på Östhammargatan 70 på Gärdet i Stockholm hade sålts på ritning. Se länk.

Ordonnansen V omfattar 120 lägenheter i bostadsrättsform samt en restauranglokal, fördelade på två byggnader om fem till tolv våningar. Balkonger och stora terrasser bidrar till liv och variation i utförandet.

 

Entreprenadavtalet omfattar uppförande av garage och två huskroppar med beräknad byggstart i slutet av första kvartalet 2020. Försäljningen av lägenheterna, vilka beräknas vara inflyttningsklara från våren 2022, påbörjas strax därefter.

Magnus Andersson, vd för Aros Bostad säger:
– Vi har arbetat med förberedande arbeten under en längre period, så det känns väldigt roligt att Ordonnansen V nu är klart för byggstart med en väletablerad entreprenör. I början av året sålde vi den sista lägenheten i ett närbeläget projekt på Gärdet, vilket borgar för att det finns en efterfrågan på den här typen av kvalitativa bostäder i området.

Louise Strömbeck, regionchef Peab:
– Vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet att bygga de här fastigheterna och ser fram emot ett långvarigt samarbete med Aros Bostad. För oss känns det extra roligt att bygga på Gärdet eftersom det är ett unikt område i Stockholm där de boende har närhet till kommunikationer, stora naturområden och citypuls samtidigt.